Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
3. 6. 2015,
13.55

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mladi zdravniki

Sreda, 3. 6. 2015, 13.55

5 let, 7 mesecev

Pet mladih zdravnikov, ki želijo dodati svoj košček v mozaik za boljše človeštvo

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Štirje zdravniki in zobozdravnica se čez mesec dni odpravljajo na humanitarno-medicinsko odpravo v Ugando, kjer želijo prebivalcem pomagati s primarno zdravstveno oskrbo.

Po letu priprav, zbiranja sredstev in promoviranja odprave se trije zdravniki in dva študenta medicine, ki bosta do odhoda najverjetneje diplomirala, čez mesec dni odpravljajo na humanitarno-medicinsko odpravo v Ugando.

"Vsi smo Afriko vsaj enkrat že obiskali in se tudi vanjo vsak po svoje zaljubili," pravi član odprave in zdravnik Luka Vitez.

Poleg njega bodo julija na letalo sedli še Tina Kurent in Tomaž Cankar, oba že zdravnika, ter študenta Luka Kovač in Jona Bambič, ki se trudita, da bi diplomirala še pred odhodom.

Zakaj ravno Uganda? Humanitarno-medicinska odprava mladih slovenskih zdravnikov v Ugandi je že ustaljena praksa v okviru Sekcije za tropsko medicino, ki je organizirana pod okriljem ljubljanske medicinske fakultete in Slovenskega zdravniškega društva. Ena odprava je trenutno že tam, zamenjala jo bo skupina z Lukom Vitezom na čelu, za njimi potem prihaja že nova ekipa.

"Mladi zdravniki oziroma starejši študentje se tja odpravljajo že vrsto let, zato destinacija ponuja ustaljeno, čim bolj konstantno primarno zdravstveno oskrbo tamkajšnjim prebivalcem. To pomeni, da nekdo ves čas skrbi za zdravje teh ljudi in ne pride le za kratek čas, nekaj naredi in potem odide," nam je pojasnil Luka.

Približno vedo, kaj jih čaka, a vedno lahko pridejo presenečenja Skupina petih mladih zdravnikov se odpravlja na jugozahod Ugande, kjer bodo prva dva tedna delali v lokalni bolnišnici v mestu Kabale, tam bodo natančneje spoznavali razmere, pogostejše bolezni, način dela in možnosti diagnostike. Potem se bodo za tri mesece preselili v lokalno kliniko na otok Bwama.

"Glede na to, da smo Afriko že malo okusili, si predstavljamo, kako bo tam, in imamo tudi nekaj malega izkušenj," pravi Luka, ki je v Sloveniji že zaposlen kot zdravnik. Kljub temu dodaja, da je vprašanje, kaj vse jih tam lahko doleti, vedno odprto.

Skrbeli bodo za primarno zdravstveno pomoč lokalnih prebivalcev, ukvarjali se bodo z vročinskimi stanji, infekcijami, pljučnicami, okužbami kože, poskrbeti bo treba tudi za sladkorne bolnike, bolnike s povišanim krvnim tlakom ter manjše kirurške rane, ki zahtevajo šivanje, poleg tega pa tudi za porode, ki jih je tam glede na naraščajoče prebivalstvo veliko.

Dodana vrednost ekipe je Jona, zdaj še študentka stomatologije, ki bo izvajala osnovno zobozdravstveno oskrbo.

Življenjska izkušnja, ki je ne gre zamuditi Luka Vitez, ki se odhoda že zelo veseli, pravi, da to zanj pomeni veliko zadovoljstvo, izziv in izjemno življenjsko izkušnjo, ki je ne želi zamuditi. "Veliko mi pomeni, da lahko dodam nekaj več v človeški mozaik, čeprav si predstavljam, da je to le majhna kapljica v ogromen ocean, a tudi malenkost lahko pomaga in marsikoga osreči."

Veseli ga tudi, da odhaja z ekipo, saj so njeni člani že nekaj let dobri prijatelji – pozneje se jim je pridružila še stomatologinja. "V času zbiranja donatorskih sredstev po Sloveniji in prek številnih sestankov smo se med seboj zelo povezali, kar se mi zdi izjemno pomembno za dobro delovanje ekipe na odpravi," še dodaja Luka.

Ne spreglejte