Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 4. 2021,
14.54

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

pogreb princ Filip

Sobota, 17. 4. 2021, 14.54

3 leta

V Veliki Britaniji pokopali princa Filipa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

V kapeli sv. Jurija na windsorskem gradu so danes pokopali soproga britanske kraljice Elizabete II., princa Filipa, ki je umrl prejšnji teden. Pred pogrebnim bogoslužjem so ga v sprevodu pospremili njegovi najožji družinski člani.

Pogrebno bogoslužje v kapeli je vodil dekan windsorskega gradu David Conner ob navzočnosti canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja. Conner je uvodoma povedal, da je bilo prinčevo življenje "blagoslov za vse nas". "Navdihoval nas je s svojo neomajno zvestobo naši kraljici, služenjem narodu in Commonwealthu s svojim pogumom, trdnostjo in vero," je dejal.

Pogreb princa Filipa je zaradi pandemije bolezni covid-19 potekal v ožjem krogu, udeležilo se ga je 30 ljudi. Med njimi ob kraljici Elizabeti še njuni štirje otroci CharlesAnneAndrew in Edward, vnuki, med njimi princa William in Harry ter nekateri drugi sorodniki. Harryjeva soproga Meghan se pogreba zaradi nosečnosti ni udeležila. Prišlo je tudi nekaj prinčevih sorodnikov iz Nemčije.

Pogreb princa Filipa | Foto: Reuters Foto: Reuters Pogreba se ni udeležil niti britanski premier Boris Johnson, ki je svoje mesto raje prepustil članom kraljeve družine.

Pogrebne slovesnosti na gradu Windsor, kjer sta s kraljico v zadnjem letu preživela večino časa, so se začele ob 14.40 po krajevnem času (15.40 po srednjeevropskem), ko se je začel sprevod s krsto pokojnika iz gradu do kapele sv. Jurija. Ob 15. uri je sledila minuta molka po vsej državi.

Kraljica Elizabeta | Foto: Reuters Foto: Reuters Krsto so peljali z zelenim land roverjem, pri oblikovanju katerega je sodeloval tudi Filip. Za njim so hodili vsi štirje otroci Charles, Anne, Andrew in Edward. Sledila sta vnuka, princa William in Harry, med katerima je bil njun bratranec, sin princese Anne, Peter Philips. Kraljica Elizabeta se je medtem peljala v bentleyjevi limuzini. Ob poti ga je spremljalo okoli 730 pripadnikov britanskih oboroženih sil.

Pri načrtovanju slovesnosti je sodeloval tudi pokojnik, med drugim je izbral glasbo, ki jo je med bogoslužjem pel štiričlanski zbor. 

Kraljeva družina, britanska vlada in policija so tudi javnost zaprosili, naj ostanejo doma in pogreb spremljajo prek televizije oziroma spleta, kljub temu pa se je v okolici gradu Windsor, kjer poteka žalna slovesnost, zbrala že množica ljudi, poročajo britanski mediji.

Filip pogreb | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na zasebni slovesnosti so morali gosti upoštevati pravila za preprečevanje širitve virusa, nositi maske in ohranjati medsebojno razdaljo. Prenos slovesnosti preko televizije in spleta je spremljalo več milijonov ljudi.

princ Filip smrt
Planet TV Prenos pogrebne slovesnosti princa Filipa na Planetu

Med sprevodom je bil med princema Harryjem in Williamom njun bratranec, sin princese Anne, Peter Philips. To je v minulih dneh podžgalo ugibanja, da sta brata, ki sta se po dolgem času danes prvič skupaj pojavila v javnosti, še vedno sprta.

Vendar pa je bilo po koncu pogreba na televizijskih posnetkih videti, kako brata in Williamova soproga Kate sproščeno klepetajo ob odhodu iz kapele.

Zaključek osemdnevnega žalovanja

Danes se sicer na Otoku končuje tudi osemdnevno državno žalovanje, ki je nastopilo po smrti princa Filipa 9. aprila.

Na ulicah britanskih mest so se ljudje ustavili in se sklonjenih glav poklonili princu. Čeprav so oblasti zaradi pandemije ljudem odsvetovale pot v Windsor, pa se je množica zbrala tudi v okolici tamkajšnjega gradu.

Po minuti molka je skozi množico stekla protestnica, ki je bila zgoraj brez, in zakričala "rešite planet". Skušala je prebiti varnostne pregrade, a so jo policisti obvladali in vklenili.

Protestnica | Foto: Reuters Foto: Reuters Dan pred pogrebom je Elizabeta z javnostjo delila fotografijo iz zasebne zbirke, na kateri sta s Filipom med oddihom na Škotskem leta 2003:

Oglejte si še:

Trendi Tudi po smrti je kraljica prva: Filip bo moral počakati na zadnje počivališče
princ Filip
Trendi 99 let ganljivih pa tudi kontroverznih dogodivščin princa Filipa
Ne spreglejte