SiolNET. Trendi Potovanja
3,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jadranski svetilniki, ki jih lahko najamete za dopust #foto #video

3,78

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svetilnik na osamljenem otočku, kjer se vam ni treba bojevati za svoj košček plaže, ponoči pa lahko daleč od mestnih luči zrete v črno nebo ... Se sliši privlačno?

Slovenci na morski obali premoremo le svetilnik na piranski Punti, ki pa je bolj ali manj opuščen in le redko odprt za javnost. Kaj šele, da bi v njem lahko prespali. Ravno nasprotno je izbira svetilnikov za ljubitelje robinzonskih dopustov, ki želijo med počitnicami vsaj za nekaj dni ubežati gneči in hrupu, na hrvaški obali zelo pestra.

Trendi Jadranski svetilniki od Trsta do Dubrovnika

Koliko stanejo takšne počitnice in kje jih je mogoče preživeti? Izbrali smo šest svetilnikov:

Sveti Ivan

svetilnik Sveti Ivan | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svetilnik na enem od skalnatih otočkov v morju pred Rovinjem je eden od nam najbližjih. Otoček je skromnih mer, 70 krat 50 metrov, zato se na njem zagotovo ne boste izgubili. Obdajajo ga plaže s plitvim morjem, ki pa je zaradi spremenljivih in močnih tokov lahko precej nevarno, zato se ni priporočljivo oddaljevati od obale. Te vode so sicer zelo bogate z raznovrstnimi ribami, zato je svetilnik priljubljen tudi pri tistih, ki na dopustu radi poprimejo za ribiško palico. Cene dveh štiriposteljnih apartmajev so od 80 evrov na noč zunaj sezone do 140 evrov na noč v visoki sezoni.


Porer

svetilnik Porer | Foto: lighthouses-croatia.com Foto: lighthouses-croatia.com

Na otočku Porer, ki je 2,5 kilometra oddaljen od istrskega rta Kamenjak, je komaj dovolj prostora za svetilnik, saj ima premer pičlih 80 metrov in ga lahko obhodite v dobri minuti, zato pa lahko s prav vsakega njegovega kotička občudujete sončne zahode. Morje, ki ga obliva, je z močnimi tokovi precej nevarno, zato je kopanje priporočljivo le na delih, kjer pristajajo čolni, sicer pa vas na varne točke usmeri tudi svetilničar. V svetilniku sta urejena dva apartmaja s po dvema dvoposteljnima spalnicama, kuhinjo in kopalnico s straniščem. Svetilnik goste sprejema vse leto, v nizki sezoni boste za apartma odšteli 70 evrov na noč, v visoki sezoni pa 130 evrov na noč. Dodatnih sto evrov je treba odšteti za prevoz s celine.


Veli Rat

svetilnik Veli Rat | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svetilnik na Dugem otoku v Kornatih, obkrožen z borovci in zalivčki, velja za enega od najlepših na Jadranu. V bližini sta dve prodnati plaži, primerni tudi za otroke, medtem ko je kakšnih deset minut vožnje oddaljena plaža Saharun, ki jo pogosto postavljajo na prvo mesto najlepših plaž na hrvaški obali. Debeli zidovi svetilnika, v katere so po legendi vmešali beljake iz več tisoč jajc, da bi bili bolj trpežni proti soli in vetrovom, gostom tudi ob najbolj razbeljenih dneh zagotavljajo prijeten hlad. V svetilniku sta dva apartmaja, eden za tri in eden za štiri osebe, za manjšega je treba odšteti od 900 do 1.100 evrov na teden, večji pa stane od 1000 do 1.200 evrov na teden. Zunaj sezone, torej v zimskih mesecih, lahko tam prespite za 90 evrov na noč.


Prišnjak

svetilnik Prišnjak | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svetilnik Prišnjak na istoimenskem otočku v neposredni bližini otoka Murter je od plaže in priveza za čolne oddaljen pičlih 15 metrov, betonske stopnice pa poskrbijo, da vam v morje ni treba lesti čez skale. Na drugi strani otočka je več naravnih plaž, ki pa niso primerne za majhne otroke. Morje, ki obliva otoček, je plitvo, zaradi česar je pogosto dovolj toplo za kopanje vse do novembra. V svetilniku je urejen 79 kvadratnih metrov velik apartma z dvema dvoposteljnima sobama, kuhinjo in kopalnico s straniščem. Zanj je treba odšteti od 1000 do 1.200 evrov na teden, v hladnejših mesecih pa 100 evrov na noč.


Pločica

svetilnik Pločica | Foto: lighthouses-croatia.com Foto: lighthouses-croatia.com

Otoček Pločica leži med Hvarom, Korčulo in Pelješcem, ime pa je dobil po svoji značilni obliki - videti je namreč kot na pol potopljena plošča. Morje, ki ga obliva, velja za eno od najbolj privlačnih jadranskih območij za potapljače, navdušenim ribičem pa priporočajo, da se zgodaj zjutraj ali pozno popoldne s palico napotijo na južno ali zahodno obalo, kjer imajo menda največ možnosti za ulov. Svetilnik Pločica nima svetilničarja oziroma oskrbnika, zato so počitnice v njem resnično robinzonske. Za apartma, ki sprejme osem oseb, je treba v visoki sezoni odšteti 1100 evrov na teden, za tistega za šest oseb 1000 evrov na teden, v hladnih mesecih je cena okoli 700 evrov na teden. Ceni je treba prišteti še prevoz na otok - 130 evrov na apartma.


Palagruža

svetilnik, Palagruža | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Za občutek, da ste res sredi ničesar, je najprimernejši svetilnik na Palagruži, najbolj odročnem hrvaškem otoku, ki iz morja štrli nekje na pol poti med otokom Lastovo in italijansko obalo. Svetilnik stoji na najvišji točki otoka, 90 metrov nad morjem, zato bivanje tam ni primerno za gibalno ovirane osebe. Otok ima dve prodnati plaži, eno na severni in eno na južni obali, do njiju pa vodita urejeni poti. V svetilniku sta dva štiriposteljna apartmaja s kuhinjo in kopalnico s straniščem, za njiju pa je treba odšteti od 500 do 650 evrov na teden (zunaj sezone 70 evrov na noč). Velja omeniti, da je cena prevoza na Palagružo, do koder vas prepeljejo s Korčule, kar 700 evrov na apartma – plovba traja tri ure in ni priporočljiva za tiste, ki so nagnjeni k morski bolezni.

Istruga, Korčula Trendi Najboljše jadranske plaže za družine z majhnimi otroki

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 92
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin