Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 5. 2018,
7.29

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

princ Harry Meghan Markle kraljeva poroka Kensingtonska palača poroka

Sobota, 19. 5. 2018, 7.29

5 let, 11 mesecev

Harry in Meghan sta postala mož in žena #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Meghan Markle, princ Harry | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na Windsorskem gradu sta se danes poročila britanski princ Harry in Meghan Markle. Na dogodek sta povabila več kot 600 gostov, med katerimi so bili tudi legendarna TV-voditeljica Oprah Winfrey, igralec George Clooney in teniška igralka Serena Williams.

Meghan Markle
Trendi Znana sta naziva, ki ju bosta nosila Harry in Meghan

Najpomembnejši trenutki poroke

  • Harry in Meghan sta dobila naziva vojvoda in vojvodinja Sussexa.
  • Ženin je nevesti nadel poročni prstan iz valižanskega zlata, ki je darilo kraljice, Meghan pa je Harryju dala prstan iz platine.
  • Tradicionalno poroko sta popestrila ameriški pridigar iz episkopalne cerkve in britanski gospel pevski zbor.
  • Med svati so bili številni zvezdniki, kot so Oprah Winfrey, George Clooney, Serena Williams, Elton John in David Beckham.
  • Meghan je polovico poti do oltarja prehodila sama, pri drugem delu jo je spremljal princ Charles.
  • Sledil je sprejem, ki ga je gostila kraljica, zvečer pa še zabava, ki jo je gostil princ Charles.

Meghan Markle in princ Harry sta si izmenjala poročna prstana in zaobljube ter postala mož in žena. Poljub smo lahko videli šele, ko sta stopila iz kapele svetega Jurija na Windsorskem gradu, kjer sta se pred tisočglavo množico prvič poljubila kot zakonski par. S poroko sta dobila tudi nova naziva: vojvoda in vojvodinja Sussexa. Poročni obred so spremljali glasba, petje in čustveni govori o ljubezni.

Sicer tradicionalna kraljeva poroka je imela nekaj ameriškega pridiha, za kar sta poskrbela ameriški pridigar Michel Curry iz episkopalne cerkve in britanski gospel pevski zbor, ki je zapel pesem Stand by me. Po govoru pridigarja je kamera ujela Harryja, kako je pogledal svojo nevesto in ji rekel: "Vau".

kraljeva poroka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

kraljeva poroka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

kraljeva poroka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

kraljeva poroka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Medtem ko so se svatje kraljeve poroke zbirali v kapeli svetega Jurija na Windsorskem gradu, so najpomembnejši prišli tik pred zdajci: najprej ženin in princ Harry v spremstvu brata in poročne priče princa Williama. Sledila sta jima oče Charles z ženo Camillo in nevestina mama Doria Ragland.

Predzadnja je v kapelo prišla kraljica Elizabeta II. s princem Filipom. Končno je v kapelo stopila nevesta Meghan Markle, ki je številne presenetila s tem, da je njeno poročno obleko dopolnjevala tančica. Princ Harry si je za poroko nadel slovesno vojaško uniformo konjenice.

Meghan Markle, princ Harry
Trendi Razkrito, kdo je oblikoval poročno obleko Meghan Markle

Meghan si je izbrala obleko znamke Givenchy. | Foto: Getty Images Meghan si je izbrala obleko znamke Givenchy. Foto: Getty Images

kraljeva poroka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Princ Harry s svojo poročno pričo, princem Williamom  | Foto: Princ Harry s svojo poročno pričo, princem Williamom

Do oltarja jo je pospremil princ Charles

Meghan Markle je druga ločenka in prva nevesta z afroameriškimi koreninami, ki se je poročila v britansko kraljevo družino, ter prva kraljeva nevesta, ki se je sama sprehodila do polovice kapele. Tam jo je nato sprejel bodoči tast, princ Charles, in jo pospremil do oltarja. Njen oče Thomas Markle se poroke zaradi zdravstvenih težav namreč ni mogel udeležiti. Ji je pa ob strani stala njena mama Doria Ragland.

Par je poročil canterburyjski nadškof Justin Welby.

