Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 4. 2014,
14.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 24. 4. 2014, 14.31

8 let, 1 mesec

Mlada "Pehta", ki nadaljuje družinsko tradicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mladost Nike Torkar je bila dobesedno postlana z rožicami. Odraščala je v zeliščarski družini, obrt je vzljubila in se odločila, da jo prenese tudi na prihodnje rodove.

Zeliščarstvo je v družini Torkar dolgoletna tradicija, s katero se je ukvarjalo že šest rodov. Niko Torkar sta v domači obrti vzgajali mama Anuša in babica Antonija, ki se z zeliščarstvom ukvarjata že skoraj tri desetletja.

Poklic, položen v zibelko "Moje otroštvo je bilo ves čas obdano z rožicami, mama in babica sta me vedno spraševali, 'Nika, se spomniš, katera je ta rožica?' ali 'Veš, zakaj se uporablja ta rožica?'," pripoveduje Nika, ki je veselje do zdravilnih rožic praktično podedovala.

Zaradi vzgoje in tudi veselja ni imela težav z vprašanjem, kam po osnovni šoli. Farmacevtska izobrazba je bila zanjo samoumevna, obenem pa tudi nujna, če se je želela ukvarjati z zeliščarstvom. Kot poudarja, je za tako dejavnost, kjer je v igri zdravje ljudi, izjemno pomembna ne le praksa, temveč tudi strokovna izobrazba.

Samo pod pogojem, da bo sama svoj šef Ker nerada vidi, da ji zjutraj nekdo pusti seznam z navodilom "Opravi še …", se je odločila, da bo družinski obrti Zeliščarstvo Prežla dala lasten pečat. Njena dodana vrednost, kjer je lahko sama svoj šef, je zeliščna prodajalna Materina dušica v Lescah, ki je vrata odprla konec lanskega leta.

Na prodajnih policah nudi domače zeliščne izdelke, čaje, kapljice in mazila, ki jih izdelujeta njena babica in mama, ter izdelke drugih slovenskih zeliščarjev, pa tudi izdelke z ekoloških kmetij.

Pomoč ljudem jo osrečuje Lastne trgovine si je Nika želela tudi zato, ker je tako lahko v stalnem stiku s strankami, se z njimi pogovarja in jim nudi pomoč pri različnih težavah. "Pomoč ljudem pri njihovih težavah je zame zelo pomembna in lepo je, ko se stranke vračajo in pripovedujejo o pozitivnih učinkih," pravi Nika.

Sama opaža, da se ljudje vse bolj zanimajo za alternativno oziroma zeliščno farmacijo, posebej pa cenijo, da so izdelki domači in naravni. V njeno trgovinico prihajajo stranke z vse Gorenjske, posebej pa ji je v veselje, da postajajo stalne stranke.

Kljub mladosti se samostojne poti ni ustrašila Nika je trgovino odprla komaj pet mesecev po končanem šolanju in opravljenem strokovnem izpitu. "Zame so se s tem odprla vrata v svet," pravi 21-letnica, ki se samostojnega podjetništva ni ustrašila. Kot pravi, je začetnih težav veliko, a jih za zdaj uspešno premaguje ob podpori domačih in z nasmehom na obrazu.

"Kar naporno in zahtevno je vse urediti, a mislim, da je za dobro prihodnost v življenju treba kdaj tudi potrpeti. Trud pa je posebej poplačan, ko vidiš zadovoljne stranke, ki se z veseljem vračajo," pravi vedno nasmejana zeliščarica.

Ne spreglejte