Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
1. 1. 2017,
17.05

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Billy Ray Cyrus Miley Cyrus Clint Eastwood Meryl Streep Kiefer Sutherland Frank Sinatra Drew Barrymore Julia Roberts Michael Douglas Kirk Douglas Jennifer Aniston Jon Voight Angelina Jolie Debbie Reynolds Carrie Fisher

Nedelja, 1. 1. 2017, 17.05

7 let, 3 mesece

Slavni igralci s slavnimi starši

Slava jim je bila položena v zibelko

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Konec leta 2016 sta (filmski) svet pretresli smrti Carrie Fischer in Debbie Reynolds, matere in hčerke, ki sta bili vsaka na svoj način legendi. Hollywood je poln družin, ki so dale slavne starše in otroke.

Carrie Fischer je kot otrok pogosto spremljala svoje starše med njihovimi nastopi. Debbie Reynolds, ta je 28. decembra umrla le dan za svojo hčerko, je bila igralka, pevka in plesalka, njen mož Eddie Fischer je bil pevec, čigar kariero je močno zaznamoval škandal, ko je svojo ženo zapustil zaradi njene najboljše prijateljice Elizabeth Taylor. Kot igralka se uveljavlja tudi 24-letna Billie Lourd, Carriejina hčerka, čeprav sta ji to odsvetovali tako mama kot babica.

Podobno kot Carrie, princesa Leia iz Vojne zvezd, so se številni otroci zvezdnikov podali po stopinjah svojih staršev in tako pogosto nastajajo igralske dinastije. Slavni priimki njihovih staršev lahko nadobudnim igralcem odprejo marsikatera vrata, po drugi strani pa je pritisk zaradi teže pričakovanj večji kot pri njihovih kolegih, ki niso odraščali v Hollywoodu.

Slava v Hollwoodu je minljiva, a nekaterim družinam je očitno zapisana v genih. To so hollywoodske dinastije. Ena od takšnih so Hustonovi. Anjelica Huston je leta 1986 postala tretja generacija svoje družine z oskarjem. Prejela ga je za stransko vlogo v filmu Čast Prizzijevih. Njen oče, režiser John Huston, je med svojo kariero prejel 15 nominacij za oskarja, zmagal pa je dvakrat (leta 1949 za režijo in za prirejeni scenarij za film Zaklad Sierra Madre). Režiral je oba filma, za vlogo v katerih sta oskarja prejela tako njegova hči (Čast Prizzijevih) kot njegov oče Walter Huston, ki je bil nagrajen za stransko vlogo v filmu Zaklad Sierra Madre.

Družina Fonda je skupaj prav tako prejela tri oskarje. Henry Fonda je po več kot pet desetletij dolgi karieri nagrado le prejel leta 1982 za svojo zadnjo vlogo v filmu Na zlatem ribniku. Jane Fonda je svojega očeta v tem pogledu prehitela tako časovno kot količinsko. Prvega oskarja je prejela leta 1972 za vlogo prostitutke v filmu Klute, leta 1979 pa še za Coming Home, obakrat za glavno žensko vlogo. Njen mlajši brat Peter Fonda ima "le" dve nominaciji za oskarja. Četrta generacija družine je Petrova hči Bridget Fonda.

Po tri generacije predstavnikov v Hollywoodu ima tudi družina Carradine. Igralec John Carradine je imel pet sinov, štirje so izbrali enak poklic kot on. Najbolj znana sta David Carradine, ki se je proslavil s serijo Kung Fu, pozneje pa je zaigral naslovno vlogo v filmu Quentina Tarantina Ubila bom Billa, ter Keith Carradine, ki je leta 1975 prejel oskarja, a za skladbo I'm Easy iz filma Nashville. Igralki sta tudi Keithovi hčerki Martha Plimpton in Sorel Carradine

Tudi Dakota Johnson, Anastasia iz razvpitega filma 50 odtenkov sive, ima slavne starše. Njen oče je Don Johnson, mati pa Melanie Griffith. Tudi Melanie ima slavno mamo, Tippi Hedren, ki je med drugim igrala v dveh filmih slovitega režiserja Alfreda Hitchcocka – Ptiči in Marnie.

Režiser filma Boter Francis Ford Coppola je v tretjem delu o sloviti mafijski sagi eno od glavnih vlog dal svoji hčerki Sofii Coppola, ki je danes bolj znana kot režiserka. Sofia je tudi nečakinja Talie Shire, ki ji je brat prav tako dal vlogo v filmu Boter in obeh njegovih nadaljevanjih, nato pa je igrala ženo boksarja Rockyja v istoimenskih filmih. Taliejina sinova Jason in Robert Schwartzman sta igralca in glasbenika. Še en član slavne družine je Nicolas Cage, sin Augusta Coppole, brata Francisa in Talie.

