Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2014,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kopanje

Sreda, 6. 8. 2014, 13.25

8 let

Slovenska jezera in reke letos niso za zmrzljive kopalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letošnje poletje se je izkazalo za muhasto in v povprečju ne preveč toplo, zato si, tudi takrat, ko so bile temperature nekoliko višje, številni v kopalnih vodah rek in jezer niste upali zaplavati.

Večina povprečnih temperatur rek v juliju po podatkih Agencije RS za okolje (ARSO) namreč ni presegla 18 stopinj Celzija. "Temperatura vode je bila julija v bližini temperatur obdobnega povprečja zgolj na nekaterih alpskih rekah, ki pa niso prav primerne za kopanje: Mura, Drava, Sava pri Radovljici in Savinja pri Laškem. Vse preostale reke so imele povprečno mesečno temperaturo nižjo za dve ali tri stopinje Celzija."

Tudi obe največji slovenski jezeri sta imeli v prejšnjem mesecu temperaturo vode pod obdobnim povprečjem, Blejsko je bilo tako hladnejše za pol stopinje Celzija, Bohinjsko pa za 2,5. Celinske kopalne vode tudi v začetku avgusta ne bodo ravno vabljive Omenjenih temperatur reke, čeprav so kopalne vode v Sloveniji po merilih ocenjevanja stanja kopalnih voda po Evropi po podatkih od leta 2010 do leta 2013 dobre in odlične, tudi v začetku avgusta ne bodo presegle, zato boste v sicer čistih rekah plavali le tisti najhrabrejši. Ti si boste lahko privoščili tudi namakanje v Bohinjskem jezeru, ki je imelo v juliju povprečno mesečno temperaturo vode 16 stopinj Celzija.

Ob vročih poletnih dneh so med najbolj priljubljenimi obrežja sicer v povprečju najtoplejše slovenske reke Kolpe, ki je imela danes ob 9.30. uri zjutraj 16,1 stopinje Celzija, in Nadiže, ene najtoplejših alpskih rek, ki je imela ob isti uri 15,9 stopinje Celzija.

Najprijaznejše temperature med celinskimi kopalnimi vodami je imelo julija Blejsko jezero, s povprečno mesečno temperaturo vode 22 stopinj Celzija.

Ustreznost vseh kopalnih voda je lani doseglo le devet evropskih držav Sicer pa nam je Mateja Poje z ARSO pojasnila, da so razredi kakovosti voda določeni na poenotenih merilih ocenjevanja stanja kopalnih voda po Evropi po statistični obdelavi podatkov in so naslednji: odlična, dobra, zadostna in slaba kopalna voda; pri čemer je ustrezna tista kopalna voda, ki je vsaj zadostna.

Ustreznost vseh kopalnih voda je v letu 2013 doseglo le devet evropskih držav; poleg Slovenije še Ciper, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovaška in Švica. Slabe oziroma neskladne kopalne vode so bile še vedno določene na Nizozemskem (5,1 odstotka), v Belgiji (3,5 odstotka), Franciji (3,5 odstotka), Španiji (3,3 odstotka) ter na Irskem (tri odstotke).

Ne spreglejte