Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 1. 2016,
14.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

krajinska arhitektura Velenje promenada top 10 lestvica

Petek, 8. 1. 2016, 14.18

6 let, 6 mesecev

Velenjska promenada med top turističnimi destinacijami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prenovljena podoba Velenja ob reki Paki je mestu prislužila mesto med najbolj zanimivimi turističnimi destinacijami za tiste, ki jim je pri srcu krajinska arhitektura.

Spletni portal LandArchs, na katerem spremljajo novice in trende iz sveta krajinske arhitekture, je objavil seznam desetih destinacij, ki bi jih morali obiskati zaradi izjemnih projektov prenove prostora. Med njimi je tudi presenetljiva slovenska uvrstitev, spodaj pa jih naštevamo od desetega proti prvemu mestu.

10. Park pošasti, Bomarzo, Italija

Park pošasti na severu italijanske dežele Lacij je nastal v 16. stoletju po naročilu Vicina Orsinija, ljubitelja in mecena umetnikov. Orsini je park ustvaril po smrti ljubljene žene, a kljub temu ni prav nič romantičen. Predimenzionirane, občasno že groteskne skulpture so ustvarjene, da obiskovalca osupnejo, ne pa raznežijo. Park je bil večji del 19. in 20. stoletja zapuščen in zaraščen, v 70. letih pa so ga obnovili in je zdaj priljubljena turistična atrakcija.

9. Center Zorlu, Istanbul, Turčija

Leta 2014 so v Istanbulu odprli Center Zorlu, kompleks, ki združuje poslovne in stanovanjske prostore ter eno največjih otroških igrišč na svetu. Tega so arhitekti zasnovali z mislijo na otroško zvedavost. Igrišče, ki je hkrati tudi park, otrokom ponuja nešteto možnosti za igro in raziskovanje – arhitekti so ga opisali kot "kraj, kamor se pride igrat domišljija".

8. Park Dania, Malmö, Švedska

Dania je eden od dveh obalnih parkov v četrti Västra Hamnen (zahodno pristanišče), sodobni in trajnostno načrtovani soseski švedskega mesta Malmö. Skozi vse leto je izjemno priljubljena destinacija tako domačinov kot turistov, ki se pridejo tja sprostit, poleti uživat v sončnih zahodih, pozimi pa v bučanju hladnega morja.

7. Mariahilferstrasse, Dunaj, Avstrija

Najbolj znana nakupovalna ulica na Dunaju je po prenovi, končani lani poleti, tudi najdaljši "shared space" oziroma območje umirjenega prometa v Evropi. Nešteto kavarn, gostiln, barov in klubov ter trgovin priteguje množice domačinov in turistov, zaradi česar je Mariahilferstrasse postala ena tistih ulic, ki nikoli ne spi.

6. C-Mine, Genk, Belgija

Nekdanji premogovnik v belgijskem mestu Genk je dobil novo življenje, ko so ga spremenili v kulturno središče. To združuje prireditvene prostore, koncertne odre, muzeje in galerije, veliko teh pa je našlo mesto pod zemljo in jih povezujejo nekdanji premogovniški rovi. C-Mine je po prenovi postal pomembna turistična atrakcija, ki priteguje najrazličnejše obiskovalce, od umetnostnih zanesenjakov do družin.

5. Vinterbad Bryggen, Köbenhavn, Danska

Vinterbad Bryggen so sodobna izpeljanka skandinavske kopalne tradicije. Kopališče sredi danske prestolnice so odprli že leta 2002 in je bilo hipna uspešnica, nato pa so desetletje pozneje zunanjim bazenom, kjer so se razen najpogumnejših kopali le poleti, dodali pokrite termalne bazene in savne ter tako priljubljenost te atrakcije podaljšali čez vse leto.

4. Razgledna ploščad na Cardadi, Locarno, Švica

Razgledna ploščad na gori Cardada ponuja spektakularen pogled na mesto Locarno in jezero Maggiore globoko pod njo. Razgledna točka, ki jo je zasnoval arhitekt Paolo L. Bürgi, je sestavljena iz več struktur iz kamna, jekla in betona. Je funkcionalna, a elegantna, predvsem pa izjemno lepo vpeta v specifično gorsko krajino.

3. Promenada ob Paki, Velenje, Slovenija

Kot so zapisali pri LandArchs, le redkokdo pričakuje tako izjemno krajinsko arhitekturo v neznanem mestu, kot je Velenje. Prav zato je prenovljena promenada ob reki Paki, dokončana leta 2014, toliko bolj dobrodošlo presenečenje. S prenovo so reko vrnili prebivalcem in ob njej vzpostavili novo središče mestnega življenja.

2. Meditacijski prostor Ika, Cernat, Romunija

Preprosta lesena ploščad sredi transilvanskih gozdov je po mnenju portala LandArchs eden najbolj nekonvencionalnih krajinskih projektov preteklega leta. Prav njegova preprostost pa je tisto, kar prevzame obiskovalce, ki na ploščadi sedijo in uživajo v popolni tišini in miru.

1. Neskončni most, Aarhus, Danska

Neskončni most v danskem obmorskem mestu Aarhus je nastal lani v okviru tamkajšnjega umetnostnega bienala. Most, po katerem se lahko sprehajate v neskončnost, v premeru meri 60 metrov, glede na bibavico pa stoji od enega do dveh metrov nad morsko gladino.

Ne spreglejte