Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2015,
13.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

otoki nepremičnine prodaja eko letovišče ekologija

Sreda, 16. 12. 2015, 13.56

7 let, 12 mesecev

Trije otoki za 90 milijonov evrov: kupite jih lahko le, če ste ekolog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za dobrih 90 milijonov evrov so na prodaj trije neokrnjeni tropski otoki ob obali Paname, njihov kupec pa se bo moral obvezati, da bo na njih razvijal do okolja prijazen turizem.

Kaj za božič kupiti bogatašu, ki že ima vse? Morda paket treh neokrnjenih tropskih otokov ob obali Paname? Zdaj se je pokazala možnost za to – na prodaj so namreč otoki Bayoneta, Cañas in La Caida, skupaj imenovani Cayonetas. Gre za tri nepozidane in nenaseljene otoke ob obali Paname, kakšne pol ure leta s helikopterjem oddaljene od glavnega mesta Panama.

Ob neokrnjeni tropski naravi se lahko otočki pohvalijo z dobrih 35 kilometrov obale, na kateri se vrsti 50 deviških plaž. Na njih jajca ležejo morske želve, otoki pa so tudi dom ducata različnih endemičnih vrst ptic.

Za nakup ni dovolj le denar Cena za otoke je postavljena pri sto milijonih dolarjev oziroma dobrih 90 milijonih evrov, kar za povprečnega milijarderja niti ni velik izdatek. A otokov ne bo mogel kupiti kar kdorkoli, ki bo pokazal kup denarja, ampak bo moral kupec pokazati in dokazati, da je ekološko ozaveščen. Kako? Zavezati se bo moral, da bo otoke razvil v destinacijo, kjer bo v ospredju ekološki turizem, podpreti okoljske znanstvene raziskave in skrbeti za ohranjanje narave v regiji.

"Ne prodajamo posestva, ampak zapuščino" Nad izpolnjevanjem teh zavez bo bdela dr. Hana Ayala, profesorica in raziskovalka iz univerzitetnega kampusa v Irvinu v Kaliforniji, ki je idejni vodja ponudbe in sodeluje pri prodaji, kupec otokov pa jo bo moral najeti kot svetovalko pri razvoju tamkajšnjega turizma. "Ne prodajamo posestva, ampak zapuščino," je za Forbes povedala Ayala. "Novi lastnik bo na okolju in človeštvu pustil trajen pečat."

Zdajšnji lastnik otokov je nemški podjetnik Claus Mittermayer, ki jih je podedoval po očetu – ta je otoke kupil sredi 70. let prejšnjega stoletja. Ko mu je Ayala predstavila svojo vizijo razvoja otokov, je bil navdušen. Že prej je namreč dobival ponudbe kupcev, a ni želel, da bi otoki postali še ena od prenatrpanih turističnih destinacij.

Ayala, ki vodi prodajo panamskih otokov, ima medtem v mislih veliko širši projekt. Kot je dejala za Forbes, bi lahko na podoben način razvijali množico destinacij v Pacifiku. Tako bi v tihomorske države še vedno pritekal turistični denar, obenem pa bi ohranili svoje edinstveno okolje.

Ne spreglejte