Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
17.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gospodarsko razstavišče

Četrtek, 9. 5. 2013, 17.26

8 let

Na Gospodarskem razstavišču razstava 175 slovenskih umetnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) v dvorani Sonet Gospodarskega razstavišča Ljubljana odpira Majski salon 2013.

Na razstavi, ki letos poteka pod geslom Malo in veliko, bo predstavljanih 175 umetnikov, članov ZDSLU. Ob odprtju bodo podelili nagrade in priznanja. Glavna nagrada je letos pripadla Gregorju Pratnekerju. Poleg glavne nagrade, ki jo bo Pratneker prejel za sliko Zimsko jutro, se je žirija v sestavi Adele Železnik, Dejana Mehmedoviča, Lucijana Bratuša in Olge Butinar Čeh odločila, da podeli še štiri priznanja. Ta bodo prejeli Dare Birsa, Simon Kastelic, Damjana Stopar Štrovs in Majk Mulaček.

Kot je povedala Železnikova, je imela žirija težko delo, saj je prejela preko 300 del. Mariborski umetnik Pratneker (1973) je člane žirije prepričal tako z dovršeno tehniko kot z veliko poetičnostjo.

Birsa je nagrajen za razvoj svoje slikarske prakse, Kastelic za uporabo elementa figur in prepletanja z novimi mediji, Stopar Štrovsova za nenavadne črno-bele akte, Mulaček pa za prostorsko karikaturo, ki je družbenokritična, je povedala Železnikova. Kustosinja iz Moderne galerije je, kot je dodala, pri delih pogrešala prav komponento družbene kritike.

Po besedah Butinar Čehove razstava prinaša slike različnih vsebin in velikosti, največja meri 21 kvadratnih metrov, kot manjša garsonjera, je poudarila. Na razstavi bodo na ogled tudi dela lanskega nagrajenca Janeza Hafnerja.

Slike bodo sredi junija dali na dražbo. S tem želijo prispevati k vzpostavitvi trga likovne umetnosti, ki ga v Sloveniji ni, je še povedala Butinar Čehovova.

Predsednik ZDSLU Aleš Sedmak je opozoril na pomembno vlogo Majskega salona za zvezo, ki združuje devet regionalnih društev s 700 člani iz Slovenije in zamejstva. Zveza, ki ima obliko cehovskega društva, se lahko pohvali z zelo dolgo tradicijo, saj letos praznuje že 114 let. Zveza opravlja tudi pomembno vlogo pri statusnih vprašanjih likovnih umetnikov.

Majski salon je največja razstava članov ZDSLU. Pomembne so tudi nagrade in priznanja Majskega salona, saj so ena redkih nagrad, poleg Jakopičeve, ki jih v Sloveniji lahko prejmejo likovni umetniki, je še dejal Sedmak.

Ne spreglejte