Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2015,
10.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubljana turizem rekord

Petek, 16. 1. 2015, 10.41

8 let

Tuji turisti občudujejo videz Ljubljane, a kritizirajo promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska prestolnica je lani presegla magično mejo milijon nočitev. Turisti so trošili več kot leto poprej, med njihovimi kritikami pa prednjači neurejenost prometa.

Ljubljana je leto 2014 sklenila z rekordnim številom nočitev, tako v samem decembru kot na ravni celotnega leta, so sporočili iz zavoda Turizem Ljubljana. Turistični nastanitveni objekti so namreč dosegli lanski ključni cilj – preseči milijon nočitev.

V 11 letih se je število nočitev več kot podvojilo V 12 mesecih leta 2014 je bilo po oceni Turizma Ljubljana v glavnem mestu Slovenije realiziranih 1.000.072 nočitev, kar je za šest odstotkov več kot v letu 2013. K temu je ključno prispeval prav zadnji, adventni mesec, ko so turisti v Ljubljani opravili kar za 21 odstotkov več nočitev kot decembra leto prej, še poudarjajo v zavodu in dodajajo, da je Ljubljana v dobrih desetih letih več kot podvojila število nočitev. Leta 2003 jih je namreč beležila 444.138, pol milijona pa je presegla šele leta 2004.

Večina je bila z obiskom Ljubljane zelo zadovoljna V Turizmu Ljubljana so v preteklem letu od poletja do konca novembra izvedli anketo med gosti ljubljanskih nastanitvenih objektov. Spraševali so jih, zakaj so obiskali Ljubljano ter koliko in za kaj so trošili denar. Povprašali so jih tudi po vtisih in zbirali predloge za izboljšanje turistične ponudbe. Dobra polovica anketiranih gostov (54,3 %) je bila z obiskom Ljubljane zelo zadovoljna, dobrih 40 odstotkov (42,5 %) gostov pa je bilo zadovoljnih. Povprečna ocena zadovoljstva na petstopenjski lestvici znaša 4,5.

Povprečen gost v Ljubljani preživi nekaj manj kot tri dni Dobrih 40 odstotkov (42,9 odstotka) vseh anketiranih gostov je v Ljubljano prišlo na počitnice, slaba tretjina (32,9 odstotka) pa na poslovni obisk. Dobro desetino vprašanih (11,4 odstotka) predstavljajo izletniški oziroma tranzitni gostje, dobrih 5,5 odstotka gostov pa se je v Ljubljani udeležilo kongresa, konference oziroma poslovnega dogodka. Povprečna doba bivanja anketiranih gostov v Ljubljani je znašala nekaj manj kot tri dni in je bila v poletnem obdobju nekoliko daljša kot v jesenskem.

Turisti so potrošili 132,65 evra na dan V povprečju so anketirani turisti lani potrošili 132,65 evra na dan oziroma slaba dva odstotka več kot v letu 2013. Dobro polovico skupne dnevne potrošnje je predstavljal strošek nočitve z zajtrkom, stroški hrane in pijače predstavljajo skoraj petino, za nakupovanje pa so namenili 14 odstotkov dnevnega proračuna.

Pohvale za lepoto mesta in arhitekturo, kritike za neurejen promet Med pozitivnimi značilnostmi Ljubljane so gosti v največji meri izpostavili lepoto mesta in arhitekturo (54,4 odstotka), vzdušje v mestu in prijaznost ljudi (36,6 odstotka) ter čistočo (9,6 odstotka). Med negativnimi značilnostmi Ljubljane pa so anketiranci v največji meri izpostavili neurejen promet (27 odstotkov), slabo vreme (17,9 odstotka) in visoke cene (10,6 odstotka).

Turisti si želijo boljšega obveščanja in več zabave Med predlogi za izboljšanje turistične ponudbe v Ljubljani so anketiranci v največji meri navajali boljše obveščanje (24,3 odstotka), več zabave, vključno z daljšim odpiralnim časom lokalov (10,7 odstotka), ter boljšo prometno urejenost (7,3 odstotka) oziroma boljše prometne povezave z drugimi mesti (6,8 odstotka). Dobra desetina vprašanih meni, da ni potrebe po izboljšanju, da je torej že zdaj vse v redu.

Ne spreglejte