Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2020,
9.13

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

9

Natisni članek

mladi zdravniki Koronavirus

Sreda, 2. 12. 2020, 9.13

3 leta, 5 mesecev

Izpovedi medicinskih sester: "Vsak dan je huje, saj je bolnikov vse več"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

9

Infekcijska klinika | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

"Imam 12-urni delovnik. Včasih sama skrbim tudi za pet ali šest bolnikov, v normalnih okoliščinah bi na intenzivnem oddelku skrbela za dva, kar je največ, da je skrb za pacienta res kvalitetna," pravi medicinska sestra, ki skrbi za najhuje bolne s covid-19. 

V Sloveniji smo do danes potrdili že 80 tisoč okužb z novim koronavirusom. Čeprav nam je eksponentno širjenje virusa v zadnjih tednih uspelo zajeziti, pa trenda še vedno nismo obrnili, zato sproščanja ukrepov še ni na vidiku. V torek so okužbo ponovno potrdili pri več kot 2.400 ljudeh, pozitivnih je bilo več kot 33 odstotkov testiranih. 

Maksimum: 250 bolnikov na intenzivni negi

Precej skrb vzbujajoče je stanje v bolnišnicah, kjer se trenutno zdravi 1.300 bolnikov s covid-19, od tega okoli 200 na intenzivni negi. 

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je ta teden dejal, da pritisk na bolnišnice in intenzivne oddelke ne popušča. Dodal je, da se v zadnjih tednih gibamo na robu zmogljivosti našega zdravstvenega sistema in da več kot 250 intenzivnih postelj v slovenskih bolnišnicah zelo verjetno ne moremo pripraviti.

Infekcijska klinika
Novice Spet krepko čez dva tisoč okuženih. Umrlo še 57 ljudi. #video

Kako resne so razmere v bolnišnicah, kažejo izjave zaposlenih, ki jih je na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook delila skupina Mladi zdravniki. 

"Vsak dan je huje, saj je bolnikov vse več"

"Premeščena sem bila na intenzivno nego covid bolnikov. Imam 12-urni delovnik. Včasih sama skrbim tudi za pet ali šest bolnikov, v normalnih okoliščinah bi na intenzivnem oddelku skrbela za dva, kar je največ, da je skrb za pacienta res kvalitetna. Vsak dan je huje, saj je bolnikov vse več, počasi nam zmanjkuje tudi opreme," je povedala medicinska sestra na intenzivni enoti oddelka za covid-19.

"Bolniki ne dobijo kvalitetne oskrbe in niso deležni vseh ukrepov"

"Hudo mi je, ker vidim, da bolniki ne dobijo kvalitetne oskrbe in niso deležni vseh potrebnih ukrepov, kot bi jih bili sicer, ker preprosto ne zmoremo več. Velikokrat slišim obupane pogovore zdravnikov, ko se pogovarjajo po telefonu in skušajo nekje v Sloveniji zagotoviti še kakšno prosto posteljo," pa je dejala druga medicinska sestra z intenzivne enote. 

V Sloveniji trenutno največ umrlih na svetu

Da so razmere resne, kaže tudi podatek o umrljivosti. Slovenija ima ta trenutek na število prebivalcev največ umrlih na svetu. Od začetka epidemije marca letos je pri nas umrlo že okoli 1.500 ljudi, v zadnjih dneh umre od 50 do 60 bolnikov s covid-19 na dan.

[Utrinki s COVID delovišč] 𝘖𝘣𝘫𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢𝘮𝘰 𝘪𝘻𝘫𝘢𝘷𝘦 𝘻𝘢𝘱𝘰𝘴𝘭𝘦𝘯𝘪𝘩 𝘪𝘻 𝘤𝘦𝘭𝘰𝘵𝘯𝘦 𝘚𝘭𝘰𝘷𝘦𝘯𝘪𝘫𝘦. 𝘖𝘣𝘫𝘢𝘷𝘦 𝘴𝘰 𝘢𝘯𝘰𝘯𝘪𝘮𝘯𝘦, 𝘱𝘰𝘥𝘢𝘵𝘬𝘦 𝘰 𝘢𝘷𝘵𝘰𝘳𝘫𝘪𝘩...

Posted by Mladi zdravniki Slovenije on Tuesday, 1 December 2020
Ne spreglejte