Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2018,
9.28

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

turizem krema za sončenje Palau

Petek, 2. 11. 2018, 9.28

5 let, 5 mesecev

V tropskem otoškem raju bodo prepovedali kreme za sončenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Palau | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Ena najbolj priljubljenih potapljaških destinacij na svetu bo prepovedala uporabo krem za sončenje, ki vsebujejo koralam škodljive kemikalije.

Otoška država Palau, ki leži vzhodno od Filipinov in severno od Avstralije, velja za eno najboljših destinacij za potapljanje in "snorklanje" na svetu, tamkajšnje potopljene razbitine ladij, predvsem pa koralni grebeni pritegujejo veliko občudovalcev podvodnega življenja.

A turistična priljubljenost ima svojo ceno - negativen vpliv na okolje. Palau je sicer med ekološko najbolj zavednimi državami, leta 2015 so večino svojega morskega teritorija razglasili za zaščiteno območje, leto pozneje pa so bili med prvimi podpisniki pariškega sporazuma o podnebnih spremembah.

Palau, potapljanje | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Zdaj so napovedali nov korak v boju proti uničevanju tamkajšnjega okolja - z letom 2020 bodo prepovedali kreme za sončenje, ki vsebujejo kemikalije, škodljive koralam. Kot so po pisanju Guardiana sporočili iz urada predsednika Palaua, je na seznamu prepovedanih sestavin deset kemikalij, med njimi oksibenzon, oktinoksat, oktokrilen in nekateri parabeni, ki naj bi pospeševali tako imenovano beljenje koral (to lahko vodi do njihovega odmiranja) in rast novih koral.

krema za sončenje | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Najbolj priljubljene potapljaške točke otočja Palau vsako uro obiščejo tudi po štiri ladje, polne turistov, so poudarili v predsednikovem uradu. "To pomeni, da se v morje vsak dan sperejo litri krem za sončenje, z njimi pa kemikalij, ki koralam škodijo že v majhnih odmerkih," so pojasnili.

Od 1. januarja 2020 bo zato v Palau prepovedano uvažati in prodajati kreme, ki vsebujejo katero od desetih prepovedanih kemikalij, turistom, ki bodo s seboj prinesli takšno kremo, pa jo bodo odvzeli.

krema za sončenje | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Podobno prepoved so sicer pred nekaj meseci napovedali tudi na Havajih, kjer bo začela veljati leta 2021, enako na karibskem otoku Bonaire, v Mehiki pa so kreme za sončenje s škodljivimi sestavinami prepovedali v naravnih rezervatih.

Preberite še:

Boracay
Trendi Idilični filipinski otok ni več "greznica", turisti se počasi vračajo
Maya Bay
Trendi Znamenito tajsko plažo zaprli "za nedoločen čas"
Ne spreglejte