Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
5.50

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Christian Dior Dior dvorec Provansa Grasse parfum

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 5.50

6 let, 1 mesec

Pravljični Diorjev dvorec v Provansi spet živi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Christian Dior, dvorec

Dvorec v osrčju Provanse, kjer je sloviti modni oblikovalec preživel zadnja leta svojega življenja, je po prenovi znova odprt.

Christian Dior, eden najznamenitejših modnih oblikovalcev vseh časov, je leta 1951 v bližini provansalskega mesta Grasse, središča francoske parfumerije, kupil Château de la Colle Noire, čudovit podeželski dvorec, obkrožen s 50 hektarji posestva. Diorjeva vizija je bila, da bi na posestvu gojil cvetje, ki bi bilo vir navdiha za njegove parfume. Kot je sam izjavil, se je v svojem provansalskem dvorcu počutil kot oblikovalec dišav, ne oblek.

A Dior je leta 1957 umrl in kmalu zatem so posestvo prodali. K sreči  se je modna hiša Dior leta 2013 odločila obuditi sanje svojega ustanovitelja in spet kupila dvorec s pripadajočim posestvom. Od takrat so ga prenavljali, pred kratkim pa je dokončno izpolnil usodo, ki mu jo je namenil Christian Dior.

Leta 2013 je modna hiša Dior dvorec znova odkupila, ga prenovila in ga pred kratkim spet odprla. | Foto: Facebook Leta 2013 je modna hiša Dior dvorec znova odkupila, ga prenovila in ga pred kratkim spet odprla. Foto: Facebook

Modna hiša Dior je namreč svoj parfumski oddelek preselila v Grasse. Tam bodo sodelovali z lokalnimi pridelovalci cvetja - teh v Provansi, predvsem v okolici Grassa ne manjka - in v laboratoriju pod vodstvom slovitega parfumerja Françoisa Demachyja ustvarjali nove Diorjeve vonje. Prvi parfum so pravzaprav že ustvarili, sredi aprila je namreč na trg prišel La Colle Noire, ki nosi ime dvorca in je del najprestižnejše Diorjeve linije parfumov La Collection Privée.

Prenovljeni dvorec Château de la Colle Noire pa so pretekli teden predstavili na ekskluzivnem dogodku, ki se je ga med drugim udeležila Diorjeva ambasadorka Charlize Theron.

 

Divine Charlize Theron at La Colle Noire, Christian Dior's house #diorlesparfums #diorgrasse

A photo posted by Dior Official (@dior) on

Čeprav je videti mamljivo, pa nikar ne načrtujte izleta k Diorjevi graščini - za zdaj ni odprta za javnost, ampak rezervirana izključno za Diorjeve družabne dogodke.

Ne spreglejte