Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2013,
7.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Cankarjev dom

Sobota, 9. 3. 2013, 7.41

7 let, 12 mesecev

V CD drevi slavnostni zaključek festivala Fabula

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z literarnim večerom na temo Miti naši vsakdanji, ki bo drevi ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma, se bo sklenil festival Literature sveta - Fabula 2013.

Besedo bodo tokrat imeli domači avtorji Stanka Hrastelj, Milan Kleč, Marko Sosič in Dušan Šarotar, ki bodo festival zaključili v luči letošnjega tematskega fokusa - mitologije.

Navdih v slovanski mitologiji Študentska založba je štiri priznane slovenske pisatelje povabila, da napišejo kratke zgodbe, za katere naj navdih poiščejo v slovanski mitologiji. Tako so nastale zgodbe, ki bodo izšle v žepnici z naslovom Miti naši vsakdanji.

Lepa Vida, ki ne obžaluje svoje usode Bralci bodo imeli preko njih priložnost spoznati novodobno Lepo Vido, ki pa tokrat svoje bridke usode ne obžaluje, pa tudi mladenko, ki na svojem potovanju v Krakov odkrije množico slovanskih božanstev in bajeslovnih bitij. Spoznali bodo žensko, ki se, da bi obvarovala svojega moža pred kaznijo, kot Bela dama devinska spremeni v skalo, ter mladega pripravnika iz odvetniške pisarne, ki se mu ob nenavadnem srečanju razkriva v tančico skrivnosti zavita usoda, zapisana morda le v zvezdah.

Številni tuji gostje V sklopu letošnje, desete izdaje Fabule so Ljubljano obiskali venezuelski pisatelj mlajše generacije Eduardo Sanchez Rugeles, v Sofiji rojeni avtor Ilija Trojanow, poljska prozna in dramska avtorica mlajše generacije Dorota Maslowska ter eden najvidnejših sodobnih hrvaških pesnikov in pisateljev Drago Glamuzina. Največja zvezda letošnje izdaje pa je bil zagotovo škotski pisatelj Irvin Welsh, ki je v svetovno literaturo vstopil z romanom Trainspotting.

Brez fabule za najboljšo kratkoprozno zbirko Letos na festivalu niso podelili nagrade fabula za najboljšo kratkoprozno zbirko. Medijska hiša Dnevnik se je namreč, zaradi recesije, tik pred zdajci umaknila iz projekta, na Študentski založbi pa v tako kratkem času niso uspeli pridobiti novega partnerja.

Ne spreglejte