Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
4. 10. 2016,
9.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

zdravilo Parkinsonova bolezen Michael J. Fox Dimitri Krainc

Torek, 4. 10. 2016, 9.44

6 let, 7 mesecev

Slovenec zdravil bolezen, ki jo ima tudi hollywoodski zvezdnik

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
michael j fox | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Igralcu Michaelu J. Foxu so že leta 1991 postavili diagnozo Parkinsonove bolezni. Petindvajset let pozneje je Slovenec Dimitri Krainc med vodilnimi raziskovalci na področju nevroloških okvar.

Michael J. Fox je bil na vrhuncu slave, ko je pri 30 letih izvedel, da ima Parkinsonovo bolezen. Svoje zdravstveno stanje je javnosti razkril šele sedem let pozneje. Obljubil je, da bo zbiral denar za raziskovanje te bolezni, ki povzroča tresenje, počasnost gibov in okorelost udov, ko bolezen napreduje, pa povzroča tudi težave pri premagovanju preprostih ovir. Na koncu je bolnik zelo odvisen od pomoči svojcev, saj praktično ni več sposoben skrbeti sam zase.


Preberite še:
Slovenec, ki je nevrološko kliniko v Chicagu spravil med najboljših deset klinik v ZDA

Štajerec, ki si ga lastijo Hrvati, v ZDA vodi eno največjih nevroloških klinik


Bolezen je za zdaj neozdravljiva. Da bi se to kmalu spremenilo, si prizadeva tudi zdravnik in raziskovalec Dimitri Krainc. Celjan vodi eno najboljših nevroloških klinik v ZDA in je za svoje izjemne dosežke prejel prestižno nagrado Ameriškega nacionalnega inštituta za nevrološke okvare in kapi.

Krainc pravi, da bo glavna nagrada za njegovo delo prišla, ko bodo odkrili zdravilo. | Foto: Osebni arhiv Krainc pravi, da bo glavna nagrada za njegovo delo prišla, ko bodo odkrili zdravilo. Foto: Osebni arhiv

"V nevrologiji je veliko bolezni, za katere ni zdravil, in zelo pomembno je izvajanje raziskav v upanju, da bomo našli zdravila. Naši bolniki nas vsak dan motivirajo s svojim trpljenjem, da se bolj trudimo najti zdravila," je povedal Krainc, ki se ukvarja z raziskavami na področju nevrodegenrativnih bolezni, in sicer Parkinsonove in Huntingtonove, pa tudi Alzheimerjeve bolezni. Na univerzi Northwestern vodi raziskave genetskih bolezni in okvar za boljše razumevanje vpliva genov in mutacij na ključne patogene mehanizme pri degeneraciji živčevja. Cilj njegovih raziskav je razviti nove terapije za zdravljenje teh bolezni.

Za Parkinsonovo boleznijo trpi štiri tisoč Slovencev

Nagrada, ki jo je prejel Krainc, bo njegovi ekipi omogočila sedem let raziskav za razvoj terapije za Parkinsonovo bolezen. Morda bo ravno Slovenec tisti, ki bo pomagal najti način za ozdravitev te težke kronične bolezni, za katero v Sloveniji po nekaterih ocenah trpi okoli štiri tisoč ljudi.

Vrnil se je k igranju

Michael J. Fox se je zaradi bolezni leta 2000 upokojil in ustanovil svojo fundacijo za boj proti Parkinsonovi bolezni. Pred štirimi leti se je vrnil na male ekrane ter spregovoril o tem, da mu mešanica zdravil pomaga nadzirati simptome in stranske učinke bolezni dovolj učinkovito, da lahko ponovno igra.

Ne spreglejte