SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mini teater začenja sezono s Tomažem Šalamunom

3

termometer

Tridesetega avgusta se začenja trinajsta sezona Mini teatra, ki se bo začela z gledališkim performansom Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana.

Ta je nastal po poeziji Tomaža Šalamuna in v režiji Ivice Buljana in se bo odvijal na desetih različnih lokacijah po Ljubljani. S tem direktor Mini teatra Robert Waltl in režiser Ivica Buljan obeležujeta sedemdeseti rojstni dan "generala slovenske avantgarde" in enega največjih živečih slovenskih pesnikov.

Njegove ljubezni si prisvajajo generacije mladih

Šalamun je s svojim rafiniranim razumevanjem umetnosti spremenil literarno življenje nekdanje Jugoslavije, s svojim pristopom pa je pomagal mnogo generacijam umetnikov na poti do osebne in javne emancipacije. Osvobajajoča moč njegove poezije se lahko meri z revolucionarnim erosom šestdesetih let, ki je zajel cel svet.

Obravnavan kot rušitelj in provokator, je Šalamun gradil lastni kozmos, v katerem se opeva opojna telesnost. Njegove ljubezni si prisvajajo generacije mladih, ki v tej poeziji niso videle samo popolne estetike in vrhunskega ludizma, ampak tudi energijo svobode.

Šalamun bo govorjen v šestih jezikih

Ivica Buljan je strasten Šalamunov oboževalec, ki je za ta nastop pripravil pesmi iz različnih obdobij. Šalamun bo govorjen v slovenščini, hrvaščini, angleščini, francoščini, španščini in nemščini. Mednarodno ekipo izvajalcev, ki se je zbrala v Mini teatru, sestavljajo Ana Karić, Radko Polič, Niko Goršič, Olga Kacjan in Ditka Haberl, ob njih še Marko Mandić, Robert Waltl, Jernej Gašperin in Jose, pridružili pa so se jim tudi igralci Laurent Sauvage, Marine de Missol, Raoul Ferandez, Stipe Kostanić in Marko Cindrić. V predstavi igra in pleše tudi prvak Ljubljanskega baleta Lukas Zuslag.

Avtorica instalacij je Petra Veber, glasbo je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar, kostume je oblikovala Ana Savić Gecan, dramaturška svetovalka pa je Nika Leskovšek. Glasbeniki v predstavi so Miha Petric, Andraž Polič, Nejc Kržič in Sergej Ranđelović.

Predstava je nastala v okviru projekta Ljubljana svetovna prestolnica knjige in Postdramskega programa Mini teatra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin