Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
16.44

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tekmovanje lepota Slovenija Berlin Moskva Rusija potrdilo

Petek, 25. 10. 2013, 16.44

3 leta, 5 mesecev

Mis Universe Slovenije: resnica prihaja na dan (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začetek tedna, takoj po odhodu mis Universe Slovenije v Moskvo, je razburila afera, ki zadeva njeno izobrazbo. Poti, ki nas vodijo do razkritja resnice o študiju Nine Đurđević, pa so precej zapletene.

Po objavah člankov v slovenskih medijih, kjer je Nina Đurđević, tudi za Planet Siol.net povedala, da v Mariboru študira medicino, so se na forumih začele žgoče razprave o tem, da Nina naj ne bi študirala v Mariboru na medicinski fakulteti. Sledili smo tem trditvam, ki so postajale vse bolj vroče, in dobili uradni odgovor, da Nine v evidenci Univerze v Mariboru, kamor spada tudi medicinska fakulteta, ni. Nina se je poskušala braniti z dejstvom, da trenutno študira v Berlinu, poslala pa nam je tudi ISIC izkaznico, o kateri so številni podvomili, da je izdana uradno, saj naj bi bilo takšne izkaznice za nekaj evrov mogoče dobiti tudi na spletu. A tu se zgodba nekoliko obrne, saj smo od podjetja ISIC Slovenija izvedeli, da je Ninina izkaznica povsem prava.

Kartica ni ponarejena "Kot smo se dogovorili po telefonu, smo preverili številko izkaznice v sistemu in našli podatke o imetnici, saj si je ta lani v naši poslovalnici uredila izkaznico, ki velja do 31. 10. 2013. Vsa prodajna mesta izkaznice ISIC se strogo držijo pogojev za pridobitev izkaznice, ta zapovedujejo, da moraš za izdajo predložiti veljaven dokument, ki izkazuje tvoj status študenta ali dijaka, to je študentska izkaznica z veljavno nalepko, ožigosan in potrjen indeks ali originalno potrdilo o vpisu. Temu moraš predložiti še osebni dokument in fotografijo. Za vsako izdano izkaznico mora imetnik podpisati izjavo o posredovanju osebnih podatkov, s podpisom zagotavlja istovetnost podatkov in dovoljuje obdelavo z namenom vodenja registra imetnikov ISIC-izkaznic," nam je sporočila Vanja Ogrinc iz omenjenega podjetja. Na naše vprašanje, kako preverjajo istovetnost dokumentov, s katerimi študenti pridejo v njihove poslovalnice, nam je povedala, da so prepričani, da je tudi v primeru Nine Đurđević njihova referentka preverila dokazila. "Ne moremo zagotoviti, da je dokumentacijo izdala državna ustanova. Tega preprosto ne moremo preverjati, saj nimamo dostopa do podatkov univerz v Sloveniji, zato zaupamo originalnim žigom in podpisom na omenjeni dokumentaciji," smo še izvedeli. A kakorkoli obračamo, Ninina izkaznica, ki jo je predložila novinarjem, je uradna in povsem veljavna.

Razočarani nad dejstvi Nekoliko razočarani smo bili nad dejstvom, da nam s Prve gimnazije Maribor niso želeli sporočiti, ali je Nina Đurđević pri njih dokončala šolanje. Sporočili so nam le, da je bila pri njih vpisana, več od tega pa nam ne morejo izdati, "po navodilu informacijske pooblaščenke gre v tem primeru za osebni podatek, ki ga ne smemo posredovati brez privolitve imenovane", pravijo.

Berlinski podpis je pravi Pisali in poklicali smo tudi v Berlin, na zdaj vsem znano medicinsko univerzo Charite, kjer naj bi Nina opravljala dva semestra in naj bi bila razlog, da Nine ni v evidenci v Mariboru. Po telefonskem razgovoru smo izvedeli, da oseba, ki je podpisana pod Ninino potrdilo o šolanju, ki smo ga prejeli od organizatorjev tekmovanja, kljub utemeljenim sumom, da je drugače, v resnici dela pri njih in da je, kljub temu da je prodekanja za študentske zadeve profesorica Claudia Speis, lahko na potrdilu podpisan tudi dr. Manfred Gross, saj tudi on opravlja podobna dela in naloge.

Konec se bliža Poslali smo jim tudi Ninine dokumente, še zadnje, ki bi nam lahko tudi dokončno potrdili Ninino zgodbo, in prosili, da preverijo njihovo istovetnost, a do zdaj od univerze še nismo dobili uradnega pisnega odgovora. Ko bomo odgovor iz Berlina prejeli, ga bomo tudi objavili, takrat pa bo povsem jasno, ali je resnica na strani Nine ali tistih, ki trdijo drugače.

Ne spreglejte