Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cankarjev dom

Sreda, 6. 3. 2013, 14.47

8 let

Kulturni bazar bo tudi letos kulturno izobraževal in ozaveščal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na enodnevni tradicionalni prireditvi Kulturni bazar, namenjeni vsem, ki jih zanima kultura in kulturna vzgoja, se bo predstavilo skoraj tristo kulturnih ustanov iz vse Slovenije.

Kulturni bazar (BZ) je postal tradicionalna prireditev, ki jo bodo 12. marca 2013 že petič organizirali v Cankarjevem domu. Organizatorji dogodka, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter izvršni producent prireditve Cankarjev dom v Ljubljani, so na novinarski konferenci poudarjali pomen kulturne zavesti in izobraževanja za razvoj posameznikovega dojemanja sveta in samega sebe. Unesco, časten pokrovitelj dogodka Lani je bila Slovenska nacionalna komisija za Unesco aktivna udeleženka bazarja, letos je njegova častna pokroviteljica. Gašper Hrastelj, namestnik direktorice, je spregovoril o velikem Unescovem poudarku na izobraževanju, na vseh področjih. "Velika predpostavka Unescovega programa kulturno-umetnostne vzgoje je tudi, da je v današnjem divje globaliziranem in vseskozi razvijajočem se svetu formalna izobrazba samo prva stopnička v osebni karieri posameznika. Vsak posameznik se mora v celotnem življenju aktivno prilagajati spremembam, novemu kulturnemu okolju. Takšno osebnost, ki bo sposobna medkulturnega dialoga in razmišljanja ter prilagajanja drugačnosti, lahko zgradimo samo s pomočjo večje vloge kulture in umetnosti v okviru izobraževanja."

Ker so Združeni narodi leto 2013 razglasili za mednarodno leto sodelovanja na področju voda, so na BZ-ju pripravili tematski sklop Vode povezujejo. V sklopu Občutimo kulturo pa bodo predstavili kulturne vsebine, ki prikazujejo sprejemanje umetnosti z različnimi čutili, namenjene tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim. Ta sklop se bo končal z dokumentarnim filmom Alena Kobilice Hoja po vodi.

Poudarek na arhitekturi in oblikovanju Letošnjo postavitev bazarja v treh etažah so zaupali študentom Fakultete za arhitekturo, ki so pri zasnovi uporabili reciklirane materiale. Mladim želijo omogočiti, da bodo znali prepoznati in kritično ovrednotiti prostor, ki jih obdaja, zato je tudi večji poudarek na arhitekturi in oblikovanju.

Letošnji bazar se ponaša z nekaj novostmi, kot so: Bazarjeva kul-pot, vodeni ogledi po prizorišču bazarja, namenjeni strokovnim delavcem in organiziranim skupinam otrok. Druga večja novost je Program za otroke in mladino ter širšo javnost, saj je namen organizatorjev, da kulturni bazar približajo širši javnosti. Ker je čedalje večje zanimanje za obisk bazarja, bo letošnji bazar v vseh treh preddverjih Cankarjevega doma.

Barbara Rogelj, vodja kulturnovzgojnega programa v Cankarjevem domu, o velikosti dogodka: "Za časa bazarja so v pogonu vse dvorane Cankarjeva doma in vsa preddverja. Moji sodelavci so danes priznali, da je bazar po izvedbeni strani najzahtevnejši hišni projekt. Zahtevnejši od Liffa in slovenskega knjižnega sejma."

Letos pričakujejo rekordno število obiskovalcev Lani se je prireditve udeležilo okoli 900 otrok in prav toliko udeležencev strokovnih seminarjev, letos so glede na število prijav rekorderji, saj na bazarju pričakujejo okoli tisoč strokovnih delavcev iz vzgojno-izobraževalnih zavodov in kulturnih ustanov ter študentov iz vse Slovenije ter tudi več kot tisoč otrok, učencev in dijakov, ter drugih obiskovalcev iz vse Slovenije. Za izvedbo celotnega dogodka je poskrbelo več kot 400 kulturnih delavcev.

Na vprašanje, ali lahko na podlagi bazarja občutijo povečanje obiska v kulturnih ustanovah, je Barbara Rogelj odgovorila, da lahko za Cankarjev dom pove, da je obisk kulturnovzgojnih prireditev tudi zaradi bazarja v trendu rasti. "Nam obisk ni upadel, res pa je tudi, da je večina občinstva naše ustanove iz Ljubljane in okolice, kjer je kupna moč največja. Mislim, da je kulturni bazar še vedno eden od tistih spodbujevalnikov, ki v naše dvorane še vedno privede veliko število ljudi."

Nataša Bucik, koordinatoka kulturno-umetnostne vzgoje na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, pa je na koncu napovedala, da bodo letos prvič po bazarju naredili večjo analizo podatkov, če in kam kulturni bazar pripelje nove obiskovalce.

Brezplačna udeležba Udeležba na KB-ju je za vse obiskovalce brezplačna, zato ni finančni ovir, da se prireditve ne bi udeležili in se kulturno izobraževali.

Ne spreglejte