Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2011,
9.36

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jerca Legan Cvikl

Torek, 15. 11. 2011, 9.36

1 leto, 11 mesecev

Jerca Legan Cvikl kuha s priložnostnim navdihom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jerca Legan Cvikl zase pravi, da je zelo dobra kuharica, ki v svoji kuhinji zelo rada eksperimentira – od eksotičnih azijskih ali afriških do bolj domačih mediteranskih in panonskih jedi.

Kakšna je vaša kuhinja? Ali je prijetno "utrujena" od vaših ustvarjalnih kulinaričnih dobrot? V odlični kondiciji, saj jo v tem obdobju, ko imam doma dva majhna otroka, bolj ali manj ustvarjalno uporabljam vsak dan. Tudi sicer smo pri nas zagovorniki domače in zdrave kuhinje, zato se ob mojih ali moževih specialitetah kar se da redno družimo.

Ali se imate za dobro kuharico? Skromno rečeno – da. Vsi, s katerimi sem do sedaj uspela deliti svoje kulinarične eksperimente, so bili navdušeni. Z redkimi izjemami, ki prisegajo striktno na mesno, močnato, sladko in nasploh težko prehrano. Največja pohvala je seveda najožja družina, ki pusti krožnike vedno "s kruhom pomazane", moj malček pa tudi od petega meseca dalje za zdaj še ni maral drugega kot mamino kuhinjo. Sama zase mislim, da mi uspeva, saj kuham z dušo in srcem. To se med ustvarjalnim procesom v kuhinji ter na skrbno pogrnjeni in obloženi mizi zelo odraža.

Kakšno vrsto hrane najraje kuhate? Najrazličnejšo ... od eksotičnih azijskih ali afriških do bolj domačnih mediteranskih in panonskih okusov ter vse, kar je vmes. Izjemno uživam v pripravi pikantnih rižot, pa maroškega kuskusa s kari zelenjavo, izbranih rib ali tradicionalno pečenega piščanca z začinjenim krompirjem. Pri vsem sta obvezni juha kot predjed in sestavljena solata s svežim česnom ali porom ob glavni jedi. Desert pa je v mojih jedilnikih še vedno lahko pogrešljiv.

Ali v kuhinji radi eksperimentirate ali se raje držite preverjenih receptov? Od nekdaj sem se rada prepustila priložnostnemu navdihu. Ko se spravljam k pripravi, najprej preverim, kaj je v hladilniku, nato določim osnovni okus – meso, ribe, zelenjava, začimbe – potem šele začne nastajati unikatna jed, ki se potem nikoli več ne ponovi. Recepti me načeloma z določanjem posamezne teže sestavin in potrebe po kuharski doslednosti do njihovega vključevanja v končno jed nekako omejujejo. Zato si z njimi pomagam le toliko, da jih pogosto prebiram, da bi našla kakšno zanimivo idejo, ki jo priložnostno vklopim v svoje kuharsko eksperimentiranje.

Katera je vaša najljubša začimba? Odvisno od posamezne jedi. Na primer, ribe pripravljam le z rožmarinom, česnom in olivnim oljem, rižote, kuskus ali polento z mešanico provansalskih začimb (origano, bazilika ...) ali azijskih (kari, čili, žafran, muškatni orešček, kumina ...), meso s timijanom, papriko, poprom in čebulo, juhe pa spet glede na posamezni tip. Na solati je običajno olivno (pri večini jedi) ali bučno olje (le k mesnim jedem), jabolčni ali balzamični kis, svež česen in por, peteršilj, včasih bazilika. Pika na i pa je seveda izbrano vino, ki ga občasno nadomešča pivo.

Kateri jedi se ne bi nikoli mogli odpovedati? Nobeni. Rada imam pestro kuhinjo, zato si ne postavljam nikakršnih omejitev. Uživam na popotovanjih po svetu, kjer lahko okušam nove okuse in se naučim kakšne posebne kuharske spretnosti, se opremim z avtentičnimi začimbami, z navdušenjem pa nam pripravim tudi domače jedi, ki nas spominjajo na Slovenijo. Edino merilo pri sestavljanju jedilnikov je le – zdrave sestavine in karseda hitra priprava, da se ohrani svežino okusov.

Ali pri izbiri sestavin bolj gledate na kakovost ali ceno ...? Kakovost, vedno. Z možem posegava po mnogih bio pridelkih in izdelkih, ki so še vedno dražji od običajnih, divjih ribah, kakovostnih sirih, naravnih oljih, preverjenih mesninah, rižu, kruhu ... Nakupujemo pa zelo sistematično, z listom potrebščin in zgolj enkrat tedensko. Če česa slučajno zmanjka, se pač znajdemo, sicer pa vedno načrtujemo, kaj bomo potrebovali ... tudi ob posebnih priložnostih, kot so gostje na večerji ali občasni praznični jedilniki.

Katero jed nam boste predstavili in zakaj? Škampovo mavrico – juha za predjed, sočni škampi z zelenjavo in sveža solata za prilogo ... ker je pestra, uravnotežena in z njenim uživanjem človek med obredom obnovi potrebne zaloge pozitivne energije. Poleg tega vedno ponuja priložnost za kakšen izbran kozarec dobrega vina v družbi najdražjih.

Ne spreglejte