Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2020,
9.00

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

86

Natisni članek

Koronavirus

Sreda, 2. 12. 2020, 9.00

3 leta, 4 mesece

Spet krepko čez dva tisoč okuženih. Umrlo še 57 ljudi. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

86

V Sloveniji smo v torek ob 7.178 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2.428 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 33,83 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 57 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 1.547 ljudi.

  • 13:17

    Pritisk na bolnišnico v SG

    Koroška je zadnjih nekaj dni v slovenskem vrhu po 14-dnevni pojavnosti novih okužb na 100.000 prebivalcev, zaradi česar se stopnjuje tudi pritisk na oddelek za bolnike s covidom-19 v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Zaradi prezasedenosti so morali v torek od tam štiri bolnike premestiti v bolnišnico v Brežice in na Kliniko Golnik.

    Bolnišnica Slovenj Gradec | Foto: STA , Foto: STA ,

    V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so danes dopoldne na oddelku za bolnike s covidom-19 zdravili 54 bolnikov, od teh jih je sedem potrebovalo intenzivno zdravljenje. Med hospitaliziranimi so tudi otroci, so sporočili iz bolnišnice. V domačo oskrbo so v torek odpustili sedem ljudi, štirje bolniki s covidom-19 so umrli.

    Povečalo se je tudi število aktivno okuženih zaposlenih. Trenutno je zaradi covida-19 odsotnih 61 zaposlenih v bolnišnici. Kot so v bolnišnici zapisali v današnji objavi, prosijo vse, da spoštujejo preventivne ukrepe in navodila, saj jim s tem pomagajo pri zajezitvi koronavirusne bolezni.

    Na Koroškem je po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19, ki pa še ne zajemajo podatkov za torek, 14-dnevna pojavnost 1520,7 primerov novih okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Sledi Pomurje s 1513,5 primeri novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih.

    Medtem se razmere v nekaterih koroških domovih za starejše umirjajo, med drugim v Domu Hmelina v Radljah ob Dravi. Trenutno je z novim koronavirusom okuženih še 24 stanovalcev, od tega so trije v bolnišnici, preostali so v rdeči coni doma. Zaradi okužb oz. karanten je odsotnih 11 zaposlenih, v domu pa trenutno pri delu pomaga en prostovoljec in ena študentka.

    V radeljskem domu obiske omogočajo svojcem, katerih stanovalec je v paliativni oskrbi, se pa že dogovarjajo tudi o možnostih, da bi obiske uredili tudi za ostale stanovalce. Sprejemov novih stanovalcev pa zaradi trenutne situacije še ne načrtujejo, je za STA pojasnila direktorica Doma Hmelina Silva Duler. (STA)

V bolnišnicah se zdravi 1.285 ljudi, od tega 199 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 88 bolnikov. 

Jelko Kacin
Novice Je to razlog za visoko število novih okužb? #video

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno aktivnih 20.570 okužb z novim koronavirusom, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa znaša 981. Od začetka epidemije so pri nas potrdili 79.564 okužb.

32123 | Foto:

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je ta teden dejal, da pritisk na bolnišnice in na intenzivne oddelke ne popušča. Dodal je, da se v zadnjih tednih gibamo na robu zmogljivosti našega zdravstvenega sistema in da več kot 250 intenzivnih postelj v slovenskih bolnišnicah zelo verjetno ne moremo pripraviti.

 

Zakaj imamo v Sloveniji toliko mrtvih?

Slovenija se je v zadnjih tednih znašla v samem vrhu držav, ki imajo največ mrtvih zaradi novega koronavirusa.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in infektologinja UKC Ljubljana Bojana Beović meni, da gre to pripisati vdoru virusa v domove za starejše in velikemu delu starejše populacije, ki je okužen.

Visoko število okužb, ki ga ne moremo ustaviti, Beovićeva razlaga kot pandemsko utrujenost, saj so ljudje "siti" ukrepov. Ob tem je dala za primerjavo druge evropske države, kjer so trend uspešno obrnili, v Sloveniji pa se to še vedno ne zgodi.

Ne spreglejte