Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 9. 2014,
16.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bill Clinton Hillary Clinton Chelsea Clinton

Sobota, 27. 9. 2014, 16.29

8 let

Bo Charlotte predsednica Združenih držav Amerike?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Moč in vpliv družine Clinton že več kot desetletje segata vse do Bele hiše. Bo nova članica družine Charlotte Clinton Mezvinsky nekoč tako kot njen dedek sedela v Ovalni pisarni?

Clinton je priimek, ki ima tako v Združenih državah Amerike kot drugod po svetu še vedno izjemen pomen pri pomembnih odločitvah, ki zadevajo več milijonov ljudi. Zaradi tega danes še posebej odmeva tudi novica, da je hči nekdanjega, 42. predsednika Združenih držav Amerike Billa Clintona in nekdanje državne sekretarke Hillary Clinton, Chelsea Clinton rodila hčer, ki sta ji z možem Marcom Mezvinskim nadela ime Charlotte. Bill in Hillary sta se razveselila vnukinje Tako novopečeni dedek Bill kot babica Hillary sta pred rojstvom dejala, da se veselita svoje prve vnukinje, a bo imela za popolno predanost tej vlogi Hillary morda že čez dobro leto bistveno manj časa, saj se bo, kot napoveduje, leta 2016 podala v boj za položaj prve predsednice Združenih držav Amerike v zgodovini države. Spremljala jo bo bogata zgodovina družine Clinton Že res, da se je moral Bill kot predsednik države zaradi škandala s cigaro in Monico Lewinsky skoraj posloviti od svojega položaja na čelu vojaške velesile, a so mu tako ta v medijih najodmevnejša izkušnja kot tudi vse preostale, politične pomagale, da vse do danes ni utonil v pozabo.

Potem ko je William Jefferson Clinton, ki je bolj znan kot Bill Clinton, januarja leta 2001 po osemletnem mandatu položaj predsednika države prepustil nasledniku Georgeu W. Bushu, se je zanj začela popolnoma drugačna kariera predavatelja in svetovalca, v tej vlogi pa se je na enem izmed poslovnih dogodkov ustavil tudi v Sloveniji. Bo Hillary prva predsednica ZDA? Njegova soproga Hillary se je po izteku naziva prve dame ZDA še isto leto podala v politične vode kot senatorka zvezne države New York, osem let pozneje pa zasedla položaj državne sekretarke, na katerem jo je februarja leta 2013 nasledil John Kerry.

Danes se aktivno pripravlja na predsedniške volitve leta 2016, ko se bo že drugič v svoji politični karieri podala v tekmo za predsedniški položaj najmočnejše države na svetu. Rezultati trenutnih anket ji napovedujejo uspeh.

Edinka Chelsea od novinarke do dobrodelnice 34-letna novopečena mamica Chelsea Clinton je edini otrok zakoncev Clinton, rojena pa je bila med očetovim prvim mandatom guvernerja zvezne države Arkansas. Prva leta življenja je odraščala kot vsi preostali otroci in hodila v državno šolo, a se je z izvolitvijo njenega očeta na čelo države vse hitro spremenilo. Družina se je odselila v samo politično srce Združenih držav Amerike, kjer je Chelsea začela obiskovati zasebno šolo Sidwell Friends School, nato pa svojo akademsko pot nadaljevala na uglednih univerzah Stanford in Oxford.

Po končani akademski poti se je preizkusila v različnih poklicih, med drugim tudi v novinarstvu, kjer je letno zaslužila osupljivih 600 tisoč dolarjev, a je omenjen poklic kasneje opustila in svoje poslanstvo našla v dobrodelnosti.

Med študijem na Stanfordu je spoznala tudi svojega moža, danes uspešnega bankirja Marca Mezvinskega, s katerim sta se leta 2010 tudi poročila. Za poroko sta družini zakoncev tedaj namenili vrtoglave štiri milijone ameriških dolarjev.

A ta vsota za družino Clinton pomeni le kapljo v morje, saj sta se mladoporočenca le tri leta po poroki vselila v stanovanje na elitni lokaciji na Manhattnu, za katerega sta morala odšteti dobrih deset milijonov dolarjev. Charlotte bo dobro postlano Ne glede na uspešnost političnega udejstvovanja babice Hillary v prihodnosti pa bo za Charlotte več kot odlično poskrbljeno, saj ji bosta moč in vpliv priimka, ki ga nosi, pomagala pri uspešnem udejstvovanju na kateremkoli področju, ki si ga bo izbrala, tudi če bo šlo za politično kariero s ciljem delati v najbolj zaželeni pisarni v državi.

Ne spreglejte