Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 3. 2017,
11.02

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

1

Natisni članek

#dopustujdoma Obalno-Kraška #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Siol z vami na dopustu Gregor Balažic top destinacije Na dopustu

Torek, 14. 3. 2017, 11.02

3 leta, 11 mesecev

Vse plaže Slovenije in Hrvaške na enem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

1

plaža Zrće | Foto BeachRex

Foto: BeachRex

Eno spletno mesto s posnetki vseh plaž sveta in podatki o njih – takšen je cilj Gregorja Balažica, avtorja projekta BeachRex. Ta že zdaj obsega okoli tisoč slovenskih in hrvaških plaž, ki jih je Balažic sam obiskal, fotografiral in o njih zabeležil vse, kar potrebujete, ko iščete pravo zase.

Pri izbiranju naslednje destinacije za poletni dopust je za marsikoga najpomembnejša plaža, na kateri se bo sproščal. A brskanje za informacijami, iskanje fotografij plaže in okolice je lahko precej zamudno delo, sploh če se odločate med več destinacijami.

Vse, kar potrebujete, da bi našli svojo sanjsko plažo

To je med brskanjem za plažami ugotovil tudi Mariborčan Gregor Balažic, vodja projekta BeachRex, v okviru katerega je s fotografijami, videi in uporabnimi informacijami predstavljenih že več kot tisoč plaž v Sloveniji in na Hrvaškem. Gre za verjetno največjo zbirko plaž na svetu, zagotovo pa največjo, v kateri so plaže enotno in kakovostno predstavljene, pravi Balažic.

Gregor Balažic je v štirih letih obiskal in dokumentiral skoraj 2.500 sredozemskih plaž. | Foto: Osebni arhiv Gregor Balažic je v štirih letih obiskal in dokumentiral skoraj 2.500 sredozemskih plaž. Foto: Osebni arhiv

"Če sem se želel dokopati do informacij o plažah na določenem območju, sem moral imeti odprtih več spletnih strani, brskati po njih po dolgem in počez, ob tem imeti odprt še kakšen zemljevid, pa na koncu nisem dobil dovolj kakovostne informacije. Da o času, ki sem ga potrošil za takšno načrtovanje dopusta, sploh ne govorim," je Balažic pojasnil rojstvo zamisli o spletni zbirki plaž, kjer vse želene informacije dobite v nekaj minutah.

Pustil je službo, kupil avtodom in fotoaparat ter se odpravil na pot

Mesečev zaliv pri Strunjanu, po mnenju mnogih najlepša slovenska plaža | Foto: BeachRex Mesečev zaliv pri Strunjanu, po mnenju mnogih najlepša slovenska plaža Foto: BeachRex Ambicioznega projekta se je lotil pred približno šestimi leti. Sprejel je tvegano odločitev in zapustil varno redno službo, kupil avtodom, čoln in fotografsko opremo ter se odpravil na štiriletno potovanje po Sredozemlju, med katerim je obredel plaže v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Italiji, Franciji in Španiji, jih fotografiral, posnel in si o vsaki zapisal več kot 200 podatkov, ki ljudi zanimajo, od tipa plaže do možnosti parkiranja, plažne infrastrukture, gostinske ponudbe in vsega drugega.

Začuda sem ugotovil, da takšen način življenja niti ni tako drag, lahko bi rekel, da je bilo celo ceneje kot doma. Nimaš razkošja, kot ga imaš med štirimi stenami, imaš pa zato neprecenljivo izkušnjo, ki je sicer nikoli ne bi dobil.

Štiri leta, 30 tisoč kilometrov in neskončne ure urejanja nabranega materiala pozneje je nastalo spletno mesto BeachRex, kjer je zdaj mogoče najti že skoraj tisoč plaž, njihovo število pa tedensko raste. Baza trenutno obsega plaže v Sloveniji in na Hrvaškem, sledile pa bodo še BiH, Italija, Francija in Španija – Gregor je namreč skupno obiskal in dokumentiral kar 2.445 plaž.


Top 3 sredozemske plaže po izboru Gregorja Balažica:

"Glede na mojo naravo mi zelo ustreza plaža Galebove stijene v Puli. Predlagam jo vsem, ki imajo radi povečano dozo adrenalina v krvi." | Foto: BeachRex "Glede na mojo naravo mi zelo ustreza plaža Galebove stijene v Puli. Predlagam jo vsem, ki imajo radi povečano dozo adrenalina v krvi." Foto: BeachRex

"Plaža Punta Crena pri italijanskem mestu Varigotti v Liguriji mi je ostala v prav posebnem spominu. Če ste peš, torej brez čolna, lahko do nje pridete le s spustom po vrvi čez steno." | Foto: BeachRex "Plaža Punta Crena pri italijanskem mestu Varigotti v Liguriji mi je ostala v prav posebnem spominu. Če ste peš, torej brez čolna, lahko do nje pridete le s spustom po vrvi čez steno." Foto: BeachRex

"Plaža Canyet pri kraju Canyet de Mar v Španiji te ne pusti ravnodušnega – njena posebnost je, da je pesek rdeče barve." | Foto: BeachRex "Plaža Canyet pri kraju Canyet de Mar v Španiji te ne pusti ravnodušnega – njena posebnost je, da je pesek rdeče barve." Foto: BeachRex


Za plaže na drugih destinacijah po svetu Gregor računa tudi na sodelovanje uporabnikov. "Še letos, če bo šlo vse po načrtu, bomo predstavili mobilno aplikacijo, ki bo uporabnikom omogočala, da bodo lahko na našo stran dodajali svoje fotografije oziroma utrinke s svojega dopusta in tako širili bazo plaž, s tem pa tudi drugim ljubiteljem plaž omogočili dostop do kakovostnih informacij."

Plaža Svetilnik, izolsko mestno kopališče. | Foto: BeachRex Plaža Svetilnik, izolsko mestno kopališče. Foto: BeachRex

Plaže, prekrite z ribami, in trije ropi v enem tednu

V štirih letih obiskovanja, fotografiranja in popisovanja plaž je Gregor naletel na kar nekaj nenavadnih prizorov. "V Franciji sem po močnem viharju prišel na plažo, prekrito s tonami rib in morskih sadežev," se spominja. Spopadal se je z vetrom, ki mu je v objektiv nosil pesek in vodo, pa s plažami, na katere se ni bilo mogoče prebiti, ker so bile povsem zaprte, kar je predvsem značilnost Italije. "Nekajkrat so me tudi oropali, enkrat v Franciji, v Španiji pa kar trikrat v enem tednu."

Banje, najbolj znana dubrovniška plaža. | Foto: BeachRex Banje, najbolj znana dubrovniška plaža. Foto: BeachRex

Kljub preglavicam pa je bila to nepozabna izkušnja, poudarja Gregor, in, kar je še pomembnejše – ni se ustrašil slediti svojim sanjam. "Podal sem se na področje, ki ga nisem poznal, in nikakor nisem mogel vedeti, kakšen bo rezultat," je povedal. "Pogosto sem si rekel, da ne bom ponovil napake drugih, mladih in starejših, ki so mi pogosto pripovedovali, da so imeli takšne in drugačne sanje, a da niso imeli poguma, da bi jih uresničili. Vedel sem, da karkoli bo, bom vsaj bogatejši za novo izkušnjo."

 

Ne spreglejte