Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
28. 12. 2018,
16.38

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

Natisni članek

Ribji trg stavba Ljubljana

Petek, 28. 12. 2018, 16.38

5 let, 3 mesece

Veste, katera je najstarejša datirana hiša v Ljubljani?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65
Ribji trg | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Hiša na Ribjem trgu 2 v mestnem središču ob Ljubljanici je ena najstarejših ohranjenih hiš v Ljubljani. Zgrajena je bila leta 1528, na njenem pročelju pa je tudi viden grb njenega prvega lastnika veletrgovca Volka Boscha oziroma Poscha, ki je bil kratek čas tudi ljubljanski župan.

Veletrgovec Volk Bosc/Posch (Wolffgang Posch, Wolfgang Bosch) je izhajal iz premožne ljubljanske družine, trgoval pa je z različnim blagom. Bil je tudi lastnik vinotoča in kopališča na bregu blizu današnjega Šentjakobskega mosta. Med letoma 1520 in 1521 je bil ljubljanski župan.

Najstarejša datirana hiša v Ljubljani stoji na najmanjšem mestnem trgu, ki se je po potresu leta 1895 razvil iz nekdanje Ribje ulice.  | Foto: Ana Kovač Najstarejša datirana hiša v Ljubljani stoji na najmanjšem mestnem trgu, ki se je po potresu leta 1895 razvil iz nekdanje Ribje ulice. Foto: Ana Kovač

"V času njegovega županovanja so postavili stolp in obzidje na Bregu (ob Nemških vratih) in okrogli stolp pri Krakovem, predvsem zaradi grožnje turških vpadov," je o trgovcu, povezanim z najstarejšo datirano hišo v Ljubljani mogoče prebrati v novi knjigi z naslovom Zgodovina Ljubljane, Od kolišča do zelene prestolnice. Izdali so jo v Mestnem muzeju Ljubljana, ponuja pa sprehod od najzgodnejših obdobij mesta do sodobnega časa.

Zgrajena je bila leta 1528, na njenem pročelju pa je tudi viden grb njenega prvega lastnika veletrgovca Volka Boscha oziroma Poscha. | Foto: Ana Kovač Zgrajena je bila leta 1528, na njenem pročelju pa je tudi viden grb njenega prvega lastnika veletrgovca Volka Boscha oziroma Poscha. Foto: Ana Kovač

Tako je v njej ovekovečena tudi Boscheva hiša, za katero poimenovanje se v drugih virih pojavlja tudi t. i. Polževa hiša. Njena zanimivost pa je tudi ta, da je v njej leta 1562 živel protestantski reformator in pisec Primož Trubar.

Ribji trg je najmanjši trg v Ljubljani in eden najstarejših ohranjenih delov mesta. | Foto: Ana Kovač Ribji trg je najmanjši trg v Ljubljani in eden najstarejših ohranjenih delov mesta. Foto: Ana Kovač

Najmanjši trg v Ljubljani

Najstarejša datirana hiša v Ljubljani stoji na najmanjšem mestnem trgu, ki se je po potresu leta 1895 razvil iz nekdanje Ribje ulice. Na njej sta bili od 16. stoletja ribiški pristan in ribja tržnica, kar pojasnjuje tudi izvor imena.

Zimsko zaščiten vodnjak s kipom zlate deklice. | Foto: Ana Kovač Zimsko zaščiten vodnjak s kipom zlate deklice. Foto: Ana Kovač

Trendi Veste, kaj pomeni napis J. J. Naglas sredi Ljubljane?
Trendi Vila nad ljubljanskim predorom, ki je imela prvi telefon v mestu

Vodnjak iz Tivolija ob reko

Sredi Ribjega trga stoji tudi majhen vodnjak s kipom zlate deklice, ki zliva vodo iz vrča. Kip izvira iz druge polovice 19. stoletja kot zaključek vodnjaka, ki je sprva stal v Tivoliju, približno tam, kjer je bil nekdaj letni kino. Prav zaradi slednjega so ga naprej prestavili ob rob gozda ob Jesenkovi sprehajalni poti. Leta 1981 pa je svoj prostor dobil na Ribjem trgu ob Ljubljanici.

Decembrsko zasičen ljubljanski trg. | Foto: Ana Kovač Decembrsko zasičen ljubljanski trg. Foto: Ana Kovač

Preberite še:

Trendi Kresija: na njenem mestu je stala prva porodnišnica v Ljubljani
Trendi Kakšne skrivnosti skriva predor pod Ljubljanskim gradom #foto

 

Ne spreglejte