Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 7. 2020,
15.54

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

66

Natisni članek

prenova Bela hiša vrtovi Melania Trump

Torek, 28. 7. 2020, 15.54

3 leta, 9 mesecev

Američani spet besnijo nad Melanio Trump

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

66

Melania Trump | Melania želi pred morebitno izselitvijo iz Bele hiše v njej pustiti pečat. | Foto Getty Images

Melania želi pred morebitno izselitvijo iz Bele hiše v njej pustiti pečat.

Foto: Getty Images

Na Melanio Trump spet letijo ostre kritike. Tokrat zato, ker se je sredi koronakrize odločila prenoviti vrtove Bele hiše.

Trendi Po slovensko: Melania je s starši in sinom poskrbela, da jih ne razume niti tajna služba #video

Bela hiša je pred kratkim sporočila, da prva dama slovenskih korenin Melania Trump načrtuje "znatnejšo prenovo" slavnega vrta Rose Garden, ob čemer so sporočili, da gre za "težko pričakovan projekt", ki bo "izboljšal videz ene najbolj ikoničnih lokacij". Trumpova si želi, da bi se videz vrta bolje približal ideji iz 60. let.

A njena poteza je ponovno ujezila številne Američane, ki se jim zdi skrajno neprimerno, da se v času pandemije novega koronavirusa, ki je pokopal skoraj 150 tisoč Američanov, in ko je "celotna država sredi krize", ukvarja z vrtovi.

"Skoraj 150 tisoč mrtvih, 18 milijonov brezposelnih, Melania pa se loteva prenove vrtov, medtem ko njen mož ne počne ničesar, da bi omilil bolečino in trpljenje," je zapisal neki tviteraš, s čimer so se strinjali še mnogi drugi.

Prva dama je svojo potezo sicer opravičila z besedami, da bodo "prenovljeni vrtovi predstavljali upe za svetlejšo prihodnost".

Govore so na vrtu Rose Garden imeli številni ameriški predsedniki, vključno s trenutnim. | Foto: Getty Images Govore so na vrtu Rose Garden imeli številni ameriški predsedniki, vključno s trenutnim. Foto: Getty Images

Vrt je priljubljena lokacija za novinarske konference, predvsem v času pandemije novega koronavirusa. | Foto: Getty Images Vrt je priljubljena lokacija za novinarske konference, predvsem v času pandemije novega koronavirusa. Foto: Getty Images

Kot Marija Antoaneta, ki je revežem predlagala potico

Nekateri so šli še dlje in jo primerjali z nekdanjo kraljico Francije in Navare, Marijo Antoaneto, ker se je ta na pritoževanje ljudstva, da nimajo česa jesti, ravnodušno odzvala: "Če nimajo kruha, naj pač jedo potico".

Primerjavo je prva tvitnila nekdanja kalifornijska kongresnica Katie Hill, njen tvit pa je dobil že več kot 33 tisoč všečkov.

Drugim pa se prenova zdi brezčutna predvsem zaradi množičnih protestov v ZDA proti rasizmu, ki še niso pojenjali po smrti Georgea Floyda.

Melania želi Rose Garden povrniti v stanje, kot so si ga zamislili v času predsednikovanja Johna F. Kennedyja. | Foto: Getty Images Melania želi Rose Garden povrniti v stanje, kot so si ga zamislili v času predsednikovanja Johna F. Kennedyja. Foto: Getty Images

Zadnji poskus lastnega pečata v Beli hiši?

Vrt je sicer že vso zgodovino služil kot kulisa za govore številnih predsednikov, vključno z njenim možem, Donaldom Trumpom. In prav to je njen argument o prenovi, ko je tvitnila:

"Tudi v najtežjih časih so Bela hiša in vrtovi Rose Garden simbol moči in kontinuitete. Z velikim zadovoljstvom najavljam načrte za prenovo in restavracijo tega ikoničnega prostora, s katerim bomo ohranili njegovo zgodovino in lepoto za prihajajoče generacije."

Melania si jih želi povrniti v stanje, kot so si Rose Garden zamislili v času predsednikovanja Johna F. Kennedyja. Številni poznavalci v tem vidijo več kot zgolj prenovo, saj menijo, da želi zdajšnja prva dama pustiti svoj pečat v Beli hiši, saj se ji čas v njej morda izteka.

Katherine Jellison, profesorica z univerze v Ohiu, ki preučuje prve dame, je pojasnila, da Melania morda čuti, da gre njeno bivanje v Beli hiši h koncu. "Če si že želi pustiti pečat v stilu Jackie Kennedy, je tovrsten projekt primeren."

Preverite tudi:

Trendi Požig Melanijinega kipa odmeva tudi v tujini: "Atentat je žalosten in sramoten" #video
Anna Wintour
Trendi Melania Trump za urednico Vogua še vedno ni ameriška prva dama #video
Ne spreglejte