Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
18.53

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

5

Natisni članek

kronanje Buckinghamska palača Karel III.

Petek, 5. 5. 2023, 18.53

11 mesecev, 2 tedna

Pirc Musarjeva prispela v London #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

5

Britanski kralj Karel III. je na predvečer svojega kronanja, pred Buckinghamsko palačo pozdravil zbrane, ki so v pričakovanju velike slovesnosti že zasedli mesta ob ulici, ob kateri bo potekal sprevod s kraljevim parom. Kasneje pa so v Buckinghamski palači priredili sprejem za voditelje držav in druge visoke goste, povabljene na kronanje. Med njimi je tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar z možem Alešem Musarjem, ki je že prispela v London.

Sobotno kronanje predstavlja uraden obred ob prenosu naziva in pooblastil na novega kralja Karla III., ki je sicer prestol zasedel že ob smrti matere Elizabete II. septembra lani. Obenem gre za versko slovesnost, ki pomeni potrditev monarhove vloge kot vodje Anglikanske cerkve.

Na predvečer zgodovinskega dogodka so v Buckinghamski palači priredili sprejem za voditelje držav in druge visoke goste, povabljene na kronanje. V London je prispela tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Kot je zapisala na Twitterju, je sprejem izkoristila tudi za srečanje z nekaterimi državnicami in državniki. 

Čeprav sam obred sega tisoč let v preteklost, bo Karlovo kronanje postreglo tudi z več odstopanji od dosedanje tradicije. Med drugim bodo med sodelujočimi tudi škofinje in voditelji verskih manjšin, seznam gostov pa je veliko bolj raznolik kot v preteklosti, ko so ga v veliki meri zapolnjevali pripadniki starega plemstva.

Obred obenem vključuje okoljske teme, ki odsevajo Karlovo vseživljenjsko zavzemanje za trajnostni razvoj in biotsko raznovrstnost. Pri maziljenju kralja bo denimo uporabljeno vegansko olje.

Britanski premier Rishi Sunak je danes kronanje označil za "trenutek ogromnega nacionalnega ponosa" in "prikaz značaja naše države". "To je priložnost za nas, da se zazremo v prihodnost in duh služenja, upanja in enotnosti," je dejal za televizijo Sky News.

 

Bath
Trendi Na trati, kjer bo proslava kronanja, "zrasel" ogromen falus
Ne spreglejte