Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2016,
13.14

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

hotel Slon bivanje hotel

Sreda, 6. 1. 2016, 13.14

6 let, 1 mesec

Življenje v hotelu: dražje, a udobnejše kot najem stanovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Bivanje v hotelu je vsekakor dražje kot v najetem stanovanju, a ugodnosti, ki jih hotelsko življenje nudi, tudi v Sloveniji mnoge prepričajo, da odštejejo dodaten denar.

Vsakomur se prileže teden ali dva počitnic v hotelu, kjer vam ni treba skrbeti ne za pripravljanje hrane ne za čiščenje in pospravljanje. Morda kdo za trenutek celo pomisli, da bi lahko tako živel vse življenje. Zakaj pa ne? Dolgotrajni najemi hotelskih sob in apartmajev, pa naj bo to za mesec dni ali pa za leto in več, niso eksotika. Še več, takšne goste imajo tudi številni slovenski hoteli.

V glavnem tujci, ki jih v Slovenijo pripelje delo Večinoma gre za tujce, v glavnem poslovneže, so nam pojasnili v več hotelih v Ljubljani. Te služba pripelje v Slovenijo in namesto da bi se ukvarjali z najemom stanovanja in vsem, kar to prinese s sabo, bivajo kar v hotelu. Tam ob postelji dobijo še hrano in redno čiščenje bivalnih prostorov, običajno tudi dostop do interneta, marsikje pa še dodatne ugodnosti, kot je na primer wellness.

Tako je na primer v ljubljanskem hotelu Slon, kjer je kar nekaj gostov živelo po več kot mesec dni. "Večinoma so to tujci, ki so v katerem slovenskem podjetju dobili službo, in bivajo pri nas, dokler si ne najdejo stanovanja. Gre za obdobja od nekaj mesecev pa tudi tja do enega leta," je pojasnil Željko Vrhovac, vodja prodaje v hotelu Slon.

Pri poslovnežih je zelo priljubljen še en hotel v središču Ljubljane, hotel Cubo. "Imamo kar precej tovrstnih gostov, kar nekaj tujih poslovnežev v našem hotelu živi od ponedeljka do petka, eden pa ima tukaj celo prijavljeno začasno prebivališče," nam je povedal direktor hotela Sandi Kovačevič.

Za življenje v hotelu se odločijo tudi Slovenci Razumljivo je, da se za daljše bivanje v slovenskih hotelih odločajo predvsem tujci, občasno pa se v katerega od njih za nekaj časa preseli tudi kakšen Slovenec. V hotelu Slon je na primer po prihodu iz Argentine kakšnega pol leta živel Andrej Bajuk, nekdanji premier in prvi predsednik stranke NSi.

Kljub ugodnostim, ki so vključene v ceno bivanja, in popusti, ki jih hoteli nudijo za dolgotrajnejši najem sob, se zneski ne morejo primerjati s stroški najema stanovanja. "Cene se v tem primeru gibljejo nekje od 60 do 100 evrov na dan, odvisno od tipa sobe, kar pomeni, da je treba na mesečni ravni odšteti vsaj kakšnih 2000 evrov," je po besedah Vrhovca cena življenja v hotelu Slon.

Za ta denar bi dobili hišo s hišno pomočnico vred V hotelu Cubo medtem pojasnjujejo, da si občutnih popustov ne morejo privoščiti, ker so butičen hotel in so zato odvisni od določene ravni cen nočitev."Imamo pa nekakšen program zvestobe, pri katerem seštevamo nočitve, ki jih je neko podjetje ustvarilo v preteklem letu, nato pa na osnovi tega ponudimo določen popust," je pojasnil Kovačevič. "So pa to še vedno zneski, ki so veliko višji od najemnin stanovanj. Pravzaprav bi si za ta denar lahko najeli že veliko hišo s hišno pomočnico vred," je dodal.

V hotelu nisi osamljen A kljub temu se mnogi raje odločijo za bivanje v hotelu. Ne le zato, ker se jim tam ni treba ukvarjati s posvetnimi stvarmi, kot so kuhanje, pospravljanje in likanje. Kot je izpostavil Kovačevič, je marsikomu najbolj pomembno to, da imajo v hotelu vedno družbo: "Mi smo na nek način njihova družina, medtem ko bi bili v najetem stanovanju ali hiši sami."

Najeti stanovanje za le nekaj mesecev je lahko težavno Nekoliko cenejše je medtem bivanje v ljubljanskem hotelu Park, ki je nekoč deloval kot nekakšen samski dom, sobe pa je v dolgoročen najem oddajal tudi študentom. "Na ta način sob ne oddajamo več, imamo pa goste, ki pri nas bivajo več kot mesec dni, običajno so to ljudje, ki so v Ljubljani zaradi službe," je pojasnila Urša Malovrh, pomočnica direktorja hotela, in izpostavila še en razlog, da se ljudje odločajo za življenje v hotelu: "Najeti stanovanje je lahko precej težavno, če ga potrebuješ le za dva ali tri mesece."

V Parku sicer gostom za daljši najem, kar pomeni mesec ali več neprekinjenega bivanja, ponujajo precejšnje popuste. Cene so odvisne od tipa sob in dolžine bivanja, so pa lahko nižje tudi do 70 odstotkov.

Tovrstni gostje tudi drugod po Sloveniji Za dolgoročnejše bivanje pa se gostje ne odločajo le v ljubljanskih hotelih. Kot nam je pojasnila Lana Mahnič Jekoš, predstavnica za odnose z javnostmi portoroškega hotela Kempinski Palace, je tudi pri njih na ta način bivalo že kar nekaj gostov, večinoma tujcev. "Cene so pri dolgoročnejšem najemu seveda nižje, koliko nižje so, pa je odvisno od termina in tipa sobe," je pojasnila.

Tudi v enem od gorenjskih hotelov s petimi zvezdicami, Bohinj Park EKO hotelu, so že zabeležili nekaj tovrstnih gostov. "Večinoma so to tujci na daljših službenih obveznostih, tudi Slovence smo že imeli, vendar manj," nam je povedal direktor hotela Anže Čokl. "Res pa je, da so tovrstni gostje v hotelih 'na podeželju' prej izjema kot pravilo," je dejal, zaradi česar tudi ponudbe, torej cene in vse, kar je vključeno vanje, oblikujejo individualno.

Ne spreglejte