Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2013,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept zelenjava vegetarijanstvo

Petek, 4. 1. 2013, 14.16

8 let

Brezmesni ponedeljek: Zelenjavna mineštra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za en dan v tednu se odpovejte mesu in si za glavni obrok raje privoščite hranljivo in okusno enolončnico, ki vas bo dodobra pogrela.

Ne pričakujemo niti ne želimo, da bi postali vegetarijanci. Lahko pa storite majhen korak za boljše počutje in se enkrat na teden odločite za brezmesni obrok. Morda je pravi dan ravno ponedeljek, saj ob koncih tedna radi pretiravamo s hrano in raznimi tekočimi substancami. Tako imenovani brezmesni ponedeljki so sicer v nekaj letih zrasli v pravo globalno gibanje, ki ga podpirajo zdravstvene in okoljevarstvene inštitucije. Leta 2009 je belgijsko mesto Gent prvo uvedlo uradni vegetarijanski dan vsak teden, za podoben korak so se odločili tudi v San Franciscu. Ne nazadnje pa se je iniciativi marca lani pridružila tudi hrvaška vlada – zaposleni na ministrstvu za zaščito okolja in narave ob "zelenih ponedeljkih" jedo le brezmesne jedi.

Vi pa si danes privoščite zelenjavno mineštro, ki je izjemnega okusa, četudi vanjo ni "stopil prašič", hkrati pa boste v njej lahko porabili morebitne zelenjavne ostanke, ki vam zasedajo prostor v hladilniku.

Zelenjavna mineštra (zelenjavne sestavine lahko prilagodite glede na to, kaj imate pri roki oziroma katera vrsta zelenjave vam je ljubša)

1 večja čebula 3 žlice olivnega olja 2 korenčka 1 paprika 1 zelena bučka 6 strokov česna 2 pločevinki paradižnikovih pelatov, paradižnika v kosih oziroma paradižnikovega pireja 1 pločevinka fižola ali čičerike 1 liter vode 1 žlica peteršilja 2 čajni žlički bazilike 2 čajni žlički origana 100 gramov makaronov, peresnikov, školjkic ali kakšnih drugih testenin parmezan sol, poper in ščepec pekoče paprike

Na olivnem olju popražite čebulo, po kakšnih dveh minutah pa dodajte na kocke nasekljano zelenjavo: korenček, papriko, bučko in česen ter še nekaj minut dušite. Prilijte vodo in paradižnik ter dodajte začimbe. Ko enolončnica zavre, zmanjšajte ogenj in jo kuhajte še od 15 do 20 minut.

V mineštro dodajte še testenine in vse skupaj kuhajte, dokler se ne zmehčajo. Po potrebi dodajajte vodo. Ko so testenine kuhane, odstranite parmezanovo skorjo, če ste jo uporabili. Mineštro nadevajte v krožnike, po želji nanjo nastrgajte parmezan in postrezite.

Ne spreglejte