Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 6. 2021,
20.32

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

9

Natisni članek

princesa kraljeva družina Nizozemska

Četrtek, 17. 6. 2021, 20.32

2 leti, 10 mesecev

Nizozemska princesa noče letne rente: Ob tem denarju mi je neprijetno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

9

princesa Amalija | Foto Cover Images

Foto: Cover Images

Nizozemska prestolonaslednica se je odrekla 1,6 milijona evrom na leto, ki ji jih izplačuje država. Kot je dejala, se ji ne zdi prav, da bi sprejela ta denar.

Princesa Amalia, naslednica nizozemskega prestola, je nizozemskega premierja Marka Rutteja uradno obvestila, da prihodnjih nekaj let ne želi prejemati letne rente v višini 1,6 milijona evrov, ki ji pripade ob polnoletnosti. Pojasnila je, da ji je neprijetno vzeti ta denar, dokler ne začne opravljati kraljevih dolžnosti.

"Sedmega decembra 2021 bom dopolnila 18 let in po zakonu začela prejemati rento," je zapisala v javnem pismu, "toda ob tem denarju mi je neprijetno, dokler ne morem ponuditi nič v zameno in dokler so mnogi moji vrstniki v veliko težjem položaju, še posebej zdaj, v času pandemije."

princesa Amalija | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

Princesi bodo med študijem po zakonu izplačevali 300 tisoč evrov na leto, ki jih namerava po lastnih besedah v celoti vrniti. Upravičena je tudi do 1,3 milijona državnega kritja stroškov, česar ne namerava izkoristiti, dokler ne bo začela opravljati uradnih dolžnosti princese.

Amalia je prejšnji teden z odliko opravila zaključne izpite v srednji šoli, zdaj pa si namerava vzeti leto premora, preden odide na univerzo. Nizozemski premier ji je na sporočilo odgovoril s čestitko ob uspešno končani srednji šoli, ob tem pa dodal, da razume in ceni njeno odločitev.

Amalia je najstarejša od treh hčerk nizozemskega kralja Willema-Alexandra in kraljice Maxime. | Foto: Cover Images Amalia je najstarejša od treh hčerk nizozemskega kralja Willema-Alexandra in kraljice Maxime. Foto: Cover Images

Nizozemska kraljeva družina se sicer v zadnjem času sooča s padcem priljubljenosti. Amalijina starša, kralj Willem-Alexander in kraljica Maxima, sta bila lansko jesen deležna ostrih kritik, potem ko sta se z družino sredi pandemije odpravila na počitnice v Grčijo. Negodovanje javnosti je bilo tako glasno, da je kraljeva družina počitnice predčasno prekinila in se vrnila domov.

Oglejte si še:

Sophie Winkleman
Trendi Pred Meghan je bila Sophie: igralka, ki se je poročila v kraljevo družino
Ne spreglejte