Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Amal Clooney George Clooney Grčija

Torek, 14. 10. 2014, 9.38

8 let

Amal Alamuddin z novim priimkom pomaga Grčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Priznana pravnica se je po poroki z igralcem z novim priimkom vrnila na delo. Grkom bo pomagala pridobiti marmornate kipe, ki jih hrani Britanski muzej.

Le nekaj mesecev za tem, ko je George Clooney javno podprl Grke v zahtevi za vrnitev marmornatih kipov iz Partenona, ki jih hrani Britanski muzej v Londonu, se je boju za grško kulturno dediščino pridružila Amal Alamuddin, po novem Amal Clooney.

Amal Clooney bo grški vladi svetovala v najdaljšem kulturnem sporu na Zahodu, ki se je začel pred 200 leti, ko je škotski diplomat Thomas Bruce kipe iz Partenona prinesel v Veliko Britanijo. Čeprav je Velika Britanija leta 1816 kipe tudi plačala, si Grki od osemdesetih let prejšnjega stoletja prizadevajo, da bi kipe pripeljali nazaj v domovino.

Primer je leta 2011 prevzela odvetniška pisarna Doughty Chambers, kjer je zaposlena tudi Amal Clooney, Grki pa po njeni poroki z ameriškim zvezdnikom Georgeem Clooneyjem želijo izkoristiti še podporo Hollywooda. Mediacija, ki jo podpira tudi Unesco, se je nekoliko zavlekla prav zaradi zvezdniške poroke, Grkom pa je medtem uspelo pridobiti podporo Clooneyja in igralcev iz filma Varuhi zapuščine, ki so se na tiskovni konferenci ob predstavitvi filma javno zavzeli za vrnitev kipov v Atene.

Britanci so nasprotovanje vrnitvi desetletja utemeljevali z dejstvom, da Grki nimajo primernih prostorov za hranjenje kipov, danes, ko je muzej ob vznožju Akropolisa zgrajen, pa Britancem argumentov zmanjkuje. Vlada Davida Camerona se na pozive Unesca ne želi odzvati, čeprav javnomnenjske ankete v Veliki Britaniji kažejo na večinsko podporo Britancev, da se kipe vrne Grčiji, poroča Guardian.

Po mnenju Harryja Tzalasa, zgodovinarja, ki je svetoval Melini Mercouri, zdaj že pokojni pobudnici vrnitve kipov, pravne podlage za vrnitev naj ne bi bilo, kar delno pojasnjuje neodzivnost Britancev, po drugi strani pa Tzalas meni, da zakonca Clooney primer izkoriščata za lastno promocijo, medtem ko si Grčija zaradi svoje gospodarske situacije takšnih primerov trenutno sploh ne more privoščiti.

Ne spreglejte