Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
13.16

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

križarjenje ladja

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 13.16

5 let, 1 mesec

V Pulju gradijo prestižno križarko za potovanja na južni in severni pol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

V hrvaški ladjedelnici Uljanik nastaja raziskovalna superjahta, s katero bodo premožni turisti pluli na najbolj ekstremne destinacije na Zemlji.

Če je še v preteklem stoletju veljajo, da so potovanja na zemeljska pola rezervirana le za raziskovalce, si zdaj ledeno ekspedicijo lahko privoščijo tudi turisti. Zato ni čudno, da gradijo luksuzno križarko, ki bo zgrajena prav za potovanja v ledena morja.

Na krovu mini podmornica Avstralsko podjetje Scenic, ki je specializirano za luksuzna križarjenja po rekah, je namreč puljski ladjedelnici Uljanik zaupalo gradnjo ladje Scenic Eclipse. S to križarko oziroma raziskovalno jahto, kot jo imenujejo, bodo turiste vozili tako na severni kot na južni pol.

165 metrov dolga ladja bo v marsičem inovativna, predvsem pa ekskluzivna. Na krovu ladje bodo tudi majhna podmornica in dva helikopterja, s katerimi si bodo lahko potniki še dodatno popestrili avanturo potovanja med pingvine ali severne medvede in se ob tem počutili, kot da so na jahti Romana Abramoviča.

Vsaka kabina s svojim batlerjem Ladja, ki jo bodo zgradili v dveh letih, bo lahko sprejela 500 potnikov, a jih bodo vedno vkrcali le okoli 200 - zaradi večjega udobja, pa tudi okoljevarstvenih predpisov za plovbo na pole. Za potnike bo skrbelo 170 članov posadke, med drugim bo vsaka kabina imela svojega batlerja, kar je nujno, če želijo, da bo ladja dobila šest zvezdic za storitev.

Nobena kabina ne bo manjša od 32 kvadratnih metrov, vse bodo imele balkone s pogledom na morje. Največja kabina, pravzaprav apartma, bo imela 233 kvadratnih metrov in dve spalnici.

Na ladji bo več barov in šest restavracij, v katerih bodo vrhunski mojstri kuhali vse od francoske do azijske kulinarike. Poleg tega bo na ladji ogrevan bazen s pomično streho, zunanji in notranji jacuzziji, gledališče z 240 sedeži ter telovadnice za pilates, jogo in fitnes.

Najdražja ladja, ki so jo kdajkoli gradili na Hrvaškem Gradnja ladje bo stala 185 milijonov dolarjev oziroma okoli 170 milijonov evrov in je po navedbah Jutarnjega lista najdražja jahta, ki so jo kdajkoli gradili na Hrvaškem.

Mirna plovba pri najvišjih valovih Raziskovalna superjahta Scenic Eclipse bo tehnično inovativna. Imela bo posebne stabilizatorje, ki bodo tudi na najbolj razburkanem morju Drakovega preliva na poti proti Antarktiki potnikom zagotovili mirno plovbo kljub 30 metrom visokim valovom. Prva tako bo lahko razbijala led do debeline 80 centimetrov. Zaradi varnosti bo imela dve ločeni strojnici, zaradi ekoloških predpisov pa čistilno napravo za vodo ter prav tako sistem za razsoljevanje, s katerim bodo lahko pridobili do 200 ton pitne vode na dan.

Ladja bo na svoje prvo potovanje odplula 31. avgusta 2018. Cene potovanj se bodo gibale okoli 150 tisoč evrov na osebo, rezervacije pa že sprejemajo.

Ne spreglejte