SiolNET. Trendi Potovanja
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Smučarski hoteli, ki navdušijo tudi ljubitelje dobrega dizajna

2,18

termometer

Smučarska središča že sama po sebi navdušujejo s spektakularno naravo in zasneženimi pobočji, te naravne danosti pa kar kličejo po hotelih z ne povsem vsakdanjim oblikovanjem. Tukaj je deset smučarskih hotelov, ki so zaradi izjemnega dizajna del verige Design Hotels.

Hotel Zhero – Kappl, Avstrija

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

Hotel Zhero v bližini znanega tirolskega smučarskega središča Ischgl je zasnoval arhitekt Manfred Jäger. Za zunanjost zgradbe je uporabil les, kamen in steklo, ki odseva okoliške gore. Ti materiali se nadaljujejo tudi v notranjosti, kjer jim je Jäger dodal še krzno – za popolno zimsko udobje. "Gostje so vse bolj zahtevni, ne zanima jih le smučanje, ampak si želijo tudi wellness in dobre restavracije, predvsem pa luksuz in udobje v sobah," je svojo vizijo pojasnil arhitekt.


Hotel Greif – Bolzano, Italija

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

Bolzano oziroma Bozen je kot glavno mesto Južne Tirolske tako italijanski kot avstrijski. Prav takšen, pa tudi malo slovenski, je hotel Greif. Pod elegantno prenovo stavbe, v kateri domuje, se je namreč podpisal arhitekt Boris Podrecca, ki se je trudil obdržati karseda veliko njenih osnovnih strukturnih značilnosti, notranja oprema pa je kombinacija izvirnih kosov in novega, po naročilu izdelanega pohištva iz lokalnega javorjevega in orehovega lesa.


Huus – Gstaad, Švica

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

Mondeno švicarsko smučarsko središče Gstaad bo decembra bogatejše še za en luksuzen hotel. Nekdanji hotel Steigenberger je s prenovo pod vodstvom norveškega arhitekta in oblikovalca Erika Nissena Johansena postal Huus, hotel, ki s kombinacijo tradicionalnih materialov in sodobnih oblik daje občutek domačnosti, obenem pa prestiža. Ob obveznem wellnessu se lahko Huus med drugim pohvali tudi s knjižnico, kjer lahko ob kaminu brskate po okoli 500 knjigah.


Le Val Thorens – Val Thorens, Francija

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

Enega prvih hotelov, ki so jih zgradili v tem smučarskem središču v Savojskih Alpah, so pred kratkim prenovili in ga preoblikovali v sodobno različico samega sebe. Tako zunanjost kot notranjost hotela še naprej zaznamuje les, notranja oprema pa je mešanica izvirnih in sodobnih kosov. "Obdržali smo kose iz 50. let prejšnjega stoletja, da bi gostom pokazali, da so prišli v prostor z dolgo in bogato zgodovino," je svojo vizijo pojasnil notranji oblikovalec Gilles Leborgne.


Vigilius Mountain Resort – Lana, Italija

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

V tem južnotirolskem hotelu na 1.500 metrih nadmorske višine boste resnično našli pravi mir – do njega se lahko namreč pripeljete le z vzpenjačo, avtomobilov v teh krajih ni. Ekološko naravnana je tudi zgradba, arhitekt Mattheo Thun jo je zasnoval kar se da trajnostno. Med drugim ima lastno elektrarno na lesno biomaso oziroma odpadni les iz okoliških gozdov, temperaturo v sobah pa regulirajo ogrevani kamniti zidovi.


Chetzeron – Crans-Montana, Švica

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

Še en hotel, kjer ste dobesedno odrezani od sveta – do zgradbe na vrtoglavih 2.112 metrih nadmorske višine lahko pridete le peš, s smučmi ali motornimi sanmi. Za trud vas poplačajo z razgledi na dolino Rone in veličastne alpske vrhove od Matterhorna do Mont Blanca … Pravzaprav je bil ves hotel načrtovan z mislijo na razglede, za katere poskrbijo ogromna okna, ne le v skupnih prostorih in sobah, ampak tudi v kopalnicah.


Kitzhof – Kitzbühel, Avstrija

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

Hotel le streljaj od središča slovitega (ali razvpitega) smučarskega središča Kitzbühel je sodobna različica tradicionalne tirolske podeželske koče. Veliko lesa, ki so ga uporabili za notranjost, so pridobili iz zapuščenih okoliških koč in mu v hotelu dali novo življenje. Za popolno tirolsko vzdušje so poskrbeli z ovčjim krznom in lovskimi trofejami po stenah, ves hotel pa je zaznamovan s prepoznavnim simbolom Kitzbühla – stiliziranim gamsom.


Rockresort – Laax, Švica

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

Ta futuristični kompleks apartmajev in stanovanj razglašajo za najbolj trajnostno smučarsko središče na svetu. Elektriko pridobivajo v lastnih hidroelektrarnah, vse od zgradb do žičnic pa so zgradili z uporabo lokalnih materialov – med drugim je v kompleks vgrajenih 500 ton lokalnega kamna kvarcit, ki so ga uporabili tako za zunanjost zgradb kot za notranje stene, kuhinjske pulte in kopalnice.


Copperhill Mountain Lodge – Åre, Švedska

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

Hotel na gori Förberget, v neposredni bližini središča švedskega alpskega smučanja, se je podpisal sloviti ameriški arhitekt Peter Bohlin, ki je med drugim zaslužen za prepoznavni dizajn Applovih trgovin. Sobe, v katerih prevladujejo temnorjavi, zemeljski toni, so obenem razkošne in vabljivo udobne, velika okna v skupnih prostorih pa delujejo dvojno, notranjost osvetljujejo, ob tem pa ponujajo spektakularen razgled na okoliške gore in gozdove.


Rooms Hotel Kazbegi – Stepantsminda, Gruzija

Smučarski design hoteli Foto: spletna stran hotela

Smučanje na pobočjih Kavkaza za zdaj še ni množična izbira zimskih turistov, a s hoteli, kot je Kazbegi, so na dobri poti. Mladi tbilisijski arhitektki Nata Janberidze in Keti Toloraia sta ga načrtovali, da bi bil kar se da diskreten, da bi se čim bolj zlil s spektakularno okolico. Jeklo, steklo in les so glavni materiali, ki so jih uporabili tako v notranjosti kot zunanjosti hotela. Notranja oprema je minimalistična in odseva gruzijsko razpetost med Evropo in Azijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin