Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
19.49

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tin Vodopivec Boštjan Gorenc Jonas Žnidaršič Planet TV smeh komedija stand up

Torek, 30. 7. 2013, 19.49

5 let

Smeh prihaja na Planet TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Septembra bo v programu Planet TV nova oddaja Planet StandUp s Tinom Vodopivcem.

Ker se je snemanje oddaje Planet StandUp že začelo, smo obiskali zakulisje, kjer je bilo po pričakovanjih zelo živahno. Smeha in dobre volje nastopajočih v oddaji ni manjkalo, Tin Vodopivec, voditelj oddaje, ki bo v njej nastopil tudi kot komik, je bil pred začetkom snemanja optimistično razpoložen.

"Oddaja je podobnega formata, kot so tuje stand up oddaje, snemane pred publiko, te se odvijajo povsem tako kot sicer večeri stand up komedije. Imamo povezovalca, ki pozdravi publiko, napove nastopajočega gosta, tako se večer smeha nadaljuje. Kot sem rekel, enako kot bi bili brez kamer," nam o oddaji v garderobi, medtem ko se pripravlja na svoj nastop, pove Tin. "Imeli bomo goste, ki bodo nastopali v oddaji, ne smejo pa gledalci pričakovati skečev, pogovorov in podobno. Tega pri nas ne bo," o oddaji še izda Tin.

Poleg slovenskih stand up komikov bodo v oddaji nastopili tudi gostje iz Hrvaške, Srbije in z drugih koncev sveta, kar bo sicer prineslo nekaj težav s prevodi, a tudi v tem primeru je Tin že našel rešitev. "S prevodi se bom ukvarjal sam, saj bom znal natančno oceniti čas, ko se mora napis pojaviti, sicer bi kolegu ali kolegici uničil šalo, poleg tega pa kolege in kolegice poznam in mislim, da nam bo uspelo narediti dober šov," je še prepričan Tin, ki je že pred časom začel nastopati tudi v tujini, največ uspeha pa je požel v Veliki Britaniji.

"Če si vztrajen, potem gre. Veliko je odrekanja, veliko finančnega vložka, vse je zelo natrpano, poleg tega moraš tam imeti še pravi program, ki jim mora biti všeč. Imitacije so na primer tam povsem iz mode, pri nas pa prav na tem še vedno sloni veliko komedije. Tam imajo veliko svojih komikov, ki so zelo dobri, finančno pa je to, vsaj na začetku, zelo zahtevno. Sam sem že izkusil, kako je nastopiti za 40 funtov, za pot z vlakom pa sem porabil 45 funtov," pove Tin.

V Planet StandUp se bodo predstavila znana domača imena, med njimi Boštjan Gorenc – Pižama, Perica Jerković, Lucija Ćirović in številni komiki iz držav nekdanje Jugoslavije.

Jonas Žnidaršič

Kakšen del vašega ustvarjanja je stand up komedija? Zadnje čase je vse večji del, danes, ko snemamo to oddajo, je pa sploh velik del. Že ves dan razmišljam o tem nastopu, ves dan premlevam, ali bom šale povedal prav, ali bo publika ista kot zadnjič. Vse to me zelo obremenjuje. Sploh ne morem narediti nič drugega kot to, da se koncentriram na nastop. Nočem ne jesti ne piti, ker čakam na nastop. To je moja edina misel. Od kod teme za stand up? Iz samega sebe, tako da se mi včasih zgodi, da se povsem izčrpam. Črpam, črpam, črpam in na koncu sem izčrpan. Pa tudi iz okolice, manj te stane, če se ti zdi nekaj iz vsakdanjega življenja smešno in to poveš naprej. Se fantje med seboj poznate? Zadnje čase smo imeli po Sloveniji kar nekaj nastopov in se srečujemo. Poznamo se in vem, kakšni so njihovi nastopi. Je televizija za stand up komika hendikep? Da, deloma je. Zavedaš se, da te nekdo gleda s strani in da bo na YouTubu takoj pristalo vse, kar boš naredil narobe. Poleg tega me skrbi. Kaj če se mi razprejo hlače na odru, pred kamero.

Boštjan Gorenc – Pižama

Verjamete, da se lahko občutki stand upa prenesejo na televizijo? Povsem jasno je, da se ne morejo v celoti, potrudili pa se bomo, da se jih bo čim več. Nekaj je biti na mestu, biti na nastopu, a vseeno, saj tudi mi gledamo komike, ki jih ne moremo videti v živo, a se jim vseeno smejimo. Pomembno je, da bodo to stvar dobro naredili produkcijsko, da bo smeh gledalcev slišen, da bodo posneli tudi njihove odzive. Smeh ni samotna dejavnost, ampak družbena. Ko imaš ob sebi ljudi, ki se smejijo, se lažje smeješ tudi sam. Ste bili bolj nežni, ker veste, da nastop snema televizija? Ste bili kaj samocenzurno razpoloženi? Pa ne, niti ne. Bolj kot to sem raje izbral material, ki je namenjen širši populaciji, izognil sem se črnim in ostro političnim temam, saj se vsi tukaj trudimo, da stand up približamo širši publiki, šale sem pripravil širokim množicam primerno. Izbral sem material, ki deluje, mislim, da sem se le izognil produktom, na katere se nanaša šala, nisem pa ničesar cenzuriral.

Domagoj Pintarić (Hrvaška)

Šale, ki smo jih slišali, izbirate, kot pravijo, na vseh področjih življenja? Rad se ukvarjam s temami, ki so vsem blizu, ki jih vsak razume in so iz vsakdanjega življenja. Kako pa lahko opišete stand up sceno na Hrvaškem? V Zagrebu je močna. Imamo klub, ki dela vsak dan, veliko nas je, ki delamo in se trudimo, poleg tega pa imamo v okolici Zagreba še nekaj klubov, medtem ko scena komedije zunaj Zagreba skorajda ne obstaja. Na primer Split, ki je drugo največje hrvaško mesto, stand upa skoraj ne pozna. Veliko nastopate v Sloveniji? Da, res zelo veliko nastopam v Sloveniji in všeč mi je, kako se vaše občinstvo odziva. Pozna se, da je ta scena tukaj bolj razvita in da se z njo fantje močno ukvarjajo. Ljudje se dobro odzivajo na različne teme, na srečo pa te niso tako zelo drugačne, kot so naše na Hrvaškem. Vso Slovenijo sem že prevozil zaradi nastopov, vedno so bili dobro sprejeti, nikoli nisem imel nobenih težav. Veliko nastopam po vsej Evropi in ljudje očitno razumejo moj humor, dobra šala pa tako ali tako vedno naleti na dober odziv.

Ne spreglejte