Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2018,
9.29

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

Natisni članek

vstopnina Tadž Mahal

Sreda, 12. 12. 2018, 9.29

5 let, 4 mesece

Zvišali vstopnino za Tadž Mahal, da bi se ubranili turistične gneče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

Tadž Mahal | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Oblasti v Indiji so za domače obiskovalce petkratno zvišale vstopnino za slavni Tadž Mahal, nekoliko višja bo tudi vstopnina za turiste iz tujine. Gre za zadnjega v nizu ukrepov, s katerimi želijo zmanjšati število turistov in tudi škodo na najvišji turistični lokaciji v državi.

Indijci predstavljajo večino od deset tisoč do 15 tisoč dnevnih obiskovalcev Tadž Mahala. Leta 2016 je znamenito mojstrovino iz belega marmorja občudovalo približno 6,5 milijona ljudi.

Vstopnina za domačine je še vedno občutno nižja kot za tujce

Prebivalcem Indije so vstop v Tadž Mahal, ki ga je v 17. stoletju dal zgraditi mogulski šah Džahan kot mavzolej za svojo ženo Mumtaz Mahal, s 50 rupij (60 evrskih centov) zvišali na 250 rupij (tri evre). Turistom iz tujine pa so vstop v ta spomenik, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine, zvišali s 14 na slabih 17 evrov.

Tadž Mahal | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

"Želimo, da ljudje plačajo več, da bi omejili število korakov," je povedal uradnik vladnega organa, odgovornega za vzdrževanje spomenikov. Po njegovih besedah bo ta ukrep zmanjšal število obiskovalcev mavzoleja za vsaj od 15 do 20 odstotkov ter ustvaril prihodke za njegovo ohranitev.

Najnovejši ukrep so sprejeli le nekaj mesecev za tem, ko so indijske oblasti omejile število turistov na 40 tisoč na dan. Pred tem si je Tadž Mahal ob koncih tedna ogledalo do 70 tisoč ljudi.

Tadž Mahal | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Po ocenah strokovnjakov ogromen pretok ljudi povzroča nepopravljivo škodo na marmornatih tleh, zidovih in temeljih, poleg tega beli marmor postaja vse bolj rumenkast, kar je posledica vse večjega onesnaženja v bližnjem mestu Agra. Nadaljnjo škodo povzročajo insekti iz reke Jamuna, ki je ena najbolj onesnaženih vodnih poti v Indiji.

Indijsko vrhovno sodišče je sicer julija grozilo, da bo ali zaprlo ali zrušilo spomenik zaradi neuspeha oblasti, da bi ga zaščitile pred degradacijo. Indijske oblasti je pozvalo, naj se posvetujejo z mednarodnimi strokovnjaki, da bi pospešili prizadevanja za ohranitev.

Preberite še:

park, Shinjuku Gyoen National Garden
Trendi V narodni park dve leti zastonj spuščal turiste, ker se je bal zaračunati vstopnino

 

Ne spreglejte