Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
27. 2. 2019,
18.37

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

Natisni članek

Selma Blair multipla skleroza intervju

Sreda, 27. 2. 2019, 18.37

5 let, 1 mesec

Igralka dala prvi intervju po diagnozi neozdravljive bolezni #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63
Selma Blair | Tako samozavestno je Selma prišla na zabavo po letošnjih Oskarjih. | Foto Getty Images

Tako samozavestno je Selma prišla na zabavo po letošnjih Oskarjih.

Foto: Getty Images

Ko so ji zdravniki dejali, da ima multiplo sklerozo, je začutila olajšanje, je v prvem intervjuju po diagnozi razkrila igralka Selma Blair. Pred tem je namreč niso jemali resno.

Nekaj dni pred tem, ko se je s pokončno glavo, a opirajoč se na palico, pokazala na rdeči preprogi po podelitvi oskarjev, je igralka Selma Blair dala prvi intervju o multipli sklerozi.

Bolezen so ji diagnosticirali avgusta lani, diagnozo pa je javnosti na Instagramu razkrila dva meseca pozneje.

Selma Blair
Trendi Igralka razkrila, da trpi za težko boleznijo

Zdravniki so ji rekli, da je pač utrujena

V intervjuju, ki ga je dala za oddajo Good Morning America, je razkrila vse, od tega, kako je živeti s to boleznijo, do tega, da je zdravniki več let niso jemali resno.

"Odkar se je rodil moj sin, so se kazali znaki te bolezni, jaz pa sem se močno trudila, da bi bilo vse videti normalno," je razložila 46-letna igralka. Njen sin Arthur je zdaj star sedem let, Selma se je vsa ta leta skušala zdraviti sama, v trenutkih obupa pa se je predajala tudi alkoholu.

Dodala je, da so bila leta, preden je dobila diagnozo multiple skleroze, mučna. "Res sem komaj shajala in se spraševala, kakšno bo moje življenje. Zdravniki me niso jemali resno, rekli so, da sem pač mama samohranilka, ki je utrujena, da čutim finančno breme, bla bla bla."

Ob diagnozi je zajokala od olajšanja

Ko je končno slišala diagnozo multipla skleroza, je zajokala, a ne ker bi jo bilo strah. "To niso bile solze panike, temveč solze spoznanja, da se moram zdaj predati telesu, ki je izgubilo nadzor, in v tem sem čutila nekakšno olajšanje."

Olajšanje tudi zato, ker je pred diagnozo mislila, da je slaba mama. Razložila je, da se je včasih na poti domov, potem ko je sina odložila v šoli, ustavila ob cesti, da je lahko zaspala. "Bilo me je sram. Trudila sem se po vseh močeh, bila sem dobra mama, a to me je ubijalo. Ko sem torej dobila diagnozo, sem jokala zaradi olajšanja."

Pravi, da se počuti dobro. | Foto: Getty Images Pravi, da se počuti dobro. Foto: Getty Images

Selma je voditeljici med drugim povedala, da je bolezen pri njej trenutno v zagonu ter da se to pozna tudi na njenem glasu, a so ji zdravniki povedali pozitivno novico, da se ji bo v roku enega leta povrnilo 90 odstotkov telesnih sposobnosti.

Pri multipli sklerozi se pojavijo motnje občutenj: bolnik na primer ne občuti polovice telesa, lahko se pojavijo težave z vidom, različne stopnje motorične prizadetosti in težave s koordinacijo gibov. Bolezen za zdaj še ni ozdravljiva, a jo dokaj uspešno zavirajo. Bolniki z multiplo sklerozo lahko danes živijo kakovostno, če se naučijo poslušati sebe in svoje telo.

Ne spreglejte