SiolNET. Trendi Potovanja
7,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veliki beli morski pes v Jadranskem morju? Nazadnje je napadel Slovenca.

7,79

termometer

veliki beli morski pes
Foto: Beat von Niederhaeusern/ALNITAK

Pred nekaj dnevi so španski znanstveniki pri Balearih opazili petmetrskega velikega belega morskega psa, hrvaški morski biolog pa poudarja, da so te živali tudi v Jadranskem morju.

Znanstveniki iz španskega raziskovalnega središča Alnitak so v četrtek naleteli na primerek belega morskega volka, znanega tudi kot veliki beli morski pes. Opazili so ga okoli 12 kilometrov od obale otoka Cabrera, južno od balearskega otoka Mallorca. "V zadnjih letih je bilo v španskih vodah več nepotrjenih opažanj belega morskega psa, to pa je prva znanstvena potrditev njegove prisotnosti po najmanj 30 letih," je na Facebooku sporočil direktor središča Altinak Ricardo Sagarminaga.

"Veliki beli morski psi živijo v Sredozemskem morju, ves čas so tu, vprašanje je le, ali se približajo obali," pa je za hrvaški spletni portal Index.hr pojasnil morski biolog Petar Kružić. "Populacija teh morskih psov niha glede na razpoložljivost hrane. Tunov, s katerimi se hrani, ni več toliko, prav tako ne sredozemskih tjulnjev, zato bodo veliki beli morski psi sčasoma izginili iz Sredozemlja."

Stalna prebivalka morja pri Anconi

Kružić je za Index.hr še povedal, da je veliki beli morski pes tudi v Jadranskem morju. "Primerek, za katerega je znano, da je prisoten ves čas, je samica v morju pri Anconi. Giblje se predvsem okoli naftnih ploščadi," je dejal in pojasnil, da v Jadransko morje občasno priplavajo tudi drugi primerki. "V Jadransko morje pridejo iskat hrano. Kakor pridejo, tako tudi odidejo, nekateri prej, drugi pozneje, vse je odvisno od hrane," je razložil.

svetilnik Porer Trendi Jadranski svetilniki, ki jih lahko najamete za dopust #foto #video Stiniva, Vis Trendi So to res najlepše hrvaške plaže? #foto

Morski biolog je za Index.hr povedal tudi, da sloves velikega belega morskega psa drži - nevaren je. "Nimajo rok, da bi potipali, ali gre za hrano ali ne, zato pač ugriznejo in tako poskusijo. Na žalost so tovrstne poškodbe običajno tako hude, da ljudje zaradi njih umrejo," je izjavil Kružić in dodal, da je nevaren lahko tudi modri morski pes, ki prav tako živi v Jadranskem morju: "Ni tako nevaren kot veliki beli, a lahko prav tako poškoduje človeka."

Med lovom s harpuno napadel Slovenca

Zadnji zabeleženi napad velikega belega morskega psa v Jadranskem morju se je sicer zgodil pred okroglimi desetimi leti - takrat je ob obali Visa napadel Ljubljančana. Ugriznil ga je v nogo, poškodovancu pa se je uspelo rešiti s harpuno, s katero je pred napadom lovil ribe. Prav ribolov oziroma ribja kri je najverjetneje pritegnila morskega psa, so takrat poročali slovenski mediji.

Senko, Mala Travna, Vis Trendi Kako na Visu izbrati pravo konobo

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin