Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
10.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

fotografija Galerija Photon

Četrtek, 21. 2. 2013, 10.25

7 let, 12 mesecev

Polaroidni pogledi v prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V galeriji Photon trenutno predstavljajo delo Anne Fabricius pod naslovom Nepredvidljivi dogodki prihodnosti.

Vsak posnetek realnega sveta, ki je ujet v mediju fotografije, je dogodek, ki je omejen s svojim formatom, vsebino, krajem in časom njenega nastanka. Vsota vsega tega se v razstavi kaže v formatu polaroidne forme, ki pravokotno podobo življenja povečuje in dopolnjuje z besedili izpisanimi kar na steni pod umetnostnim delom ali pa tudi na njem.

Na razstavi v Photonu Anna Fabricius predstavlja izbor del treh zadnjih serij, ki jih odlikuje osebni, skoraj intimni slog. V seriji polaroidov Nepredvidljivi dogodki prihodnosti so prizori brez razpoznavnih pomenov dopolnjeni z izrazi oziroma napisi, ki so prepisani iz vedeževalskih kart. Serija Vaj-Voi obnavlja skupne temelje ugrofinske jezikovne skupine. Avtorica je v njih analizirala sedem stavkov, ki zvenijo zelo podobno v finskem in madžarskem jeziku, obenem pa je ustvarila fotografije situacij, ki ustrezajo pomenom teh stavkov. V okviru priprav na njeno serijo Useless Best Wishes je avtorica prosila prijatelje in znance iz tujine, da ji za njen rojstni dan namesto običajnih neuporabnih najboljših želja pošljejo uroke, ki imajo čarobne moči in pomagajo pri napovedovanju in obrambi pred nesrečami.

Fotografske podobe, v katerih so upodobljene človeške postave v svojem vsakdanjem okolju, predstavljajo objektivnost medija, v katerega se vključujejo fiktivnost, vprašanje prihodnosti, preučevanje vsakdanjosti, kratkotrajnost in režirana naključnost. Vsak kader fotografije je lahko režiran, saj je v izbiri umetnice premišljeno izbran in kot takšen predstavljen javnosti. Nepredvidljivosti, ki se na tem mestu izbire zgodijo, pa iz navadnega dokumentarnega posnetka naredijo umetnost, ki v dogodku nastajanja in obstajanja napoveduje tudi prihodnost. Vsak korak, ki ga storimo zdaj, je na poti v preteklost in na prehodu v prihodnost. Ves čas drsimo v toku fluidnega dogajanja, ki pa ga je Anna Fabricius zaustavila in prestavila v drug tok zavesti.

Predstavitev različnih osebnosti in izbranih tem umetnica vključuje v lirična okolja narave, urbanega in domačega sveta. Portreti niso teatralični izseki iz njene domišljije, očitno gre za premišljene raziskave medija fotografije, vsebine in kompozicije, kar pa je nadgrajeno z besedilom. To nam na poti vizualnega skeniranja dodaja še novo vsebino, ki je navezana tudi na upodobljeno vsebino. Podoba tako izgublja svojo abstraktno interpretacijo in se nadgrajuje še z lingvističnim sporočilom. Fotografije, ki spominjajo na polaroidne posnetke, se izrazito vključujejo v poetični koncept, poudarjajo emocionalnost in avtoričino senzibilnost ter opozarjajo na dejstvo, da ima vsak od nas priložnosti ustvarjati predvidljivo prihodnost.

Pod razstavo se podpisuje ena najbolj prepoznavnih in uveljavljenih predstavnic sodobne fotografije z Madžarske. Anna Fabricius živi in deluje v Budimpešti, kjer je leta 2011 končala doktorat na Moholy-Nagy University of Art and Design. Mednarodno uveljavljena madžarska umetnica mlajše generacije redno razstavlja in gostuje v priznanih umetniških kontekstih. Nazadnje je bila rezidenčna gostja mariborskega EPK-ja.

Ne spreglejte