Drew Barrymore je kot šestletnica osvojila srca številnih po svetu v filmu E. T. Stevena Spielberga. Drew, ki je danes tudi zelo uspešna producentka, je članica ene od najstarejših igralskih družin. Igralca sta bila že njena mati Jaid in oče John, pa tudi babica in ded Dolores in John sta bila zapisana igralstvu. Johnova oče in mati Maurice in Georgina sta bila prav tako igralca, a so njuni otroci močno presegli njuno slavo. John (Drewin dedek), Lionel in Ethel so vsi postali velike zvezde v prvi polovici prejšnjega stoletja.

Kate Hudson je hčerka igralke Goldie Hawn ter pevca in igralca Billa Hudsona, a kot svojega očeta navaja Kurta Russella, ki je Goldie pomagal vzgajati Kate in njenega brata Oliverja Hudsona, ta je prav tako igralec, a veliko manj uspešen od svoje mlajše sestre.

Jessica Capshaw, najbolj znana po vlogi v seriji Talenti v belem, je hčerka igralke Kate Capshaw. Ta se je leta 1991 poročila s Spielbergom, ki je imel na pastorko velik vpliv. 

Emma Roberts, ki trenutno igra v drugi sezoni serije Scream Queens, je hčerka igralca Erica Robertsa in nečakinja Julie Roberts.

James Brolin, oče igralca Josha Brolina, je nastopil v več kot 50 filmih in serijah (med drugim v seriji Castle), verjetno najbolj znan pa je kot mož pevke in igralke Barbre Streisand.

Tom Hanks je eden najbolj priljubljenih igralcev, njegov najstarejši sin Colin Hanks pa je nase nekajkrat opozoril z vlogami v serijah Dexter, Roswell, Band of Brothers ter filmih, kot sta Orange County in King Kong.

Blythe Danner in Bruce Paltrow sta tista ljubeča oče in mati, ki se jima je v jokavem govoru ob osvojitvi oskarja zahvalila Gwyneth Paltrow. Njena mati je uveljavljena igralka, že pokojni oče pa je bil režiser.

Tako kot Gwyneth ima še kar nekaj slavnih očeta in mamo, ki sta bila zapisana v šovbiznisu. Igralka Laura Dern je hči Brucea Derna in Diane Ladd,  Isabella Rossellini je hči Ingrid Bergman, najbolj znane po filmu Casablanca, in italijanskega režiserja Roberta Rossellinija, Jamie Lee Curtis pa hči Tonyja Curtisa (Nekateri so za vroče) in Janet Leigh (Psiho).

Ben Stiller se lahko za svoj komični talent zahvali mami Anne Meara (umrla je maja 2015) in očetu Jerryju Stillerju, igralcema, ki sta v šestdesetih letih prejšnjega stoletja tvorila komični duo Stiller and Meara. Jerry je slovenskemu občinstvu verjetno najbolj znan kot nergaški Arthur Spooner iz serije Kralj Queensa. S sinom je skupaj zaigral v filmih Zoolander, Heavyweights, Hot Pursuit, The Heartbreak Kid in Zoolander 2.

Brata Beau in Jeff Bridges, dobitnik oskarja za glavno moško vlogo leta 2009, sta sinova Lloyda Bridgesa, ki je v Hollywood prišel leta 1939 ter nastopil v številnih televizijskih serijah in okoli 150 filmih. Igralskemu poklicu se je zapisal tudi Beaujev sin Jordan Bridges, ki ga lahko na slovenskih televizijskih postajah gledamo v seriji Rizzoli & Isles.

Z dvema slavnima sinovoma se lahko pohvali tudi Martin Sheen. Najstarejši sin Emilio je ohranil očetov rojstni priimek Estevez in je bil na vrhuncu slave v osemdesetih in na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Njegov brat Charlie Sheen pa je poskrbel tako za marsikateri škandal kot tudi za smeh s svojimi humorističnimi vlogami.

Britanska igralka Vanessa Redgrave pa se lahko pohvali, da je v igralskem poklicu uspelo tudi njenima hčerkama – že pokojni Natashi Richardson in Joely Richardson.

Ko je tvoja mati Judy Garland, Dorothy iz muzikala Čarovnik iz Oza ter ena od največjih zvezd sredine prejšnjega stoletja, oče pa filmski režiser Vincente Minnelli, težko uideš šovbiznisu. Liza Minnelli mu je predana že od mladih nog, tako kot njena mama pa se je tudi ona bojevala z odvisnostjo in nesrečo v ljubezni.

