SiolNET. Trendi Potovanja
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zvišali vstopnino za Tadž Mahal, da bi se ubranili turistične gneče

0,44

termometer

Tadž Mahal
Foto: Pixabay

Oblasti v Indiji so za domače obiskovalce petkratno zvišale vstopnino za slavni Tadž Mahal, nekoliko višja bo tudi vstopnina za turiste iz tujine. Gre za zadnjega v nizu ukrepov, s katerimi želijo zmanjšati število turistov in tudi škodo na najvišji turistični lokaciji v državi.

Indijci predstavljajo večino od deset tisoč do 15 tisoč dnevnih obiskovalcev Tadž Mahala. Leta 2016 je znamenito mojstrovino iz belega marmorja občudovalo približno 6,5 milijona ljudi.

Vstopnina za domačine je še vedno občutno nižja kot za tujce

Prebivalcem Indije so vstop v Tadž Mahal, ki ga je v 17. stoletju dal zgraditi mogulski šah Džahan kot mavzolej za svojo ženo Mumtaz Mahal, s 50 rupij (60 evrskih centov) zvišali na 250 rupij (tri evre). Turistom iz tujine pa so vstop v ta spomenik, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine, zvišali s 14 na slabih 17 evrov.

Tadž Mahal Foto: Pixabay

"Želimo, da ljudje plačajo več, da bi omejili število korakov," je povedal uradnik vladnega organa, odgovornega za vzdrževanje spomenikov. Po njegovih besedah bo ta ukrep zmanjšal število obiskovalcev mavzoleja za vsaj od 15 do 20 odstotkov ter ustvaril prihodke za njegovo ohranitev.

Najnovejši ukrep so sprejeli le nekaj mesecev za tem, ko so indijske oblasti omejile število turistov na 40 tisoč na dan. Pred tem si je Tadž Mahal ob koncih tedna ogledalo do 70 tisoč ljudi.

Tadž Mahal Foto: Pixabay

Po ocenah strokovnjakov ogromen pretok ljudi povzroča nepopravljivo škodo na marmornatih tleh, zidovih in temeljih, poleg tega beli marmor postaja vse bolj rumenkast, kar je posledica vse večjega onesnaženja v bližnjem mestu Agra. Nadaljnjo škodo povzročajo insekti iz reke Jamuna, ki je ena najbolj onesnaženih vodnih poti v Indiji.

Indijsko vrhovno sodišče je sicer julija grozilo, da bo ali zaprlo ali zrušilo spomenik zaradi neuspeha oblasti, da bi ga zaščitile pred degradacijo. Indijske oblasti je pozvalo, naj se posvetujejo z mednarodnimi strokovnjaki, da bi pospešili prizadevanja za ohranitev.

Preberite še:

park, Shinjuku Gyoen National Garden Trendi V narodni park dve leti zastonj spuščal turiste, ker se je bal zaračunati vstopnino

 

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Anna_Freeleagus / 12.12.2018. ob 16:19 +2 0

    Naredil sem dober denar (200 € do 400 € / hr) na spletu iz mojega prenosnika. Prejšnji mesec sem dobil ček skoraj 30k, to spletno delo je preprosto in enostavno, ni treba iti v pisarno, svoje spletno delo na domu. Na tej točki je ta delovna priložnost za vas.Če ste zainteresirani.zamočite, da ga posnamete naa spremljajoči strani .... Preprosto pojdite na spodnjo stran in začnite svoje delo .... ...... >>>>>>> T­r­a­d­e­9­.­i­n­f­o

    +2 0
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin