Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZOO Ljubljana živalski vrt

Sreda, 3. 7. 2013, 12.22

8 let

ZOO Ljubljana: nova kletka za par sibirskih tigrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ljubljanskem živalskem vrtu je to poletje polno novosti. Po gepardih prihajata še sibirska tigra.

ZOO Ljubljana je v sodelovanju z NLB Vita in Mestno občino Ljubljana začel enega največjih novih projektov v zadnjem desetletju. Podirajo namreč kletke za velike mačke, ki so najbolj zastarel objekt v ljubljanskem živalskem vrtu, nadomestili pa jih bodo z novim, sodobnim bivališčem za sibirske tigre, največjo in obenem zelo ogroženo podvrsto tigrov.

Ljubljanski ZOO je že gostil sibirske tigre, natančneje brata in sestro Bena in Ajdo, ki sta dočakala visoko starost – Ajda je poginila novembra 2010 stara 16 let, Ben pa decembra 2011 star 17 let. Sicer pa so si vseskozi želeli pridobiti mlad par, primeren za razmnoževanje, in po nekajletnem čakanju so končno našli mladega samca in samico, ki si gensko nista sorodna in sta primerna za razmnoževanje. Samca bodo pripeljali iz živalskega vrta Sosto na Madžarskem, kjer se je skotil leta 2012, samico pa iz živalskega vrta Magdeburg, kjer se je skotila leta 2011.

Dobila bosta novo sodobno bivališče Še pred njunim prihodom pa bo treba pripraviti novo bivališče. Po besedah direktorice ZOO-ja Ljubljana, mag. Zdenke Ban Fischinger, namreč stara ograda za tigre ni več dosegala današnjih mednarodnih varnostnih standardov za te živali, so pa z nekaj preureditve vanjo pred tednom dni uspešno namestili geparde. "Za tigre pa smo se odločili zgraditi eno največjih in najbolj 'naravnih' bivališč za te živali v evropskih živalskih vrtovih, zato bo to eden naših najzahtevnejših projektov v zadnjih desetih letih. Napredek bo še toliko bolj očiten, saj bo nova ograda nameščena neposredno za starim 'zverinjakom', ki je bil zgrajen pred več kot 40 leti. V preteklih dneh smo ga polovico podrli in odstranili ter pripravili prostor za novogradnjo," je pojasnila.

Strokovna vodja Barbara Mihelič je razložila, da bodo v dveh mesecih zgradili več kot štiri tisoč kvadratnih metrov veliko sodobno ogrado za novi par "največjih, najbolj karizmatičnih in izredno ogroženih velikih mačk". Ogrado bosta sestavljala dva večja zunanja prostora v naravnem gozdu, ki bosta lahko funkcionirala ločeno ali pa kot celota, ter dva notranja prostora. Obiskovalci si bodo lahko mladi par sibirskih tigrov ogledali prek velikih steklenih površin z večjega osrednjega opazovališča ter treh manjših. V ogradi bo še drugo "pohištvo", ki ga tigri potrebujejo za dobro počutje, kot sta dva bajerja, mokrišče, potok, plezala in podesti ter brlogi za počitek. Tigra si bodo lahko obiskovalci pobliže ogledali tudi na predstavitvah, hranjenjih in ob treningu v "dnevnem prostoru".

Mlad par sibirskih tigrov bo v ZOO Ljubljana pripotoval konec avgusta 2013.

Ne spreglejte