Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2013,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zala Đurić Ribič Facebook

Četrtek, 19. 12. 2013, 12.40

8 let

S kakšnimi nameni starejši moški ogovarjajo mlado Zalo Đurić Ribič?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še ne polnoletno mlado pevko, ki je po zaslugi staršev doživela tudi blišč Hollywooda, prek priljubljenega družabnega omrežja z vprašljivimi nameni ogovarjajo starejši moški.

Rastoča priljubljenost družabnih omrežij prinaša svoje prednosti in slabosti. Prednosti so vidne predvsem takrat, ko dobimo občutek, da se s svojimi prijatelji kljub razdalji lahko družimo prav vsak dan, čeprav virtualno. Slabosti pa se kažejo v temačni plati interneta, saj so se iz skritih kotičkov spletnih klepetalnic prikradla nespodobna povabila z dvomljivimi nameni. Nespodobna povabila vsem na očeh Tarče tovrstnih snubiteljev, večinoma se v tej vlogi namreč pojavljajo moški, so zelo pogosto znane osebe iz javnega življenja, a seveda niso edine. Vseeno smo med brskanjem med objavami na Facebookovi strani Zale Đurić Ribič naključno naleteli na presenečenje, saj je med komentarji pod njenimi fotografijami kar nekaj povabil na druženje, ki vzbujajo zle slutnje. Mlado dekle prek tega priljubljenega družabnega omrežja vse od oktobra deli svoje korake na poti h glasbeni karieri, a zdi se, da vseh sledilcev ne zanima le njen glas. "Sem Tomaž iz Ljubljane" Pod fotografijami lahko namreč preberemo lepo število zanimivih komentarjev. Med drugimi kompliment, da je videti še lepša od mame (Tanje Ribič, op. a.), pa tudi takšne malo bolj vprašljive narave: "Zala se dobiva kaj danes sem tomaž iz ljubljane." Med njimi so komentarji zagrizenega "oboževalca", ki si močno želi, da bi ga Zala spustila v krog svojih prijateljev na omenjenem družabnem omrežju. En komentar namreč ni bil dovolj, zato se je odločil, da jih bo napisal kar šest.

Zala se je v obeh primerih odzvala najbolje, kot se lahko, z molkom. Spodbujanje oziroma zapletanje v pogovor v tovrstnih primerih je namreč običajno le izguba časa, saj se komentarji nikakor ne ustavijo. K sreči družabno omrežje že ponuja varovalke, s katerimi lahko upravljavec strani tovrstne komentarje izbriše, jih prijavi Facebooku kot neprimerne in blokira uporabnika, ki jih je napisal. So vaši otroci na spletu varni? Z novimi tehnologijami seveda pridejo tudi nove pasti, ki pa jih starši zaradi hitrega razvoja včasih težko redno spremljajo. Najranljivejša skupina so tako otroci, ki brez izkušenj pri prepoznavanju morebitnih groženj internet uporabljajo kot mesto za druženje in zabavo. Če je od nekdaj znano opozorilo staršev svojim otrokom, češ, ne pogovarjaj se z neznanci, na ulici še precej uspešno, je za poduk o varni uporabi interneta potrebnega nekoliko več časa in predvsem vedenja, kje se skrivajo njegove pasti. Poleg sistema Spletno oko, prek katerega lahko tudi na Planet Siol.net prijavite neprimerne komentarje, za katere domnevate, da vsebujejo protizakonito vsebino, na primer sovražni govor, lahko uporabite tudi spletno stran safe.si, kjer so aktualne informacije s področja varnosti na spletu namenjene tako otrokom kot njihovim staršem.

Ne spreglejte