Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2013,
9.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

EuroBasket košarka Stožice Slovenija Zoran Predin Franjo Bobinac Goran Jagodnik navijači Grčija

Nedelja, 15. 9. 2013, 9.05

8 let, 5 mesecev

Foto: Hrvaški navijači plesali in peli ob slovenski glasbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Stožiški praznik ob zmagi nad Grčijo je bil dolivanje olja na ogenj vseslovenskemu navdušenju nad košarkarji, ti so se kot levi znova bojevali za zmago.

Že zgodaj popoldne so se v Stožice vile trume navijačev iz vse Evrope. Vse mogoče barve, zastave, himne in druge navijaške pesmi v vseh mogočih jezikih so kot Babilon prepletale pot do Stožic, ki so bile že, ko je sijalo sonce, obdane s pločevino. In prav zato ne preseneča, da so bili polni tudi avtobusi in pločniki. Številnim, nekaterim veselim, drugim žalostnim navijačem pa lahko pripišemo eno skupno stvar: pozitivno in športno vedenje, ki je lahko za zgled navijačem po svetu.

Z odra so se slišale slovenske pesmi Zorana Predina in skupine CoverLover, ki so zabavali Stožice in navijače, ti so z vseh strani hodili v navijaško cono, kjer dogajanja, zabave in priprav na tekmo ni manjkalo. Največja zanimivost dneva so bili nedvomno dobro razpoloženi hrvaški navijači, ki so se ob pesmih Zorana Predina zabavali skupaj s slovenskimi. Prizor, ki ga ne vidimo velikokrat, se je nadaljeval pozno v večer, ko je pretežno rdeče-bele majice hrvaških navijačev zamenjala zelena, zelena in zelena barva. Slovenska zelena, ki je dala vedeti, da Slovenija diha s svojimi heroji pod koši.

In med vsem tem dogajanjem smo legendo slovenske glasbe, navijača s srcem in dušo, Zorana Predina povprašali, kaj si misli o slovenskem fenomenu košarke. "Jaz slovenski šport spremljam v vseh pogledih. Potihoma sem si želel, da bi slovenski košarkarji tako dobro igrali, kot igrajo. Bom pa seveda zelo zadovoljen, če bomo še naprej držali takšen tempo. Če bomo šesti, bom zelo vesel. Šesto mesto nas namreč pelje na svetovno prvenstvo v Španijo in kar bo več od šestega mesta, bo samo veselje in radost," nam je povedal Zoran Predin in zatrdil, da je prav košarka njegov najljubši šport. "Košarka je vedno bila in bo moja najljubša, sicer pa imam na splošno rad ekipne športe. Verjetno je malo športov, ki jih ne bi maral ali me ne bi zanimali. Vsak šport ima svoje skrivnosti in zdi se mi dobro, če vsak najde svoj šport, ki mu je najbližje," je povedal Predin in pred tekmo pravilno napovedal, da bo Slovenija tesno zmagala. "Vesel bom tudi enega koša razlike v našo korist," je sklenil pogovor Zoran Predin.

Po nastopu smo zmotili tudi pevca skupine CoverLover Simona, ki je bil prav tako prepričan o zmagi Slovenije nad Grčijo. "Šport spremljam ves čas. Tako rekreativno kot aktivno, šport je zakon, absolutno pa je tudi košarka del mojega odraščanja. Jaz sem Vičan in ves čas smo pri igriščih igrali košarko, moj oče je igral, recimo temu, polprofesionalno košarko, tako da sem s košarko odraščal," nam je povedal Simon, ki je imel v Stožicah dve vlogi, glasbeno in navijaško. "Ves čas spremljamo, kaj se dogaja, tudi ko smo na odru, tukaj je pač to mogoče. Veseli smo, da dosegamo take uspehe, po pravici pa moram povedati, da so naši košarkarji presegli moja pričakovanja v boju s Španci in Italijani," je še povedal Simon, ki je na vprašanje pred tekmo o tem, kakšen bo rezultat, suvereno odgovoril: "Grke bomo zmleli v tzatziki." Tudi on se ni zmotil.

In bolj ko se je bližala ura začetka tekme Slovenija – Grčija, bolj je bilo v zraku čutiti napetost. Bo? Ne bo? Bodo? Ne bodo? Nihče se ni pogovarjal o tem. Ljudje so se zabavali ob dobri glasbi, se smejali, družili in z navijaškimi pripomočki, nekateri poslikani po obrazu, uživali v številnih igrah. Najdaljša vrsta je bila pri visokem, zares visokem košu, kjer so številni košarkarski navdušenci preizkušali svojo srečo. Posebno presenečenje pa je vsem pričaral Lipko, ki je tokrat priletel kar iz zraka. Lipko padalec je požel velik aplavz.

Ob 21h so bile Stožice videti kot nemiren čebelnjak, poln zelenih čebel, ki so glasno vzklikale ob vsaki dobri potezi naših junakov. In tako je bilo vse do konca tekme, ko je bilo jasno, da je Slovenija vstopila v četrtfinale. In potem? Potem se je po slovensko nazdravljalo še pozno v noč.

Kaj vse se je dogajalo v Stožicah, si oglejte v fotogaleriji, v kateri morda najdete tudi sebe.

Ne spreglejte