Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Chris Burden performans New York

Nedelja, 12. 5. 2013, 10.11

8 let

Retrospektiva Chrisa Burdena, umetnika, ki je zaznamoval radikalnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oktobra bo v newyorškem muzeju New Museum na ogled retrospektiva Chrisa Burdna, enega najvidnejših ameriških umetnikov, ki so jih izstrelila neoavantgardna gibanja 70. let prejšnjega stoletja.

V newyorškem muzeju New Museum bo med 2. oktobrom letos in 12. januarjem prihodnje leto na ogled retrospektivna razstava ameriškega umetnika Chrisa Burdna, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja temeljno zamajal meje razumevanja performansa in kiparstva. Umetnikova 40-letna praksa bo v postavitvi pod naslovom Chris Burden: Extreme Measures, ki se bo raztezala čez vseh pet muzejskih nadstropij, osredotočena na avtorjevo prehajanje med mediji, preseganji meja in omejitev, pomenov in mehanizmov nadzora ter preizpraševanju fizičnih in moralnih robov.

V štirih desetletjih svojega delovanja je Burden zasnoval samosvoja in močna dela, ki so na novo definirala razumevanje umetnost in kiparstva. Njegova najzgodnejša dela, ki so nastala v 70. letih dvajsetega stoletja, še danes veljajo za najbolj radikalne in vplivne performanse tistega časa. S svojo brezkompromisnostjo in nepopustljivostjo – v katero so močno vpeta ne samo vprašanja, povezana s konceptom telesa in telesnosti v njegovih različnih dimenzijah in pomenskih okoljih, temveč zavzeto vstopajo tudi v širši družbenopolitični kontekst – so s svojim radikalnim pristopom še danes pogosto navdih mladim avtorjem.

V 80. letih je Burden začel tudi serijo ambicioznih skulptur velikih dimenzij, ki jih je zaznamovala kompleksnost v uporabi materialov oziroma sestavnih delov, poznanih iz otroških iger. Med njimi so bili modeli vojačkov, otroški vlak in železnice, otroško kolo in podobno. Izhodišče skulptur je bilo ustvarjanje monumentalnih rekonstrukcij družbenih in kulturnih okolij in njih struktur. Dela se usmerjajo k shematičnemu prikazu političnih in zgodovinskih razmerij ter registrirajo globine našega tehnološkega zamišljanja.

Vpogled v umetnikovo soočanje z mejami Burdnovo retrospektivo v sodelovanju z direktorjem razstavnega programa Massimilianom Gionijem, ki je med drugim tudi kurator osrednje razstave na letošnjem 55. beneškem likovnem bienalu, in kuratorico Jenny Moore snuje direktorica muzeja New Museum Lisa Phillips. Obsežna pregledna postavitev bo ponudila pomembno priložnost za vpogled v Burdnovo vztrajno zavzetost za raziskovanje lomljivih točk na ravni materialov, delovanja institucij in družbe kot tudi meja posameznika samega. Notranjo predstavitev bodo spremljale tudi instalacije v zunanjem okolju muzeja.

Strel usmerjen v umetnika Chris Burden, rojen leta 1964 v Bostonu, se je v zgodovino umetnosti ter kolektivno zavest med drugim vpisal s performansom iz leta 1971 z naslovom Strel (Shoot). Gre za delo, za katerega umetnik, kljub temu da živimo v obdobju številnih novih definiranj, ponovnih premislekov in ponovitev določenih umetniških gest in mnogoterih citiranj, ne dovoli, da bi ga ponovili. O performansu, v katerem prijatelj umetnika ustreli v roko, so v galeriji Gagosian, ki avtorja zastopa, zapisali: "Burden je s svojim šokantnim in nepozabnim performancom tukaj in zdaj zatresel konvencionalni svet umetnosti in tako z novo umetniško formo umetnost pripeljal do skrajnih meja.".

Ne glede na to, da bo prihajajoča retrospektiva ena večjih umetnikovih pregledov v Ameriki po 25 letih, pa je Burden v preteklosti doživel že več velikih razstav. Med njimi so pregledna razstava v muzeju Newport Harbor Art Museum v Kaliforniji iz leta 1988, v dunajskem Muzeju za uporabne umetnosti MAK pa se je predstavil leta 1996. Svoje delo je razstavil tudi na 48. beneškem likovnem bienalu, leta 1999 pa se je predstavljal v londonski galeriji Tate. Pred petimi leti je svojo stolpniško skulpturo z naslovom Kaj mi je dal oče (What My Dad Gave Me) postavil pred centrom Rockefeller v New Yorku.

Ne spreglejte