Miley Cyrus sicer ni odraščala v Hollywoodu, je pa v Nashvillu, prestolnici country glasbe. Njen oče Billy Ray Cyrus je leta 1993 s pesmijo Achy Breaky Heart osvajal vrhove glasbenih lestvic po svetu. Mileyjina krstna botra je legenda countryja in igralka Dolly Parton.

Slavnega glasbenika za očeta imata tudi Liv Tyler in Lily Collins. Liv je za to, da je hči Stevena Tylerja, pevca skupine Aerosmith, izvedela šele, ko je bila stara približno osem let. Na začetku kariere je nastopila v videospotu očetove skupine za pesem Crazy. Lily pa je hči britanskega pevca Phila Collinsa, ki je bil nekoč del skupine Genesis.

Morda najbolj slaven pevsko-igralski par oče-hči pa sta bila Frank in Nancy Sinatra. Najstarejša hči pevca in igralca je v šestdesetih letih 20. stoletja posnela nekaj uspešnic, pesem Somethin' Stupid pa s svojim legendarnim očetom.

Nekateri otroci so po uspehu in slavi prekašali svoje starše. Ena od takšnih je Jennifer Aniston, njen oče John je najbolj znan po vlogi v žajfnici Days of Our Lives. Jen, njen boter je pokojni igralec Telly Savalas, najbolj znan kot detektiv Kojak iz istoimenske serije, je očetovo slavo močno presegla z vlogo Rachel Green v izjemno uspešni seriji Prijatelji.

Podobno kot Jen je v Hollywoodu odraščala tudi njena največja tekmica. Angelina Jolie, ki je Jennifer pred leti prevzela moža Brada Pitta, je hčerka igralcev Jona Voighta in Marcheline Bertrand. Z Voightom, ki je bil na vrhuncu slave v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, leta 1979 je prejel oskarja za najboljšo moško vlogo v filmu Coming Home, nista (bila) vedno v najboljših odnosih, skupaj pa sta zaigrala v filmu Lara Croft: Tomb Raider leta 2001, skoraj dve desetletji prej, leta 1983, ko je bilo Angelini sedem let, pa v filmu Lookin' to Get Out.

Niti približno tako uspešni kot Clint Eastwood pa niso njegovi otroci. Hčerka Francesca Eastwood iz njegovega razmerja z igralko Frances Fisher se šele uveljavlja kot igralka, starejši hčerki Alison Eastwood je dal vlogo v filmu Midnight in the Garden of Good and Evil iz leta 1997. Sin Scott se predvsem na račun podobnosti z očetom počasi prebija v Hollywoodu, sin Kyle pa se je zapisal glasbi.

Slavne starše ima Tatum O'Neal, ki je leta 1974 pri desetih letih postala najmlajša dobitnica oskarja za vlogo v filmu Paper Moon, kjer je zaigrala ob očetu  Ryanu O'Nealu. Pozneje je bolj kot z vlogami pozornost vzbujala z odvisnostjo od mamil in divjim zakonom s porednim fantom tenisa Johnom McEnroejem.

Meryl Streep je ena od najuspešnejših hollywoodskih igralk, številne nagrade za svoje delo pobira kot za stavo. Slediti ji poskušajo njene hčerke, še največ uspeha je imela Mamie Gummer, ki smo jo pri nas lahko gledali v seriji Emily Owens M. D.

Alexander Skarsgard, novodobni Tarzan, ki je zaslovel kot vampir v seriji Prava kri, je sin švedskega igralca Stellana Skarsgarda, ki se mu je uspelo uveljaviti tudi v Hollywoodu.

Očetov igralski talent in jamico v bradi je po Kirku Douglasu, ki je decembra lani dopolnil sto let, podedoval njegov sin Michael Douglas. Kirka je prekosil, ko je leta 1988 prejel igralskega oskarja za vlogo v filmu Wall Street. Leta 1975 je prejel oskarja kot producent filma Let nad kukavičjim gnezdom.

Kiefer Sutherland in njegov oče Donald Sutherland se z oskarjem ne moreta pohvaliti, čeprav Donalda pogosto omenjajo kot enega tistih igralcev, ki kljub impresivni karieri po krivici za to nagrado niso bili niti nominirani. Sta pa tako oče kot sin prejela televizijskega oskarja – emmyja. Kiefer za vlogo v seriji 24, Donald, ki je mlajšim generacij najbolj znan kot predsednik Snow v filmih Igre lakote, pa za serijo Citizen X.

Ne spreglejte