Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 8. 2020,
8.11

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Juan Carlos I. izgnanstvo Španija

Torek, 4. 8. 2020, 8.11

3 leta, 8 mesecev

Nekdanji španski kralj Juan Carlos odhaja v izgnanstvo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Nekdanji španski kralj Juan Carlos je v senci korupcijskega škandala sporočil, da bo zapustil svojo domačo Španijo in se umaknil v tujino. V pismu svojemu nasledniku in sinu Felipeju VI. je zapisal, da želi s tem olajšati njegovo vlogo na čelu države, poroča STA.

Dvainosemdesetletni Juan Carlos je v pismu sinu zapisal, da ga je pri odločitvi, da gre v prostovoljno izgnanstvo v tujino, vodilo "prepričanje, kako najbolje služiti Španiji, njenim institucijam in tebi kot kralju".

V pismu je tudi namignil na preiskavo glede očitkov prejemanja podkupnine, ki so jo zagnali junija, ko je zapisal, da se tako odloča tudi "v luči javnih posledic, ki so jih sprožili nekateri pretekli dogodki".

Kralj Felipe VI. je njegovo odločitev sprejel, so sporočili iz kraljeve palače v Madridu.

Trenutni kralj Felipe VI. naj bi očeta prosil, da se odloči za izgnanstvo. | Foto: Getty Images Trenutni kralj Felipe VI. naj bi očeta prosil, da se odloči za izgnanstvo. Foto: Getty Images

Odločitev nekdanjega kralja ni bila prostovoljna

Glede na informacije časnika El Mundo, ki običajno povzema dobro obveščene vire blizu palače, pa odločitev Juana Carlosa ni bila prostovoljna. Sprejel naj bi jo Felipe in svojega očeta prosil, naj zapusti državo, češ da je afera tako škodovala španski kraljevi družini, da so bili vse glasnejši pozivi k odpravi monarhije, poroča STA.

Vrhovno sodišče v Madridu je 8. junija uvedlo preiskavo proti nekdanjemu kralju zaradi domnevnih podkupnin, ki mu jih je plačala Savdska Arabija v okviru posla gradnje hitre železnice. Podobna preiskava poteka tudi v Švici. V središču preiskave je okoli sto milijonov ameriških dolarjev, ki naj bi jih Savdska Arabija leta 2008 na skrivaj plačala Juanu Carlosu na švicarski račun, potem ko je Španija dobila pogodbo za gradnjo hitre železnice med Meko in Medino.

Špansko sodišče poskuša ugotoviti odgovornost nekdanjega kralja, vendar se lahko zaradi njegove imunitete osredotoči le na dejanja, ki jih je storil po abdikaciji.

Nekdanji španski kralj se umika v tujino, a ni znano, kam. | Foto: Getty Images Nekdanji španski kralj se umika v tujino, a ni znano, kam. Foto: Getty Images

Naziv kralj bo nosil do smrti

Juan Carlos, ki se je na prestol povzpel po smrti diktatorja Francisca Franca novembra 1975, je odigral pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo. Abdiciral je po skoraj štirih desetletjih, junija 2014. Tudi po abdikaciji je ohranil častni naziv Rey oz. kralj, ki ga bo nosil do smrti. V zadnjih letih je imel več operacij, lani pa se je umaknil iz javnega življenja.

Konec njegovega vladanja so zaznamovali poslabšanje zdravja in škandali, tudi korupcijska afera, ki je vključevala njegovo hčerko Cristino in njenega moža. Leta 2018 so se pojavili še omenjeni očitki, povezani s Savdsko Arabijo.

Ne spreglejte