Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 2. 2021,
9.42

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

9

Natisni članek

nesreča nesreča Ashley Judd

Sreda, 17. 2. 2021, 9.42

3 leta, 2 meseca

Igralka Ashley Judd v deževnem gozdu skoraj izgubila življenje in nogo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

9

Ashley Judd | Tako je potekalo reševanje Ashley Judd. | Foto Instagram Ashley Judd

Tako je potekalo reševanje Ashley Judd.

Foto: Instagram Ashley Judd

Ameriška igralka Ashley Judd je razkrila podrobnosti hude nesreče, ki jo je pred nekaj dnevi doživela v deževnem gozdu v Kongu.

Ashley Judd je na svojem profilu na Instagramu delila dolg zapis o tem, kaj se ji je zgodilo pred nekaj dnevi, ob padcu v deževnem gozdu v Kongu, kjer je utrpela hud zlom noge, nato pa bila po dolgem in mučnem reševanju šele čez 55 ur na operacijski mizi.

Igralka, ki se zadnja leta intenzivneje posveča okoljevarstvu, je nesrečno padla med sledenjem pritlikavim šimpanzom, opicam, ki spadajo med ogrožene vrste. V temi se je zaradi slabe naglavne svetilke spotaknila čez drevo, ki je ležalo na poti, in si zlomila nogo na kar štirih mestih ter pri tem utrpela tudi nevrološke poškodbe. Na srečo se je v deževni gozd odpravila z izkušeno ekipo, ki je znala hitro in primerno ukrepati.

Sledilcem je v zadnji objavi pokazala tudi fotografije, ki so nastale ob njenem reševanju in okrevanju, ob njih pa zapisala: "Brez bratov in sester iz Konga bi zaradi notranje krvavitve verjetno umrla in izgubila nogo. Zbujam se v joku iz hvaležnosti, globoko ganjena zaradi vsake osebe, ki je med mojo naporno 55-urno odisejado prispevala nekaj, kar daje življenje in rešuje duha."

Nato se je javno zahvalila Dieumerciju, ki ji je pomagal pri poškodbi ter držal na mestu njeno nogo, da se ne bi premaknila in dodatno poškodovala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ashley Judd (@ashley_judd)

"Dieumerci je pet ur sedel na tleh deževnega gozda, ne da bi se premaknil ali trznil. Bil je z mano v moji prvinski bolečini. Papa Jean: trajalo je pet ur, a na koncu je mirno ocenil mojo zlomljeno nogo. Povedal mi je, kaj mora storiti. Ugriznila sem palico. Držala sem se Maud. Papa Jean je z gotovostjo začel premikati in prilagajati moje zlomljene kosti nazaj v položaj, v katerem bi me lahko prenesli do zdravnika, medtem ko sem kričala in se zvijala. Kako mu je to uspelo, medtem ko sem se zvijala in kričala kot žival, nimam pojma. Rešil me je. In to je moral storiti dvakrat! Nato me je šest moških previdno položilo v visečo mrežo, v kateri so me tri ure nosili po grobem terenu. Heroji. Didier in Maradona: Didier je vozil motor. Sedela sem obrnjena nazaj in se naslanjala na njegov hrbet. Ko je čutil, da bom omedlela, se je zadrl, naj se znova nastavim v položaj. Maradona pa se je vozil na zadnjem delu motorja in držal mojo zlomljeno nogo."

Prebijanje po makadamski cesti v deževnem obdobju jim je vzelo kar šest ur. Na koncu se je zahvalila še ženskam, ki so skrbele zanjo med čakanjem na premestitev v bolnišnico, in dodala, da so jo "blagoslovile".

Preden je prišla do operacijske mize, je minilo 55 ur. | Foto: Instagram Ashley Judd Preden je prišla do operacijske mize, je minilo 55 ur. Foto: Instagram Ashley Judd

Zanjo so skrbeli ljubeči domačini. | Foto: Instagram Ashley Judd Zanjo so skrbeli ljubeči domačini. Foto: Instagram Ashley Judd

V objavi na Instagramu se je zahvalila prav vsem, ki so pomagali pri reševanju. | Foto: Instagram Ashley Judd V objavi na Instagramu se je zahvalila prav vsem, ki so pomagali pri reševanju. Foto: Instagram Ashley Judd

Zaveda se svojega belega privilegija

Po tej odisejadi, kot jo je poimenovala sama, so Ashley premestili na intenzivno nego v Južnoafriški republiki, saj imajo tam bistveno boljše zdravstvo kot v Kongu.

"To me je odpeljalo iz Konga, države, ki jo imam zelo rada, a na žalost ni dobro opremljena za tako katastrofalne poškodbe, kot je bila moja," je dejala v intervjuju za The New York Times ter poudarila, da se zaveda svojega privilegija, saj bi tamkajšnji domačini v enakem položaju verjetno ostali brez primerne oskrbe. To pa bi lahko vodilo do izgube noge in posledično smrti. 

"Razlika med prebivalcem Konga in mano je ta, da sem že po 55 urah od nesreče ležala na operacijski mizi v Južni Afriki," je bila odkrita. "Obkrožena sem z ljubeznijo in veliko sočutja, zelo sem hvaležna," je dodala in se zahvalila vsem, ki so ji poslali besede podpore.

Preverite še:

Katarina Čas, Ashley Judd
Trendi Katarina Čas zaigrala ob še eni hollywoodski igralki
Igralke, ki so javno spregovorile o spolnem nadlegovanju Harveya Weinsteina
Trendi To so pogumne igralke, ki so spregovorile o spolnem nadlegovanju Harveyja Weinsteina #video
Ne spreglejte