Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 4. 2011,
18.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tekmovanje Maribor

Nedelja, 17. 4. 2011, 18.46

7 let, 12 mesecev

Švedski zbor Sofia Vocalensemble absolutni zmagovalec zborovskega tekmovanja v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec 11. mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor 2011 je švedski zbor Sofia Vocalensemble iz Stockholma.

Švedski predstavniki so prejeli tako glavno nagrado tekmovanja kot tudi vse preostale posebne nagrade in nagrado občinstva, je sporočil direktor tekmovanja Matija Varl iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Švedski zbor se je uvrstil v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2012 Na tekmovanju je sodelovalo devet pevskih zborov iz Evrope in Filipinov. Po sobotnih štirih tekmovalnih koncertih v obveznem in prostem programu ter današnjem koncertu za veliko nagrado je mednarodna žirija v sestavi predsednice žirije Marie Gamborg Helbekkmo z Norveške ter članov Boja Holtena z Danske, Marca Berrinija iz Italije ter Martine Batič in Karmine Šilec iz Slovenije razglasila rezultate in posebne nagrade. Prvo mesto, plaketo tekmovanja in pokal Gallus za najboljši zbor je osvojil švedski zbor Sofia Vocalensemble iz Stockholma, ki se je s tem uvrstil tudi v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2012, ki bo prihodnje leto prvič potekalo v Mariboru in bo del programa EPK.

Drugo mesto je zasedel filipinski zbor Ateneo de Manila College Glee Club, tretje pa španski zbor El Leon de Oro. Edini slovenski predstavnik, komorni zbor Megaron, se je uvrstil na šesto mesto. Podeljene so bile tudi tri posebne nagrade, vse pa so šle zborovodji že omenjenega zmagovalnega švedskega zbora Bengt Ollen oz. zboru Sofia Vocalensemble. Švedski predstavniki so bili nagrajeni tako za najboljšo izvedbo skladbe Jacobusa Handla-Gallusa kot tudi za najboljšo interpretacijo obvezne sodobne slovenske skladbe in za najizvirnejši koncept in prepričljiv nastop na otvoritvenem koncertu. Prav tako je švedski zbor prejel nagrado publike za nastop na otvoritvenem koncertu.

Mednarodno zborovsko tekmovanje, ki ga Maribor gosti že enajstič zapored, se je sicer začelo v petek, in sicer z odkritjem kipa Jacobusa Gallusa kiparke Metke Kavčič. Posebnost mariborskega zborovskega tekmovanja je bila v skrbi za promocijo slovenske glasbe, saj je moral vsak zbor izvesti eno skladbo slovenskega renesančnega skladatelja Jacobusa Gallusa in eno od sodobnih slovenskih zborovskih skladb.

Ne spreglejte