Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2012,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prenova

Sobota, 28. 1. 2012, 11.02

8 let

Občina bo letos odprla vrata Tavčarjevega dvorca na Visokem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Občina Gorenja vas - Poljane bo spomladi začela z urejanjem dvorca na Visokem, v katerem je pred stoletjem ustvarjal Ivan Tavčar.

Za obnovo dvorca, ki že desetletja nezadržno propada, si je v minulih letih prizadevalo podjetje Hosting, kjer je sedaj projekt na čakanju. Zato bo občina sama poskrbela vsaj za ureditev vstopne veže in oživitev dvorca.

Urejanja prostorov se bodo najverjetneje lotili marca Občina Gorenja vas - Poljane se je po dolgih letih čakanja na začetek obnove Tavčarjevega dvorca konec lanskega leta s potrditvijo občinskega proračuna odločila, da bo sama poskrbela za oživitev dvorca. V proračunu je zagotovila 20.000 evrov sredstev za obnovo vstopne veže in vzhodne sobe v dvorcu.

"Na vsak način želimo letos odpreti vrata na dvorcu Visoko," je povedal župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Janez Čadež. Urejanja obeh prostorov, za kar ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, se bodo najverjetneje lotili marca, ko se začne gradbena sezona. Za ta prvi korak bodo z občinskim proračunom zagotovljena sredstva zadostovala, je prepričan Čadež.

Lani so v Poljanah obeleževali 160. obletnico Tavčarjevega rojstva Pojasnil je, da pri ureditvi dvorca sodelujejo s kulturnim društvom v Poljanah. V veži in vzhodni sobi nameravajo predstaviti življenje in delo Ivana Tavčarja, ki ni bil le pisatelj, temveč tudi politik in ustanovitelj naprednega šolstva. Lani pa so v Poljanah obeleževali 160. obletnico njegovega rojstva.

"To bo šele začetek oživitve dvorca. Kasneje si želimo ob sodelovanju drugega lastnika, to je občine Škofja Loka, odpreti celotno pritličje dvorca. Zelo ambiciozen načrt pa je tudi, da bi na Visokem vzpostaviti poroke, za kar je veliko zanimanja," je povedal Čadež.

Podjetje Hosting namerava v prihodnosti dvorec preurediti v hotel Škofjeloški župan Miha Ješe pa je pojasnil, da, če jih bo sosednja občina povabila k sodelovanju pri ureditvi dvorca, se ji bodo zagotovo pridružili in skušali slediti njenim ciljem. To je po mnenju Ješeta namreč pomemben projekt za celotno Škofjo Loko in okolico.

V prihodnosti bo svoj projekt ureditve Tavčarjevine lahko uresničilo tudi podjetje Hosting, ki namerava dvorec preurediti v hotel ter urediti konferenčne prostore, manjši bazen, wellness in zagotovili kulinarično ponudbo. Skupaj naj bi za to odšteli tri milijone evrov, vendar je projekt, ki naj bi po letu in pol zamrznitve lani vendarle stekel, zaradi težke gospodarske situacije znova na čakanju. Občina Gorenja vas - Poljane pa s Hostingom pogodbe ali sodelovanja ni prekinila.

Dvorec Visoko predstavlja višek kmečkega stavbarstva v drugi polovici 18. stoletja Tavčarjeva domačija na Visokem obsega dvorec in gospodarsko poslopje v skupni izmeri 1442 kvadratnih metrov in predstavlja višek kmečkega stavbarstva v drugi polovici 18. stoletja. Zaradi izjemne arhitekture, zgodovinskega pomena, pričevalnosti o nekdanjem načinu življenja in naravnih lepot je dvorec z okolico razglašen za kulturni spomenik.

Tavčar je na posestvu spisal svoja najlepša dela, od Visoške kronike do Cvetja v jeseni. Na Visokem je preživel tudi zadnja leta svojega življenja, pokopan pa je v družinski grobnici nad dvorcem.

Ne spreglejte