Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
9.03

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

izpoved Parkinsonova bolezen Michael J. Fox

Četrtek, 5. 11. 2020, 9.03

3 leta, 5 mesecev

Igralec spregovoril o težki bolezni, s katero se bori že 30 let #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Michael J. Fox se že 30 let bori s Parkinsonovo boleznijo, ki je močno vplivala tudi na njegovo igralsko kariero. Čeprav se je v vseh teh letih pojavil v kar nekaj vlogah, pa je bilo zanj igranje vse prej kot lahko, saj je bolezen vplivala tako na njegov govor kot tudi na spomin.

Da boleha za Parkinsonovo boleznijo – degenerativno boleznijo osrednjega živčnega sistema, ki se kaže s tresavico, rigidnostjo in upočasnjenostjo gibov ter motnjami ravnotežja – je Michael J. Fox izvedel leta 1991, ko je bil star komaj 29 let. Sedem let pozneje je svojo diagnozo delil tudi s svetom, dve leti pozneje pa se je zaradi napredovanja bolezni delno upokojil. Od takrat se je pojavljal le v stranskih vlogah v televizijskih serijah in filmih, glas je posodil tudi nekaj likom v risanih filmih.

Trendi Legendarni rocker razkril, da ima Parkinsonovo bolezen #video

Bolezen mu povzroča težave s spominom in govorom

Zdaj, tri desetletja pozneje, je o svoji bitki z boleznijo znova spregovoril v intervjuju za People, v katerem je med drugim razkril, da bolezen vpliva tudi na njegovo sposobnost govora ter na njegov kratkoročni spomin, zaradi česar je igranje postalo skoraj neizvedljivo. "Vedno sem si dobro zapomnil svoj tekst, nisem imel težav s spominom. Pri zadnjih nekaj vlogah pa sem se znašel v ekstremnih položajih, saj sem imel res težka besedila. In zaradi tega sem imel precej težav," je razkril ter dodal, da mu kratkoročni spomin zaradi Parkinsonove bolezni peša.

Ker se njegova igralska kariera zaradi napredovanja bolezni ni mogla razviti, kot bi se sicer, se je vmes lotil drugih stvari, ki ga osrečujejo. A zdaj tudi mnogo tega ne more več početi. "Moje igranje na kitaro je vse slabše. Tudi moje risanje ni več dobro, plesa nikoli nisem obvladal, tako da zdaj še vedno pišem. In k sreči v tem zelo uživam," je povedal. Čez nekaj dni bo na knjižne police prišla že njegova četrta knjiga, ki nosi naslov No Time Like the Future.

Michael J. Fox z ženo Tracey Pollan | Foto: Reuters Michael J. Fox z ženo Tracey Pollan Foto: Reuters

Še vedno optimističen in hvaležen za življenje, ki ga živi

Igralca sicer bolezen ni nadvladala tako, da bi izgubil upanje, se smilil samemu sebi in ne bi znal ceniti življenja. Ne glede na vse je hvaležen za življenje, ki ga živi, in ostaja optimist.

"Optimizem je zakoreninjen v hvaležnosti," pravi. "Če si vedno znova hvaležen za stvari, ki jih imaš, lahko ta optimizem vzdržuješ. In temu sledi sprejemanje. Sprejemanje tega, da se ti je neka stvar zgodila in da je tako, kot je. To sprejemanje pa ne pomeni, da si ne prizadevaš za spremembe." Pravi, da je zdaj bolj kot kadar koli prej hvaležen za svojo ženo Tracy Pollan in njune štiri otroke ter za stvari, ki jih kljub bolezni še vedno lahko počne in v njih uživa.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice V Sloveniji okoli sedem tisoč ljudi s Parkinsonovo boleznijo
michael j fox
Trendi Slovenec zdravil bolezen, ki jo ima tudi hollywoodski zvezdnik
Ne spreglejte