Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ministrstvo za kulturo

Četrtek, 11. 7. 2013, 10.51

8 let

Osnutek zakona o knjigi dan v javno razpravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S predlaganim zakonom želijo regulirati in stabilizirati slovenski knjižni trg, njegov osrednji poudarek pa je določilo o enotni ceni knjige.

Javna razprava o osnutku zakona je odprta do 5. septembra, so sporočili z ministrstva.

Osnutek zakona predvideva določilo o enotni ceni knjige kot instrumentu, ki omogoča pestrost, kakovost in vitalnost knjižnega trga. S tem želijo na ministrstvu doseči dolgoročno stabilnost in ekonomsko učinkovitost slovenskega knjižnega trga.

Po predlogu osnutka zakona bo tako založnik pred dnevom začetka prodaje knjigi moral določiti enotno ceno in jo označiti po določbah zakona, ki ureja obvezni izvod publikacij. Založnik bo moral določeno ceno knjige, ki velja najmanj 12 mesecev od začetka prodaje, nato prijaviti pri Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije.

Založnik bo različno ceno za posamezen naslov lahko določil le v primeru, da je to objektivno upravičeno zaradi vezave, časa izdaje ali obveznosti kupca do članstva v knjižnem klubu. Osnutek zakona pa navaja tudi izjeme, kjer določilo o enotni ceni knjige pri prodaji ne velja, ter primere, ko lahko založnik v času trajanja enotne cene knjige določi popuste za vse kupce, pod enakimi pogoji ter sočasno na celotnem ozemlju Slovenije.

Na ministrstvu želijo z določilom o enotni ceni knjige onemogočiti nelojalno konkurenco predvsem nakupovalnih centrov in tujih velikih spletnih trgovcev. Določilo avtorjem prinaša lažje ustvarjanje založniško tveganih projektov, založnikom pa dolgoročnejši produkcijski ciklus in več raznovrstnih novih naslovov. Na ministrstvu poudarjajo tudi, da bo določilo prispevalo k razvoju knjigarn ne le kot prodajnih, temveč tudi kot kulturnih prostorov.

Predlagani osnutek zakona tako vzpostavlja podlago za razvoj mreže dobro založenih knjigarn z izboljšano prodajno storitvijo, za bralce pa pomeni predvsem povprečno nižje cene knjig.

Ne spreglejte