Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
12.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tajvan

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 12.14

7 let, 12 mesecev

Tajvanska cerkev v obliki Pepelkinega čevlja (video)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tajvansko stavbo v obliki ženskega čevlja so poimenovali Pepelkina cerkev, njen nastanek pa je navdihnila tragična lokalna zgodba.

Za kitajsko novo leto, 8. februarja, bo svoja vrata odprla nova tajvanska stavba – Pepelkina cerkev. Ne glede na njeno poimenovanje pa velike steklene stavbe v obliki čevlja z visoko peto ne bodo uporabljali v (običajne) religiozne namene. V njej bodo organizirali poroke in (pred)poročna fotografiranja.

V spomin na tajvansko dekle Za gradnjo so se na jugozahodu države, v turističnem okraju Chiayi, odločili lansko poletje. Stavbo je navdihnila lokalna zgodba.

V 60. letih prejšnjega stoletja so zaradi posledic za Tajvan značilne žilne bolezni 24-letnemu dekletu, ki se je pisalo Wang, amputirali obe nogi. Zaradi tega je odpovedala poroko. Ostala je neporočena, preostanek svojega življenja pa preživela v cerkvi.

Stavba v obliki čevlja z visoko peto tako predstavlja počastitev spomina nanjo. Postane naj "čudoviti prostor romantike", je za britanski BBC izjavil predstavnik lokalne administracije Pan Tsuei Ping.

Stavba posvečena ženskam Stavba bo popolnoma posvečena ženskam, v njej bodo "javorjevi listi, stoli za zaljubljene, piškoti in torte", je za tajvanske medije, kot navaja BBC, povedal tiskovni predstavnik za stike z javnostmi Zheng Rongfen.

"Vse ženske si ne želijo Pepelkinega čevlja" Arhitekturna izvedba, sporočilo objekta in njegov namen pa so na tajvanskih družbenih omrežjih že naleteli na kritiko.

"Kakšna druga merila razen kopiranja ima še cerkev? Vse ženske si najbrž ne želijo steklenega čevlja z visoko peto," se je na stereotipno nagovarjanje žensk navezal eden od uporabnikov spleta.

Drugi je zapisal: "Zakaj ljudje ne izrečejo, da gre pri projektu za objektiviziranje žensk?"

Kaj so imeli v mislih, da je nastala takšna stavba? Na spletni strani Weibo, ki je nekakšen kitajski Twitter, se eden od uporabnikov po navedbah BBC sprašuje: "Kaj so imele v mislih oblasti, ko so potrdile nastanek tako ostudne zgradbe?"

Med kritičnimi glasovi na spletu pa se slišijo tudi tisti, ki potrjujejo vladna tajvanska izhodišča in prepričanja, na podlagi katerih je nastala Pepelkina cerkev. Pravijo namreč, da "ima večina deklet rada ljubezenske pravljice".

Ne spreglejte