Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2011,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pablo Picasso Bled

Četrtek, 18. 8. 2011, 7.21

8 let

Picassojeva keramika na Bledu (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Picasso se je v umetnostno zgodovino zapisal kot slikar, kipar in kot grafik. Javnosti manj poznana so njegova keramična dela, ki so trenutno na ogled na Bledu.

Razstava v galeriji Deva Puri odpira vpogled v manj znano poglavje umetnikovega obširnega opusa, s katerim je Picasso zaznamoval abstraktno in moderno umetnost. S keramiko oziroma glino je bil umetnik ves čas v stiku, a je prve keramične krožnike ustvaril konec petdesetih let. V keramičnih izdelkih je Picasso iskal drugačno obliko, ki jo je vedno dopolnil še s slikarskim znanjem z različnimi pigmenti in glazurami. Razstavljeni izdelki na Bledu so uporabni predmeti, ki pa nosijo še estetski in umetniški predznak. Skulpture in slike Picassojevo bogato umetniško zapuščino dopolnjuje več kot dva tisoč keramičnih izdelkov. V Deva Puri so razstavljene vaze, vrči, krožniki, keramične ploščice in drugi predmeti, ki so kot nosilci zamenjali papir in platno. Na prvi pogled se zdi, kot da je umetnik keramiko ustvarjal na spontan in igriv način, a ni tako. Tudi v teh umetnostnih izdelkih je Picasso ves čas raziskoval material, motiv in stremel k celostni popolni kompoziciji samega izdelka.

Ekspresiven in samosvoj Picasso se je s keramiko srečal na Azurni obali, kamor se je leta 1946 preselil iz Pariza. V vasici Vallauris blizu Cannesa je Picasso vsako leto obiskoval letno razstavo keramike. Tako kot v slikah je tudi v keramiki Picasso ekspresiven in samosvoj. Njegova dela so prepletena s simboli in podobami iz umetnikovega življenja, ki jih je ves čas prevajal v svojo umetnost. Predvsem je zanimivo to, da je iste motive vedno rad preverjal in ustvarjal v različnih materialih. Od risbe do slike, od slike do kipa, od kipa do keramike in nazaj.

Primerjava z grafiko Razstavo lahko beremo kot avtorjevo raziskovanje materiala in upodabljanje ter preverjanje motiva in vsebine na različnih materialnih nosilcih. Dela na Bledu sicer ne moremo vrednotiti enako kot njegova dela na platnu, pa vendar gre za Picassov rokopis in odtis v glini, ki je trenutno javnosti na ogled v okrog 50 izvirnih delih. Razstavljeno keramiko bi lahko primerjali z razstavo v Mestnem muzeju pred leti, ko se je v Ljubljani Picasso predstavljal s svojimi grafikami. Predvsem zanimiva je primerjava litografskih odtisov iz ljubljanske razstave s keramičnimi izdelki na Bledu, na katerih je umetnik upodobil motiv bikoborbe. Samo slikarsko in grafično risbo je umetnik uspešno nadgradil in podkrepil še s kiparskim rokopisom, ki se v izdelkih kaže kot aktivna ali pa pasivna risba.

Razstavo, ki bo na Bledu na ogled do 27. novembra 2011, dopolnjujejo tudi avtorjevi plakati, ki jih je zrisal in oblikoval za vsakoletno razstavo keramike v Vallaurisu od leta 1935 do svoje smrti.

Ne spreglejte