Meghan Markle
Trendi Takšno je bilo življenje Meghan Markle, preden je spoznala princa #foto

Za poročni prstan je poskrbela kraljica

Meghan je med poročnim obredom prejela prstan iz valižanskega zlata, ki ga je podarila kraljica. Princ Harry pa bo končal tradicijo, saj tradicionalno moški člani kraljeve družine ne nosijo poročnih prstanov, in tudi sam nosil poročni prstan iz platine.

Prstana, ki ju je izdelal kraljevi zlatar Cleave and Company, je do oltarja prinesel princ William.

kraljeva poroka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Po poroki na 25-minutno vožnjo s kočijo

Ob poostrenih varnostnih ukrepih je poroko znotraj grajskega obzidja opazovalo več kot dva tisoč ljudi, po obredu, ki je trajal eno uro, pa sta se mladoporočenca s kočijo popeljala še zunaj grajskega obzidja, kjer sta kar 25 minut pozdravljala 10-tisočglavo množico ljudi, številne domačine in turiste, ki so na območje Windsorskega gradu prispeli že ob 9. uri po lokalnem času.

Meghan Markle, princ Harry | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Meghan Markle, princ Harry | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Po obredu in sprevodu so se svatje zbrali na sprejemu v dvorani svetega Jurija, ki ga tradicionalno gosti kraljica, zvečer pa se je v bolj intimnem vzdušju zbralo 200 gostov v sosednji rezidenci Frogmore House, kjer je sprejem gostil Harryjev oče, princ Charles.

Meghan in Harry sta se za to priložnost preoblekla; ona v kreacijo Stelle McCartney, ki za razliko od poročne obleke razkrivala ramena, Harry pa v eleganten smoking z metuljčkom.

Harry in Meghan na poti na večerno zabavo | Foto: Getty Images Harry in Meghan na poti na večerno zabavo Foto: Getty Images

Meghan Markle, princ Harry | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Meghan Markle, princ Harry | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Hollywoodski zvezdniki pomešani z modro krvjo

Poroka je bila prava mešanica Hollywooda in članov kraljevih družin. Med gosti so bili Oprah Winfrey, George Clooney z ženo Amal, David in Victoria Beckham, teniška igralka Serena Williams, glasbenik James Blunt, igralec Idris Elba ter številni prijatelji mladoporočencev. Poroke se je udeležil tudi Harryjev stric in brat umrle princese Diane - Charles Spencer z ženo.

Med povabljenci pa na tokratni kraljevi poroki ni bilo svetovnih politikov, saj sta si tako zaželela mladoporočenca.

Fotogalerija
1 / 20

Svatje so se morali držati strogih pravil oblačenja

Sicer pa se morajo vsi povabljenci kraljevih porok držati nenapisanih pravil oblačenja. Ženske morajo imeti prekrita ramena, nosijo lahko krila, katerih rob mora segati do višine kolen in ne smejo biti krajša. Ob tem morajo nositi hlačne nogavice, čevlji pa morajo imeti nizko peto, a ne polno, saj kraljici te niso všeč, lahko pa jih gostje obujejo po uradnem delu.

Moški naj bi nosili frak, pod njim pa telovnik in kravato. Na tej poroki je dovoljena tudi navadna moška obleka. V Angliji so za svečane dogodke pomembni tudi klobuki, ki so obvezni predvsem v cerkvi, a ti, da ne bi zastirali pogleda drugim ljudem, naj ne bi bili preveliki.

kraljeva poroka
Trendi Najbolje oblečeni svatje kraljeve poroke #foto
princ Charles, princesa Diana
Trendi Najbolj neverjetne kraljeve poročne obleke #foto

Na dan poroke se je v Windsorju zbralo 100 tisoč ljudi:

Fotogalerija
1 / 12

Britanske varnostne sile so že nekaj tednov prej skrbele za varnost v mestu Windsor, ki je bila danes še posebej okrepljena. Policija je namreč podrobno pregledala prav vsak kotiček mesta, da bi zagotovila varnost kraljevi družini in tisočem obiskovalcev, postavili pa so tudi številne barikade ter namestili kamere.

Sophie Honey
Trendi "Vsaka poroka je posebna, a poroka princa Harryja je še toliko bolj" #intervju #video
Ne spreglejte