SiolNET. Trendi Potovanja
2,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovito tajsko plažo bodo zaprli za turiste

2,56

termometer

Maya Bay, Tajska
Foto: Thinkstock

Idilična plaža, ki jo je na zemljevid najbolj priljubljenih destinacij na svetu postavil film Obala, bo letošnje poletje samevala.

Maya Bay, zaliv na tajskem otoku Phi Phi Leh, je vse od leta 2000 ena najbolj priljubljenih turističnih točk na Tajskem, če ne kar na svetu. V začetku tisočletja je namreč služil kot prizorišče snemanja filma Obala (The Beach) z Leonardom DiCapriem, od takrat pa ta edinstven morski zaliv, kjer se za ozkim skalnatim vhodom skriva bela peščena plaža, obiskujejo množice turistov.

Daleč od osamljene, nedotaknjene plaže, kakršna je v filmu

Obiskovalci si želijo v zalivu Maya izkusiti tisto, kar je v filmu in knjigi, po kateri je posnet, tam našel glavni lik - popolno, nedotaknjeno plažo. A resničnost je drugačna, zaliv Maya dnevno obišče tudi do pet tisoč turistov in možnosti, da bi plažo imeli zase, ni. Nasprotno, večino časa je neznosno nagnetena.

Maya Bay večino časa ni videti tako ... Maya Bay večino časa ni videti tako ... Foto: Thinkstock

... ampak tako. ... ampak tako. Foto: Wikimedia Commons

V poletnih mesecih bo zaprta za turiste

Množični prihodi turistov, ki jih v Maya Bay dovažajo s čolni, močno škodijo tamkajšnjemu okolju, zato so se tajske oblasti odločile, da bo od junija do septembra, v času nizke sezone, zaliv zaprt za turiste, poroča Guardian. S tem želijo dati tamkajšnjemu morskemu ekosistemu, predvsem koralnemu grebenu, priložnost, da si vsaj malo opomore.

Posledice množičnega turizma so vse hujše

Maya Bay sicer ni prva tajska destinacija, ki so jo zaprli zaradi posledic turizma. Spomladi 2016 so tako za turiste zaprli tudi otok Koh Tachai - takrat so oblasti sporočile, da ga zapirajo do nadaljnjega, a so že jeseni istega leta spet dovolili turistične obiske, le da od takrat število turistov, ki prihajajo, strogo nadzorujejo in omejujejo.

Tajska, turizem Foto: Reuters

Okoljske posledice množičnega turizma so na Tajskem izrazite, uničenih je že 80 odstotkov tamkajšnjih koralnih grebenov, poroča Deutsche Welle, glavni krivci za to pa so veliki obmorski hoteli, množično sidranje čolnov in plastični odpadki v morju.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Pasjeljubec / 14.02.2018. ob 15:02 0 0

    Meni jo je že James Bond predstavil!

    0 0
delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin